Hvad er osteopati, og hvornår anbefales det?

Muskelproblemer, migræne, svimmelhed og forstoppelse er nogle af de sygdomme, der kan behandles med osteopati. Hvordan virker det? Det vil vi fortælle dig i denne artikel.
Hvad er osteopati, og hvornår anbefales det?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Der findes flere discipliner, der søger at behandle menneskekroppen ud fra et holistisk synspunkt. Osteopati er en terapeutisk gren, hvis formål er at genoprette kroppens balance ved hjælp af manuelle teknikker. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om denne terapiform.

Osteopatisk medicin eller osteopati er dedikeret til at bevare den perfekte harmoni mellem kroppens funktioner inden for det osteomuskulære, kardiovaskulære, respiratoriske, lymfatiske og nervøse spektrum. Som sådan er den et supplement til konventionel medicin.

Osteopati bør ikke erstatte den professionelle medicinske tilgang.

Hvad er osteopati?

Osteopati er en terapeutisk gren, der søger at forebygge og behandle sundhedsmæssige lidelser gennem en række manuelle teknikker og ikke-invasive procedurer. Den kræver omfattende viden om menneskekroppens anatomi og fysiologi og fokuserer på at genoprette homøostasen i alle organer og systemer.

Ligeledes har denne disciplin et holistisk syn på sundhed, dvs. den analyserer og nærmer sig menneskekroppen som en enhed og ikke som en række uafhængige organer. For osteopater påvirker ændringer i ét system resten af systemet.

Et eksempel er mentale sundhedsproblemer, som også påvirker tarmens velbefindende. Det er f.eks. tilfældet med irritabel tarm.

Hvad består det af?

Osteopatiske behandlinger har til formål at lindre lidelser gennem eksterne stimuli, der søger at skabe interne reaktioner, som genopretter den integrale funktion. Dette er i modsætning til traditionel medicin, hvis fokus kun er at behandle det fokus eller symptom, der udløser ubehaget.

En undersøgelse, der blev gennemført mellem 2013 og 2020, viste, at osteopati kunne være lovende i behandlingen af muskel- og skeletsygdomme. Ifølge forfatterne viser den effektive beviser i forbindelse med lindring af kroniske lænderygsmerter og lænderygsmerter under graviditet.

Osteopati blev udviklet i USA i 1874 af Andrew Taylor Still og er i dag anerkendt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Ligeledes er denne faglige praksis lovlig i USA, England og Frankrig. I andre lande indgår den i fysioterapiens kompetencer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 8 naturlige måder at styrke dine knogler på

Er der en sammenhæng mellem osteopati og fysioterapi?

Osteopati og fysioterapi har et meget tæt forhold, da begge discipliner anvender manuelle teknikker og ikke-invasive manøvrer til at korrigere sundhedstilstande.

Desuden har de til formål at lindre smerter hos patienten, genvinde personens velbefindende og forbedre livskvaliteten. Derfor er det almindeligt, at begge grene arbejder sammen for at opnå bedre resultater.

Behandling med fysioterapi

Osteopati har forskellige juridiske niveauer, alt efter hvilket land den udøves i. Den betragtes ikke altid som en selvstændig disciplin i sig selv.

Fordelene ved osteopati

Den største fordel ved osteopatisk behandling er dens filosofi om minimal indgriben og invasion af den menneskelige krop. Generelt er den styret af holisme og globalisme i tilgangen til lidelser.

Osteopaten studerer sygdommens oprindelse og udvikling uden direkte indgriben i et enkelt fokus eller en enkelt lidelse. Til gengæld fremmer og stimulerer disciplinen menneskekroppens selvhelbredelse uden behov for at anvende invasive teknikker som f.eks. medicin og kirurgi.

På den anden side er der kun få uønskede bivirkninger ved osteopati. Der er kropslige reaktioner, men disse anses for nyttige for at genoprette kroppens funktion. Ligeledes forklares træthed og svimmelhed normalt med den tilstand af genopretning, som kroppen udsættes for efter behandlingen.

Desuden er en af de store fordele ved denne type terapi, at forbruget af visse lægemidler reduceres. Folk bør dog ikke på noget tidspunkt opgive konventionel medicinsk behandling uden streng professionel godkendelse.

Typer af osteopati

Osteopati er klassificeret i tre hovedgrene. Hver af dem har til formål at behandle forskellige grupper af organer for at lindre folks ubehag.

1. Strukturel osteopati

Denne gren fokuserer sin opmærksomhed på bevægeapparatet og det muskuloskeletale system. Den udfører en detaljeret undersøgelse og en omfattende tilgang til knogler, muskler, led, sener, fasciae og ligamenter.

Strukturel osteopati har dog vist ufyldestgørende resultater i forbindelse med behandling af f.eks. slidgigt. Dette bekræftes af videnskabelige undersøgelser.

2. Visceral osteopati

Hovedformålet med denne gren er en holistisk analyse af alle hule og faste organer i den menneskelige krop med særlig vægt på mave-tarm- og urin- og kønsorganerne. Den gør det derfor muligt at identificere og behandle tilstande som f.eks. kronisk gastritis.

3. Kranieosteopati

Kranieosteopati har til formål at behandle de hjernebærende strukturer og deres tætte forbindelse med centralnervesystemet. Der lægges særlig vægt på lidelser som svimmelhed, migræne og problemer med kropsholdningen. Den er også af stor interesse i forbindelse med otorhinolaryngologisk og endokrinologisk udforskning.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Typer af massage og deres anvendelsesmuligheder

Nogle af de mest almindelige osteopatiske teknikker

Osteopater bruger en lang række manuelle teknikker og ikke-invasive procedurer til at lindre lidelser. Blandt de mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Muskelenergiteknik: Den anvender en gradvis modstand mod den aktive sammentrækning af personens muskulatur. Det gør det derfor muligt at behandle muskelsvaghed, reducere inflammation og forbedre ledaktiviteten.
 • Jones-teknik: Denne indebærer lokalisering af følsomme områder og smerteudløserpunkter samt mobiliseringsvinkler, der reducerer smerten. Den er nyttig ved muskelspændinger, nervesmerter og overbelastning af bevægeapparatet.
 • Myofascial release: Dette har til formål at frigøre den fascie, der dækker musklerne, og reducere smerter forårsaget af dens unormale tilhæftning.
 • Tillid-teknik: Denne teknik er baseret på genjustering af leddene gennem hurtige, smertefri og kontrollerede bevægelser. Den giver normalt en umiddelbar lindring. Dette er den mest kendte teknik.
Kvinde behandles med osteopati

Brugen af tillid-teknikken er den mest almindeligt anerkendte blandt praktiserende læger generelt. Osteopati har dog mange andre tilgange til behandling.

Hvornår anbefales osteopati?

Osteopati er nyttig ved en lang række kropslige og funktionelle lidelser. Først og fremmest bør personen opsøge en læge for at få en præcis diagnose af lidelsen. På denne måde kan specialisten vejlede behandlingen og tilbyde forskellige terapeutiske alternativer. Nogle af de hyppigste indikationer for osteopati er følgende:

 • Problemer i bevægeapparatet: Kontrakturer, senebetændelse, forstuvninger, radikulopatier, traumer og degenerative ledsygdomme.
 • Gastrointestinale lidelser: Luft i maven, forstoppelse, gastritis, kolik, irritabel tarm og fordøjelsesbesvær.
 • Luftvejssygdomme: Bronkitis, astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
 • Urogenitale lidelser: Dysmenoré, amenoré og blæreinkontinens.
 • Graviditetsproblemer: Lændesmerter, iskiassmerter, smerter i skambenet.
 • Kranielle lidelser: Trigeminusneuralgi, svimmelhed, migræne, søvnløshed og kronisk træthed.
 • Pædiatriske lidelser: Kolik hos spædbørn.

Kontraindikationer for osteopati

Osteopatisk behandling er kontraindiceret hos personer med tegn på strukturel knoglesvaghed som følge af tumorprocesser og reumatiske, inflammatoriske eller vaskulære forandringer. Dette er tilfældet hos patienter med leddegigt, knoglemetastaser, knoglebrud, ustabile led, osteopeni og nylige operationer.

Andre tilstande, hvor osteopati er kontraindiceret, er bl.a. følgende:

 • Carotis- eller vertebrobasilær sygdom.
 • Hyperkoagulable tilstande.
 • Dyb venetrombose.
 • Luftvejsinfektioner.
 • Psykiatriske lidelser.
 • Åbne sår.
 • Tumorer.

Vedvarende medicinsk tilsyn vil sikre succes med behandlingen

Osteopati er en terapeutisk disciplin, der anvender eksterne stimuli gennem manuelle teknikker til at lindre forskellige tilstande i kroppen. Derfor er det et supplerende redskab til professionel behandling, som ikke bør erstatte den behandling, der ydes af en specialist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jagua Gualdrónz A. Medicina alternativa en el tratamiento de la osteoartrosis y artritis reumatoide. Revisión sistemática de la literatura y meta-análisis. Rev.Colomb.Reumatol. 2012;  19( 4 ): 234-244.
 • Bagagiolo DRosa DBorrelli F. Efficacy and safety of osteopathic manipulative treatment: an overview of systematic reviews
 • Dal Farra F, Risio RG, Vismara L, Bergna A. Effectiveness of osteopathic interventions in chronic non-specific low back pain: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2021 Jan;56:102616.
 • Cicchitti L, Martelli M, Cerritelli F. Chronic inflammatory disease and osteopathy: a systematic review. PLoS One. 2015 Mar 17;10(3):e0121327.
 • Ruffini N, D’Alessandro G, Cardinali L, Frondaroli F, Cerritelli F. Osteopathic manipulative treatment in gynecology and obstetrics: A systematic review. Complement Ther Med. 2016 Jun;26:72-8.
 • Eguaras N, Rodríguez-López ES, Lopez-Dicastillo O, Franco-Sierra MÁ, Ricard F, Oliva-Pascual-Vaca Á. Effects of Osteopathic Visceral Treatment in Patients with Gastroesophageal Reflux: A Randomized Controlled Trial. J Clin Med. 2019 Oct 19;8(10):1738.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.