Hvad er tocofobi, og hvorfor er det vigtigt at overvinde den?

Repræsentationer af graviditet og fødsel i populærkulturen kan spille en rolle i udviklingen af tocofobi. Hvad består denne lidelse af?
Hvad er tocofobi, og hvorfor er det vigtigt at overvinde den?

Written by Edith Sánchez

Last update: 09 august, 2022

Tocofobi er en ekstrem og irrationel frygt for graviditet og fødsel. Det anslås, at ca. 14 % af kvinderne i verden lider af den. Faktisk kan det endda forekomme hos kvinder, der ønsker at få børn, og have konsekvenser for deres livskvalitet.

Det er normalt at have en vis frygt omkring graviditet. Men når det når et ekstremt niveau, kan det føre til angst og panikanfald, selv blot ved tanken om at føde. Hvad er de mulige årsager? Hvordan håndterer man det?

Hvad er tocofobi?

Tocofobi defineres som en lidelse, hvor der er en overdreven og ubegrundet frygt for graviditet og fødsel. Ordet kommer af den græske rod “tokos”, der betyder “fødsel”, og “phobos”, der betyder “frygt”.

Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, er denne lidelse steget betragteligt siden 2000. Der er dog stadig behov for mere forskning.

Kvinder med denne lidelse bliver ofte besat af prævention. De kan endda undgå at have sex af frygt for at blive gravide. Hvis de bliver gravide, overvejer de abort eller anmoder måske om kejsersnit i stedet for vaginal fødsel.

Frygten er fokuseret på en bestemt genstand eller et bestemt aspekt, eller den kan være generel. Nogle gange er der frygt for smerten ved veerne, for at barnet skal passere gennem skedeåbningen, for de anvendte instrumenter, for ansvaret for at få et barn eller for det hele som helhed.

Panisk kvinde med graviditetstest lider af tocofobi

Frygt for graviditet kan opstå på grund af forudfattede forestillinger om graviditet eller traumatiske oplevelser.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Mysofobi: Frygten for snavs

Typer af tocofobi

Der findes to typer tocofobi afhængigt af, om frygten opstår i den første graviditet eller efter at have fået børn. Disse er beskrevet nedenstående.

Primær tocofobi

Førstegangsfødende mødre eller kvinder, der aldrig har været gravide, er ramt af denne frygt. I dette tilfælde er frygten normalt fokuseret på et eller flere af følgende aspekter:

  • Frygt for at lide under fødslen.
  • Frygt for de forandringer, som kroppen vil undergå.
  • Bekymring for at føde et barn med abnormiteter.
  • Frygt for det ansvar, der følger med at få et barn.

Sekundær tocofobi

Dette forekommer hos kvinder, der allerede har født før. Normalt har de haft en traumatisk graviditet eller fødsel, og dette får dem til at være ekstremt bange for muligheden for at blive mor igen. Det skyldes ofte dårlig obstetrisk praksis eller en alvorlig fødselsdepression.

Symptomer

Tocofobi er en specifik fobi og svarer til en form for angstlidelse. Hovedtrækket er en intens og irrationel frygt, som ikke kan overvindes eller rationaliseres med konventionelle midler.

Dette fremskynder undgåelsesadfærd, f.eks. besættelse af præventionsmidler eller at undlade at have sex. Det udløser også angst for situationer, der er forbundet med graviditet og fødsel. Det resulterer ofte i mareridt, panikanfald og lignende symptomer.

I de mest alvorlige tilfælde berøver kvinderne sig selv sex fuldstændig og bliver alvorligt begrænset af deres frygt. Hvis de bliver gravide, anmoder de om kejsersnit eller kan endda udvikle en problematisk tilknytning til deres børn.

Årsagerne til tocofobi

I de fleste tilfælde har kvinder med tocofobi dannet sig et dramatisk billede af, hvordan graviditet og fødsel er, enten fordi de har været udsat for mennesker i deres nærhed, der formidler dette perspektiv, eller fordi de har været vidne til vanskelige situationer i forbindelse hermed.

I nogle tilfælde er der tale om en tidligere angstlidelse. Dette kan være udløst af seksuelt misbrug i barndommen, eller fordi kvinden lider af vaginisme eller dyspareuni, som forårsager smerter under samleje.

Ved sekundær tocofobi er tidligere traumatiske oplevelser ikke blevet overvundet. Derfor vil denne lidelse være en manifestation af posttraumatisk stress. I sådanne tilfælde er der en fiksering på frygt, selv om omstændighederne er anderledes.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Carcinofobi eller frygten for kræft

Sådan overvinder du denne fobi

Film og serier præsenterer ofte et negativt billede af fødsler. Dette kan have en stor indvirkning på en kvinde. Derfor er det bedste at gøre at få information om processen fra mere pålidelige kilder, f.eks. en læge eller jordemoder. Det er en rigtig god idé at drøfte din frygt med dem.

Kognitiv adfærdsterapi er ofte en meget effektiv måde at behandle fobier på. En perinatal psykolog kan også konsulteres. Dette er en professionel, der er uddannet til at tilbyde rettidig støtte i disse tilfælde.

Meditation er også ofte en effektiv måde at reducere angst på. Hvis en kvinde ikke har fået børn og ikke har planer om at få børn på grund af frygt for graviditet eller fødsel, bør hun ideelt set søge psykoterapi for at undersøge, hvad der ligger bag denne ekstreme frygt, og behandle den.

Trist kvinde med graviditetstest

Professionel psykologisk hjælp kan hjælpe med at overvinde tocofobi.

Afsluttende anbefalinger

Det er meget vigtigt at have en sympatisk holdning til en kvinde, der lider af tocofobi. I stedet for at underminere hendes problem eller sammenligne hende med andre kvinder er det bedst at acceptere hendes tilstand og støtte hende i at overvinde den.

Selv om der er en overdreven frygt i tilfælde af tocofobi, er den ikke bevidst følt. Den er bare født og er ukontrollabel for den berørte person. Pres eller fingerpegning hjælper ikke til at overvinde problemet, men forværrer det ofte.

It might interest you...
Gelotofobi: Hvordan man overvinder frygten for at blive gjort grin med
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Gelotofobi: Hvordan man overvinder frygten for at blive gjort grin med

Personer med gelotofobi er kendetegnet ved en overdreven og ukontrollabel frygt for at blive drillet. Få mere at vide i denne artikel.  • O’Conell Et. Al., M. O. (2017, 30 marzo). Worldwide prevalence of tocophobia in pregnant women: systematic review and meta-analysis. Obstetrics and Gynaecology. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/aogs.13138.
  • Pérez-Acosta, A. M., & González, A. P. (2010). Conducta de evitación: adquisición y extinción. Artículos en PDF disponibles desde 1994 hasta 2013. A partir de 2014 visítenos en www. elsevier. es/sumapsicol, 5(2), 207-231.
  • Ward, M. R., & Hofberg, K. (2004). Temor al parto, tocofobia y salud mental en las madres: interfase obstetricopsiquiátrica. Clínicas obstétricas y ginecológicas, (3), 501-509.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.