Hvad er visagisme, og hvorfor er det vigtigt for makeup?

Visagisme er blevet et udgangspunkt for at opnå bedre resultater med makeup. Hvad består denne teknik af? Find ud af det her!
Hvad er visagisme, og hvorfor er det vigtigt for makeup?

Sidste ændring: 05 november, 2022

Visagisme er en opfundet betegnelse, hvor “visage” kommer fra fransk og betyder “ansigt”, mens det latinske suffiks “ismo” svarer til “doktrin”. Heraf kan vi sige, at visagisme er baseret på en detaljeret undersøgelse af ansigtet for at finde dets stærke sider med henblik på at fremhæve dem med makeup.

Det er en teknik, der anvendes i vid udstrækning i modeverdenen, da den gør det muligt for hver enkelt person at bære det tøj, der passer bedst til ham/hende, bære sit hår i overensstemmelse med ansigtets fysiognomi og sminke sig på en måde, der fremhæver de træk, der passer bedst til ham/hende. Lad os gennemgå, hvad det er, og hvordan det anvendes i makeup.

Hvad er visagisme?

Professionelle makeupartister står over for en ny udfordring, hver gang de går på arbejde. Der er dog generelle karakteristika, der kategoriserer ansigter som ovale, runde, firkantede osv. Dette bliver et udgangspunkt for dette arbejde.

I denne sammenhæng er visagisme til stede for at analysere hver enkelt af ansigtets komponenter og vurdere, hvordan de skal sminkes for at opnå det bedst mulige resultat. Den blev skabt af Claude Juillard og handler om at studere ansigtsformerne og proportionerne i ansigtet som helhed med henblik på at personliggøre makeuppen.

Formålet er at fremhæve træk og skønheden hos den enkelte person. Derfor omfatter det øjne, øjenbryn, øjenvipper, næse, kindben, mund, hage og endda hår og figur på den person, der skal sminkes.

Kvinde ordner sine øjenbryn

Visagisme tager hensyn til specifikke træk i ansigtet for at søge efter et bedre resultat med makeup.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Tips til sikker øjenmakeup

Visagisme: Ansigtstyper

Ansigtsformen kan inddeles i flere kategorier, idet der altid tages hensyn til ansigtets karakteristika. Der bruges tre zoner til at opdele ansigtet:

  1. Intellektuel zone, som måles fra hårgrænsen til øjenbrynene, dvs. panden.
  2. Affektiv, hvor der tages hensyn til afstanden fra øjenbrynene til næsetippen.
  3. Sensitiv zone, som går fra bunden af næsen til hagen.

Lad os huske på, at vi altid taler i generelle linjer, og at den følgende klassifikation kan variere i større eller mindre grad.

Ovalt ansigt

Med hensyn til makeup vil denne type ansigt være ideel for de proportioner, der bevarer deres form. Mange makeupartister sigter efter at opnå et resultat, der efterligner denne ansigtstype. Enhver form for makeup kan anvendes på et ovalt ansigt.

Rundt ansigt

Som navnet antyder, danner dette ansigt næsten en perfekt cirkel, der udstråler ømhed og delikatesse. De teknikker, der anvendes her for at bringe dem tættere på et ovalt ansigt, er at bruge skygger på tindingerne og hagen.

På samme måde anbefales det at bruge en base af en mørkere nuance på panden og den ydre kant af øjnene.

Firkantet ansigt

I dette tilfælde er kæberne og panden veldefinerede. Idéen er at blødgøre disse træk ved at anvende skygge på panden og hagen og koncentrere den på hjørnerne af ansigtet. Makeup-looket skal være afrundet, netop for at tilnærme sig et ovalt ansigt.

Aflangt ansigt

Det kaldes også rektangulært ansigt. Det har en firkantet hage, veldefinerede tindinger og kæbe, og afstanden mellem pande og hage er tydelig. Målet med god makeup er at bruge skygger på tindingerne og hagen.

Trekantet ansigt

Her er hagen synligt bredere end panden. Skygge bruges ofte i det centrale område af hagen og på siderne af panden. På samme måde gøres siderne af underkæben lysere, og blush placeres i cirkulære bevægelser på den øverste del af kindbenet.

Omvendt trekantet ansigt

Dette ansigt er det omvendte af det foregående. Pandeområdet er bredt, mens hagen er smallere. I dette tilfælde fremhæves øjenbrynene og får en bueform.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 13 tricks til makeup og frisurer, der sparer tid om morgenen

Ansigtselementer og visagisme

Som nævnt består ansigtet af forskellige elementer, og hvert af dem har sine egne karakteristika.

Pande

Panden kan være bredere eller smallere, end hvad der ses som konventionelt. Under alle omstændigheder bruges hår til at udligne dimensionerne. I tilfælde af bredere pande bruges kort pandehår, der optager en del af dens overflade, til at skjule dens lange form.

Med hensyn til makeup anbefales det at være forsigtig med mængden af highlighter, der påføres i denne del af ansigtet. Hvis man bruger mørkere farver i det område, hvor hårgrænsen begynder, vil det give en følelse af snæverhed.

Tværtimod skal smallere pander påføres lys makeup for at give en effekt af bredde. Lysere farver og tynde øjenbryn er også at foretrække, så de ikke tager plads fra selve panden.

Næse

Det er et af de mest kontroversielle elementer i ansigtet, fordi skønhedsstandarderne desværre opstiller en ideel næse, som meget få mennesker har naturligt. I tilfælde af små næser foreslås det at anvende lyse farver i midten.

Brede næser bør bruge skygge fra enden af øjenbrynene til spidsen. Ved næser, som har en nedadgående kurve, anbefales det at anvende skygge på skillevæggen og på spidsen.

Hage

Nogle hager har en fordybning, der gør dem mere fremhævede. Hvis det er tilfældet, kan der anvendes en mørkere concealer. På den anden side foretrækker aflange ansigter med smalle hager en highlighter på siderne for at udvide dem en smule. Som det sidste vil en bred hage have brug for mørke farver for at udjævne proportionerne.

Kvinde får påført pudder baseret på visagisme

For at anvende visagisme, når man lægger makeup i ansigtet, skal man tage hensyn til nøgleelementer som hagen, næsen og panden.

Visagisme og dens betydning i makeup

Mange vil måske mene, at visagisme kun tjener til at ensrette ansigtsformer og træk, og at man på den måde mister folks individualitet. Denne teknik appellerer imidlertid kun til at studere ansigtstypen i detaljer for at kunne tilbyde den makeup, der passer bedst til den. Har du anvendt metoden?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • SIERRA ACOSTA, M. I. (2014). Maquillaje. Ediciones Paraninfo, SA.
  • Cintero, G. (1996). Morfología y visagismo: manual técnico para peluquería. Asociación de peluqueros de Navarra.
  • Vázquez Valencia, M. B. (2022). Consultorio de moda e imagen(Bachelor’s thesis, Quito).
  • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.