Hvad er papilødem for en tilstand?

Papilødem kan forårsage dobbeltsyn, sløret syn og endda midlertidig blindhed. Her vil vi forklare, hvorfor denne lidelse, der er forbundet med øget tryk i kraniet, opstår.
Hvad er papilødem for en tilstand?

Sidste ændring: 17 december, 2020

Papilødem er en lidelse, som opstår i øjet. Det består af en betændelse i området ved den optiske nerve tættest på nethinden på grund af et øget tryk i kraniet.

I nogle tilfælde er denne lidelse uden symptomer, men det påvirker synet hos andre. Problemet er, at bag denne sygdom kan der gemme sig alvorlige helbredsproblemer såsom hjernetumorer. I denne artikel vil vi derfor forklare alt, hvad du bør vide.

Hvad er papilødem?

Papilødem, som vi allerede har nævnt, består af betændelse i papillen i øjet. Dette opstår mest gængs i begge øjne på samme tid i form af tosidig ødem omkring den optiske skive.

Denne lidelse stammer fra forhøjet tryk i kraniet. Kraniet er en fikseret knoglestruktur, hvori vi finder forskellige organer og substanser. En af dem er cerebrospinalvæsken. Når noget indeni denne kasse af knogler øges i volume, skaber det et øget tryk.

Papilødem opstår altså, når trykket i kraniet stiger til over 200 milimeter vand. Denne øgning kan være på grund af en masse eller en tumor. På den anden side kan det også være resultatet af en øgning i mængden af cerebrospinalvæske.

Illustration af papilødem i øje

Papilødem opstår i den optiske skive omkring øjets nethinde, der er synligt ved hjælp af oftalmologiske teknikker.

Mulige årsager

Som vi netop har pointeret, er årsagen til papilødem forhøjet tryk i kraniet. Dette øges på grund af mængden af cerebrospinalvæske eller tilstedeværelsen af unormalle masser i hjernen.

Disse to situationer er hyppige i forskellige scenarier. Når vi taler om unormale masser, refererer vi til tumorer, pus fra en infektion eller blod på grund af en blødning.

Ifølge et studie udgivet i Journal Neurology Supplements er den mest hyppige årsag til papilødem idiopatisk forhøjet tryk i hjernen. Det betyder, at trykket øges, men den underliggende årsag er ukendt.

I andre tilfælde kan det være på grund af hjernehindebetændelse eller akut hjernebetændelse. En artikel i Colombian Neurological Act bekræfter, at det også kan være et symptom på Wernicke-Korsakoff syndrom. Andre mindre gængse oprindelser er de følgende:

 • Guillain-Barré syndrom.
 • Hypervitaminose A.
 • Tumorer i rygraden.
 • Vena cava superior syndrom.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Lær alt om hjernehinderne

Hvad er symptomerne på papilødem?

Symptomerne på papilødem er varierende. I begyndelsen er det ofte uden symptomer, og specialister opdager det kun, fordi de udfører en undersøgelse af øjet. Som det skrider frem, begynder skaden på fibrene i synsnerven dog at producere mærkbare tegn.

I den forstand ender papilødem med at påvirke personens syn. Synet kan blive sløret, dobbelt eller endda forsvinde fuldstændig i nogle få sekunder. Mange patienter oplever også overfølsomhed over for lys.

De fleste episoder med tab af synet varer kun nogle få sekunder. Derudover producerer forhøjet tryk i kraniet også symptomer i sig selv. For eksempel involverer det ofte hovedpine, kvalme og opkast.

Hovedpinen er kraftigere, når man vågner om morgenen, og har tendens til at blive bedre i løbet af dagen. I tilfælde hvor hjernehindebetændelse er årsagen, kan nakkestivhed opstå.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Hvordan du skelner en diskusprolaps fra normale rygsmerter

Behandlingen af papilødem

Det primære mål, når man behandler papilødem, er at fjerne årsagen til det forhøjede tryk i kraniet. Det er vigtigt at have i baghovedet, at det er en medicinsk nødssituation. Når årsagen er idiopatisk forhøjet tryk, består foranstaltningerne af at reducere cerebrospinalvæsken.

I dette tilfælde kan læger ordinere vanddrivende midler såsom mannitol og furosemid ifølge Chilean Magazine of NeurosurgeryVægttab kan derudover være gavnligt samt begrænsning af væske og salt.

For at hjælpe cerebrospinalvæsken med at cirkulere ordentligt er det også en god idé at hæve hovedgærdet i sengen en smule. I tilfælde af, at ingen af disse ting virker, kan det være nødvendigt at operere.

Den kirurgiske tilgang består af at udføre en lumbalpunktur for at hjælpe med at dræne noget af væsken. Som det sidste, hvis årsagen er en infektion eller der er pus som resultat af en bakteriel vækst, skal patienten have antibiotika.

Kvinde med hovedpine ved computer

Hovedpine kan ledsage tegnene på papilødem og forhøjet tryk i kraniet.

Hvad man bør have i baghovedet

Det, vi skal have i baghovedet vedrørende papilødem, er, at det er en lidelse, som påvirker synsnerven. Det er produceret af en øgning i trykket i kraniet, som reagerer på en række forskellige situationer. De fleste tilfælde har én ting til fælles: En øgning i trykket indeni kraniet.

En af de mest hyppige årsager er idiopatisk forhøjet tryk i kraniet. Hjernetumorer, blødninger og infektioner kan dog også føre til det. Papilødem bør blive behandlet som en medicinsk nødssituation for at forebygge skade på synet, som ikke kan genoprettes.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Revista de Pediatría de Atención Primaria – Causa rara de papiledema. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://pap.es/articulo/12287/causa-rara-de-papiledema
 • Polo-Torres, C., Alvis-Miranda, H. R., Castellar-Leones, S. M., Moscote-Salazar, M. A., Alcalá-Cerra, G., & Moscote-Salazar, L. R. (2013). Patobiologia de la hipertension intracraneal idiopatica infantil. Revista Chilena de Neurocirugia, 39(1), 45–57. Retrieved from https://go.gale.com/ps/i.do?p=IFME&sw=w&issn=07164491&v=2.1&it=r&id=GALE%7CA467831304&sid=googleScholar&linkaccess=fulltext
 • Begué, Nieves Martín. “Protocolo papiledema: actualización y manejo.” Annals d’oftalmologia: òrgan de les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears 26.4 (2018): 3.
 • Clínico Begoña, C., Cabanes, P., José, E., Lerma, M., Fuentes Fernández, I., & Clares, R. H. (2015). Presentación tardía de una encefalopatía de Wernicke tras gastrectomía por adenocarcinoma gástrico: a propósito de un caso Late presentation of wernicke’s encephalopathy after gastrectomy in a patient with gastric adenocarcinoma: case report. Acta Neurol Colomb (Vol. 31).
 • Sánchez Sanz, A., Muñoz Quiñones, S., & Arruga Ginebreda, J. (2010). Protocolo diagnóstico-terapéutico del papiledema. Annals d’oftalmologia: Òrgan de Les Societats d’Oftalmologia de Catalunya, Valencia i Balears, ISSN-e 1133-7737, Vol. 18, No. 3 (JUL-SEP), 2010, 18(3), 3. Retrieved from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6396794&info=resumen&idioma=SPA
 • López Valdés, E., & Bilbao-Calabuig, R. (2007). Papiledema y otras alteraciones del disco óptico. Neurología Suplementos, 3(8), 16–26. Retrieved from https://medes.com/publication/42694
 • Garza-Urroz, Yvette M., Karla L. Chávez-Caraza, and Ingrid Franco-López. “Daño ocular severo secundario a un seudotumor cerebri.” Revista Mexicana de Oftalmología 93.2 (2019): 104-107.
 • de Lima Lardi, Sílvia, Juliana Ferreira da Costa Vargas, and José Amadeu Vargas. “DIAGNÓSTICO DIFERENCIAL DE EDEMA DE PAPILA ÓPTICA.”
 • Galindo, Lorena Monge, et al. “Hipertensión intracraneal idiopática: experiencia en 25 años y protocolo de actuación.” Anales de Pediatría. Vol. 87. No. 2. Elsevier Doyma, 2017.
 • (PDF) Papilledema. An updated approach. Papiledema. Un enfoque actualizado. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.researchgate.net/publication/26851689_Papilledema_An_updated_approach_Papiledema_Un_enfoque_actualizado

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.