Hvad sker der, når du undertrykker et nys?

Nys er designet til at udvise bakterier og irriterende stoffer, så når du holder det inde, kan det forårsage infektioner eller endnu værre, indre kvæstelser fra luftens kraft
Hvad sker der, når du undertrykker et nys?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

I dag vil vi snakke om hvad der sker, når du undertrykker et nys. Du er i et møde eller i metroen, og du har virkelig brug for at nyse, men du ønsker ikke, at alle hører dig – det er pinligt. Så hvad gør du? Du “sluger et nys” så det ikke larmer.

Du ved sikkert, hvad vi taler om: Når du klemmer din næse med dine fingre, og lukker din mund for at holde enhver lyd fra at komme ud.

Men vidste du, at dette er en forfærdelig praksis for dit helbred? I denne artikel vil vi fortælle dig hvorfor, og også hvorfor et ægte nys opfylder en vigtig rolle uden at have nogen negative konsekvenser for din krop.

Hvorfor og hvordan nyser vi?

Nys er en forsvarsmekanisme, som din krop (mere specifikt dit åndedrætssystem) udsender for at udvise luften fra lungerne gennem næsen eller munden. Det er en refleksiv og krampagtig handling, der sker, når noget irriterer dine luftveje.

Det forårsager en meget hurtig og stærk puls af luft at forlade dine lunger i et kort øjeblik. Dine mavemuskler forårsager mellemgulvet til pludselig at stige, når der lægges pres på lungerne og åbnes for dit svælg.

Kvinde der pudser naese udenfor

Når det “skud” af luft forlader kroppen, kan det nå op til 120 kilometer i timen! Det er mindst omkring 64 kilometer i timen.

Et andet besynderligt faktum om nys er, at når du udviser luften, kan du ikke holde dine øjne åbne (vær opmærksom på det næste gang og du vil se, hvad vi mener).

Dette er en anden refleks, som forhindrer dig i at beskadige dine øjne, når trykket i dine bihuler stiger. Men også til at holde enhver bakterie i dit spyt fra at komme i kontakt med dine slimhinder og forårsage infektion.

Se også denne artikel efter du har læst “Hvad sker der, når du undertrykker et nys?”:

 3 tetyper til at styrke dine lunger

Der er mange forskellige grunde til hvorfor vi nyser, herunder:

  • Forkølelse og influenza (især når du producerer en masse slim)
  • Allergiske reaktioner (kroppens naturlige reaktion på et bestemt stof)
  • Kontakt med solen

Et fantastisk faktum om nys er, at de næsten aldrig “fungerer alene.” Hvad betyder det? Chancen er, at når det første nys viser sig, vil det blive efterfulgt af flere.

Dette kan variere fra person til person, men det er normalt at nyse op til 10 gange!

Flere nys opstår, når ikke alt den luft, der er bygget i lungerne bliver udgivet, eller uanset hvad der udløste din nysen, ikke er gået væk endnu. Det betyder, at dit åndedrætssystem ikke har gjort sit job, eller ikke arbejdede hårdt nok.

Så er der dem, der mener, at hvis du nyser tre gange i træk, vil du modtage en gave, eller at du skal sige noget “til din sundhed”, hver gang nogen har denne voldsomme udvisning af luft.

Er det en dårlig idé at du undertrykker et nys?

Kvinde der pudser naese i bilen

At holde et nys tilbage er en normal ting, vi gør for ikke at gøre os selv forlegne ved at gå rundt og sprede spyt og bakterier overalt. Måske da du var lille, fortalte nogen dig, at det var uhøfligt, ellers kan du bare ikke lide, hvordan det føles at nyse.

Men undersøgelser har vist at forhindre kraften af luft fra at blive frigivet, kan faktisk være skadeligt for dit helbred.

For eksempel, hvis du sluger et nys kan det producere den modsatte virkning af hvad det rigtigt skal gøre: irriterende stoffer og partikler er rettet indad, i stedet for udad. Kraften af luft kan skade væv inde i næsen og forårsage skader på blodkarrene og vener.

Patogener og andre bakterier kan flytte til dybere områder af din næse, mellemøret, bihuler samt andre steder, og formere sig så det forårsager infektioner.

Vi anbefaler, at du læser denne efter “Hvad sker der, når du undertrykker et nys?”:

Sådan får du naturligt hvidere tænder

Et par lunger

I mellemtiden, når du undertrykker et nys, tilføjer det et tryk til dit åndedrætssystem. De mest almindelige skader opstår, når du har en bristet blodåre, der fører til næseblod, en blødende trommehinde eller øjenproblemer.

Dette forårsager betændelse i dine nasal passager og trommehinden, som fører til hovedpine, øreinfektioner og endda hørehandicap. Måske troede du, at dine ører blev tilstoppede, eller du bare følte dig lidt svimmel… Men dette er hvad der sker, når du sluger et nys.

Hvad hvis lokalet er fuld af mennesker? En af de vigtigste grunde til hvorfor vi prøver at sluge et nys, er at undgå at genere eller ulejlige folk omkring os.

Og ja, selvfølgelig ønsker du ikke at have et særdeles højt nys med spyt og bakterier overalt… Men der er en måde at aftage det og stadig tillade dig selv at nyse normalt. Hvordan? Bare ved at dække din mund med en serviet.

Dette lader luft og mikroorganismer forlade kroppen, og beskytter også andre ved at forhindre udbredelsen af sygdom og muligheden for infektion.

En anden udbredt løsning er (selvom den ikke er 100% effektiv), at nyse ind i hjørnet af din albue.

Når du har brugt din serviet og nyseepisoden er overstået (for nu i hvertfald), er det vigtigt, at du vasker dine hænder for at fjerne eventuelle bakterier og virusser, der forbliver.

Sørg for at bruge varmt vand og sæbe i mindst 20 sekunder, især før du spiser.

Dette hjælper med at undgå spredning af forskellige sygdomme, herunder:

  • Influenza
  • Forkølelse
  • Bronkitis
  • Hepatitis A
  • Infektiøs diarré

Nu ved du hvad der sker når du undertrykker et nys,

Det kan interessere dig ...
Prøv bananmos med honning for at lindre hoste og forkølelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Prøv bananmos med honning for at lindre hoste og forkølelse

Ændringer i klimaet, især lave temperaturer, svækker immunsystemet og gør os modtagelige for sygdomme. Men bananmos med honning kan hjælpe.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.