Hvad er det stof, som Neymar indåndede i den sidste kamp i Qatar 2022?

Neymar inhalerede et stof under ottendedelsfinalerne i Qatar 2022, og billedet udløste en kontrovers. Hvad handlede det om?
Hvad er det stof, som Neymar indåndede i den sidste kamp i Qatar 2022?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 september, 2023

I ottendedelsfinalerne i Qatar 2022, hvor Brasilien og Sydkorea stod over for hinanden, blev det til en sydamerikansk sejr. Men foruden målene gik en video viralt, hvor Neymar inhalerer et stof, som hans holdkammerat Casemiro tilbød ham.

Det kan naturligvis ikke være et ulovligt produkt eller i strid med sportsreglerne mod doping. Ingen atlet ville bruge et forbudt stof eller salve midt i en kamp, og endnu mindre med muligheden for at blive fanget på kamera.

Da Neymar var ved at vende tilbage fra en skade , der forhindrede ham i at ende som starter i gruppespillet, var der tale om, at stoffet kunne have forbindelse til hans helbredelse. Den virkelige forklaring er dog mere enkel, og vi fortæller dig alt om den her.

Hvad var billedet, der skabte kontroverser?

Før starten på kampen mellem Brasilien og Sydkorea nærmede Casemiro sig Neymar og rørte ved hans næse. Derefter omfavnede han ham.

De mange kameraer, der var installeret på stadion, fangede sekvensen, og det tog ikke lang tid, før øjeblikket gik viralt. Da det fandt sted før kampstart, blev der rejst mistanke.

I anden halvleg nærmede Casemiro sig så igen Neymar, tjekkede hans næse og rørte den igen.

Ifølge det, der senere blev delt, var det ikke kun Neymar, der brugte dette stof til at inhalere. Rafinha benyttede sig også af det.

Under alle omstændigheder blev Neymars medieeksponering større, og der blev endda spekuleret i, at FIFA ville anmode om en antidopingkontrol af angriberen. Det er dog sikkert, at brasilianeren ikke blev indkaldt til en test, og Brasiliens tekniske hold har allerede formelt afklaret alt.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året, og hvilke risici er der?

Hvad er det for et stof, som Neymar inhalerede i kampen?

Træner Zé Mario Campeiz præciserede, at det stof, som Neymar og Raphinha inhalerede, er et slimløsende middel i form af en salve. Det svarer til det, som mange forældre bruger på deres børn, når de er forkølede, inden de f.eks. skal sove.

Faktisk er det ikke første gang, at den samme metode er blevet brugt. Allerede i Rusland 2018 havde der været en lignende kontrovers på grund af lignende scener, som kameraerne havde optaget.

“At trække vejret bedre hjælper på genopretningsproceduren. Jo bedre du kan ilte kroppen, jo hurtigere kan den komme sig. En atlet slides mere op og tager længere tid om at komme sig, hvis luftfugtigheden er for høj eller for lav.”

-Mario Campeiz-

Klimaet i Qatar var langt fra ideelt til professionel udendørs sport. Spørgsmålet om iltning af spillerne var derfor et problem for lægekorpset.

Den salve, som Neymar brugte, ville være en lille hjælp til at frigøre luftvejene og lette lufttilførslen. Man ved, at luftfugtigheden er i stand til at ændre dynamikken ved indånding og udånding. Selv uden at være forkølet kan en spiller have svært ved at trække vejret, når han løber.

Midler mod tilstopning er normalt stoffer, der reducerer blodgennemstrømningen til næsens slimhinde. Det er forenklet sagt at mindske ophobningen af væske i bestemte områder.

Kvinde bruger næsespray

Ikke alle slimløsende midler er lovlige i fodbold

Det stof, som Neymar har brugt, antages at være lovligt på grund af dets meget udbredte anvendelse. Man skal dog være klar over, at ikke alle slimløsende midler er tilladt i professionel fodbold.

Mange af de stoffer, der markedsføres til dette formål, er blevet forbudt inden for sporten, fordi de kan stimulere præstationen ad ergogen vej. Det er tilfældet med pseudoefedrin, som er almindeligt forekommende i flere kommercielle typer håndkøbsmedicin mod forkølelse. Det samme gælder for dimethylamylamin.

Problemet i fodbold er, at de stoffer, der findes i forkølelsesmidler, stimulerer receptorer kaldet alfa-1-receptorer. Disse receptorer er relateret til blodkarforsnævring. Midlet begrænser således blodgennemstrømningen til næsens slimhinde.

Receptorerne sidder dog ikke kun i næsen. Virkningen af disse lægemidler kan sprede sig til andre organer, der har de samme receptorer. Det er derfor, at man skal være forsigtig med at bruge dem, når personen er hypertensiv – f.eks. fordi vedkommende kan få forhøjet blodtryk på grund af lægemidlets systemiske virkning.

Vicks vaporub

Kunne det stof, som Neymar inhalerede, være ammoniak?

Selv om Brasiliens lægestab og fysiske trænere allerede har sagt, at det stof, som Neymar inhalerede, var et lovligt slimløsende middel til fodbold, har der cirkuleret rygter om, at det kunne have været ammoniak. Alligevel er dette stof også lovligt, men stoffet sniffes normalt gennem absorberende bomuld, der er gennemvædet med det.

Der var kontroverser om dette stof i Rusland i 2018. Billeder af det russiske landshold, der inhalerede ammoniak før kampe, rejste spørgsmål blandt tilskuerne.

“Det er en simpel type ammoniak, som stykker absorberende bomuldsstof er gennemblødt med og derefter inhaleret. Dette gøres af tusindvis af atleter for at få en energiudladning. Det har været brugt i årtier.”

-Eduard Bezlov, læge for det russiske fodboldlandshold, i 2018-

Ammoniak er ikke ulovligt i forbindelse med dopingkontrol, fordi der ikke er sikkerhed for, at det virkelig er effektivt til at forbedre den sportslige præstation.

I teorien irriterer inhalation luftvejsslimhinden og sender et signal til nervesystemet om at øge kroppens vejrtrækningsfrekvens. Ved at trække vejret hurtigere, øger hjertet pumpningen for at kompensere, og der ville være en bedre fordeling af blodet til musklerne.

Med andre ord kan ammoniak narre kroppen til at tro, at den har brug for mere ilt og mere blod hurtigere. Boksere og professionelle vægtløftere har brugt det i årtier.

Der er dog mange forbehold med hensyn til sikkerheden ved dette kemikalie. Nogle videnskabelige undersøgelser har advaret om, at ammoniak kan maskere neurologiske tilstande og forsinke rettidig behandling. Dette gælder især for sportsgrene med mulighed for kraniebeskadigelser.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Diego Carlos: Hans muskulatur og en alvorlig akillessene-skade

Neymar fortsætter og Brasilien fortsætter

Neymar genoptog for nylig fodboldaktiviteten i ottendedelsfinalerne efter sin skade. Kontroversen om det stof, han inhalerede, vil ikke gå videre, fordi det synes klart, at det er en lovlig praksis. Hans præstationer på banen vil fortælle os, om de brasilianske spillere har været i stand til at modvirke det udfordrende klima i Qatar, med eller uden salve.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de Oca Porto, Rodny Montes, Teresa Correa Vidal, and Mario Granda Fraga. “Las efedrinas como estimulantes del sistema nervioso central y su implicación en el deporte.” Revista Cubana de Medicina del Deporte y la Cultura Física 4.1 (2020).
  • Martínez, Franchek Drobnic. “Síntomas de vías respiratorias altas y normativa antidopaje de 2010. La pseudoefedrina: camino de ida y vuelta.” Apunts: Medicina de l’esport 45.167 (2010): 11.
  • McCrory P. Smelling salts. Br J Sports Med. 2006 Aug;40(8):659-60. doi: 10.1136/bjsm.2006.029710. PMID: 16864561; PMCID: PMC2579444.
  • Sofotasiou, Polytimi, Benjamin Richard Hughes, and John Kaiser Calautit. “Qatar 2022: Facing the FIFA World Cup climatic and legacy challenges.” Sustainable cities and society 14 (2015): 16-30.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.