Hvad er sofrologi, og hvor effektivt er det?

Gennem forskellige afslapningsteknikker søger sofrologien at få folk til at komme i kontakt med bevidsthedstilstande, tilfredshed og velvære. Vi forklarer det i detaljer.
Hvad er sofrologi, og hvor effektivt er det?

Sidste ændring: 15 september, 2022

Stress bevæger sig mere eller mindre lydløst blandt mennesker. Vores daglige liv med dets ustoppelige tempo giver os sjældent en pause, der indbyder os til at tænke over, hvordan vi har det. Dette er et af de vigtigste mål med sofrologi.

I dag er vi måske konstant bekymrede over arbejdet, og i morgen kan det påvirke vores hvile og søvn. Hos nogle mennesker viser stress sig som pletter på huden.

Sofrologi består af en række teknikker, der arbejder med bevidstheden gennem afslapning og vejrtrækning som en bro til selvransagelse. Lad os tage et kig på, hvad der adskiller den fra andre moderne muligheder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 11 tips til at sikre, at du ikke bliver stresset af julen

Hvad er sofrologi?

Når vi taler om sofrologi, kan vi starte med dens etymologi. Det kommer af sammensætningen mellem “ro” (sos), “sind” (phren) og “fornuft” (logos). Sofrologi er således studiet af sindet i ro og balance.

Den stammer fra 1960, og dens ophavsmand er Alfonso Caycedo, en neuropsykiater, som udviklede denne metode under sit arbejde på hospitaler. Den er baseret på fænomenologien, en filosofisk bevægelse inspireret af frihed, engagement og individuelt ansvar. Den tager også bidrag fra yoga og japansk zen.

Sofrologi skelner mellem forskellige bevidsthedstilstande, blandt hvilke vi finder følgende:

  • Syg er det, der er forandret eller forvrænget.
  • Almindelig er det sted, hvor folk bruger det meste af deres tid.
  • Sofronisk henviser til den tilstand af maksimum eller potentiale, hvor folk føler sig veltilpas, i harmoni og balance og mere som sig selv.

Sidstnævnte tilstand er dog ret usædvanlig. Vi har kun en tendens til at opleve den ved begrænsede lejligheder.

Sofrologien har til formål at gøre denne bevidsthedstilstand hyppigere og mere nærværende gennem en proaktiv og engageret rolle. Til dette formål anvendes forskellige teknikker. Blandt de mest kendte er afslapningsmetoderne, som omfatter krops- og åndedrætsøvelser.

Kvinde mediterer som en del af sofrologi

Yoga, zenfilosofi og åndedrætsteknikker er en del af sofrologiens filosofi.

Sofrologiteknikker

En af de anvendte metoder er Caycedos dynamiske afslapning, som kombinerer fysiske og mentale øvelser for gradvist at føre personen frem til selvransagelse. Der arbejdes først med kropsbevidsthed, derefter med sindet og til sidst med følelserne.

Det omfatter 12 progressive grader, der er struktureret på en sammenhængende og organiseret måde.

Caycedo-metoden gør også brug af froniske teknikker, som bruges til at arbejde med fortiden, nutiden og fremtiden ud fra positive aspekter. De er kendetegnet ved at være af kort varighed, mellem 10 og 15 minutter. De er fokuseret på konkrete og specifikke mål.

Fire vigtige aspekter

Sammenfattende kan man sige, at sofrologien fokuserer på følgende aspekter:

  1. Positiv oplevelse indebærer, at man forholder sig til det positive og til sine egne styrker.
  2. Kendskab til kropsskemaet handler om at kende vores krop, og hvordan den udtrykker sig og kommunikerer med os og omverdenen.
  3. Repetition forekommer, når personen er i stand til at anvende teknikkerne selv.
  4. Tilpasningsevne er at være i stand til at bringe sofrologien ind i dagliglivet, hvilket giver terapeutisk uafhængighed.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Find ud af, hvordan stress påvirker hjertet

Sofrologiens effektivitet

Sofrologi er nyttig for at lære at kontrollere stress og negative og påtrængende tanker gennem større bevidsthed om, hvad der sker med os. På denne måde kan vi forbedre vores holdning til de mange forskellige situationer, vi oplever i vores liv.

I denne forstand er meget af sofrologien orienteret mod et mere positivt syn og liv for mennesker. Faktisk er en af tilgangene, at ligesom traumatiske oplevelser er i stand til at sætte deres spor, kan positive oplevelser også gøre det.

Gentagelsen og øvelsen af teknikkerne, indtil de er godt absorberet, gør det muligt for en person at erobre denne tilstand af bevidsthed, tilfredshed og velvære.

Sofrologiens forskellige anvendelsesmuligheder

Sofrologien har anvendelsesmuligheder i forskellige situationer og på forskellige områder. Et af de hyppigste er konkurrencesport, hvor deltagerne udsættes for høje krav, der er både fysiske og mentale.

Det anbefales også som en ressource til at håndtere veerne og øjeblikket omkring fødslen. Det skyldes, at sofrologi arbejder meget med kroppens selvkendskab, afslapning og åndedrætsteknikker samt fremkaldelse af situationer med ro og sindsro.

Det anvendes endda i skolesammenhænge for at genvinde den tabte balance og ro. Den kan ledsage undervisnings- og indlæringsprocesser.

I denne forstand anses sofrologi også for at være effektiv til behandling af angstlidelser, psykosomatisk ubehag og humørsvingninger. Desuden undersøges andre anvendelser stadig.

Stresset kvinde i træningstøj

Stress i elitesport er meget udtalt og almindeligt forekommende. Flere atleter bruger sofrologi til at klare kravene.

Ud over sofrologi…

I øjeblikket er vi vidne til den stigende popularitet af mange forskellige typer terapier og behandlinger, der inviterer til selvindsigt for at opnå funktionelle og adaptive reaktioner.

Der findes teknikker, der kan hjælpe os med at forlade de tilstande af passivitet og reaktivitet, der gør os til ofre, og bevæge os i retning af proaktive reaktioner og større personlig styrke.

Ligesom det er vigtigt at begynde at søge forbindelsen med os selv for at undgå den overdrevne indflydelse fra det ydre, er det lige så nødvendigt at informere folk om de teknikker og den terapeutiske tilgang, der anvendes.

I tilfældet med sofrologi er det sande navn caycedisk sofrologi, da den mødte adskillige efterligninger og kopier, der gik imod den sande ånd, som den begyndte med.

I dag foreslår mange recepter magiske løsninger på konkrete og reelle problemer. Derfor er det nødvendigt at være forsigtig. Det er vigtigt, at behandlere aldrig misbruger deres patienters ret til sundhed og deres tillid til deres terapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Caycedo A. Sofrología Médica. Barcelona: Ed. Aura, 1973
  • Moscoso, Manolete (2014). El estudio científico del estrés crónico en neurociencias y psicooncología. Persona, (17),53-70.[fecha de Consulta 15 de Agosto de 2022]. ISSN: 1560-6139. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=147137147003
  • Feliu, M. R. T. (2014). Los Trastornos de Ansiedad en el DSM-5. Cuadernos de medicina psicosomática y psiquiatria de enlace, (110), 62-69.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.