Hvordan coronavirus påvirker hjernen

21. maj 2020
Nye beviser antyder, at coronavirus er i stand til at beskadige andre organer end lungerne. Nogle neurologer har forklaret, hvordan det påvirker hjernen, og vi vil fortælle dig om det i denne artikel.

Hvordan er det, at coronavirus påvirker hjernen?

På nuværende tidspunkt er det en af lægernes og forskernes nye bekymringer at kende til denne information. Der er allerede bevis, der peger på nyrerne og hjertet, så der er tale om, at det er en multisystemisk sygdom.

Det gør en stor forskel, når man sammenligner det med andre virale sygdomme, såsom influenza. Det forårsager kun symptomer i luftvejene og i værste fald feber.

Forskning i coronavirus pointerer dog ACE2 cellereceptorer som porten til indtrængen til forskellige celler i kroppen. ACE2 receptoren, som vi vil forklare i denne artikel, er til stede i mange forskellige dele af vores kroppe. Det er sådan, coronavirus påvirker hjernen, ved at udnytte dette protein.

Det er vigtigt at understrege, at de normale, velkendte symptomer forbliver de samme: Feber, hoste, træthed og problemer med vejrtrækningen. Flere og flere personer viser dog sekundære tegn, som kan hjælpe med at opdage sygdommen tidligere og vinde tid. Vi har allerede nævnt problemer med synet og tab af lugtesansen.

Vi bliver dog også nødt til at tilføje ny forskning relateret til neurologiske faktorer.

ACE2 receptoren forklarer, hvordan coronavirus påvirker hjernen

Coronavira har en kroneformet udvendig form, og det er der, navnet kommer fra. Den krone er sammensat af pigge, som indeholder proteinet, de skal bruge, for at kunne trænge ind i menneskelige celler. Den menneskelige receptor er ACE2 proteinet.

Receptoren findes i den menneskelige krop for at kunne tage del i et system ved navn renin-angiotensin. Dette system bestående af hormoner og indre stoffer, er aktivt involveret i reguleringen af blodtrykket. Dette involverer endda nyrerne.

Coronavirus påvirker hjernen, fordi vi også har ACE2 receptorer i nogle af vores neuroner. Selvom der ikke en nogen fuldstændig bekræftelse af neurotropisme – eller tilknytningen til neuroner for SARS-CoV-2 – er der flere velbegrundede mistanker om det.

Relevansen af ACE2 receptoren er nøglen til at forstå dødeligheden ved coronavirus. Forskellige studier afslørede, at personer med for højt blodtryk er en gruppe med høj forekomst af dødsfald, og dette kunne blive forklaret af påvirkningen på renin-angiotensin systemet.

Hjerne i hænder symboliserer, hvordan coronavirus påvirker hjernen

Læs også: Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19

Symptomer, som afslører, hvordan coronavirus påvirker hjernen

Mangel på lugtesans var et tidligt symptom på coronavirus, som blev pointeret af medicinske organisationer rundt omkring i verden. De tilskriver dette til den neurologiske tropisme af SARS-CoV-2. Navnet, der gives til dette, er anosmi, og neurologer er enige om, at dette ville ske på grund af problemer i neuronerne, der hører til det olfaktoriske system.

Tilfælde af personer smittet med coronavirus, som har haft myositits (betændelse i musklerne), Guillain-Barré syndrom og meningitis, har også været beskrevet. Alt dette kan også have noget at gøre med de centrale og perifere nervesystemer.

En vigtig risiko ved effekterne af COVID-19 på hjernen relaterer til karrene i hjernen. Foruden den mulige tropisme af SARS-CoV-2 på neuroner, kan de indre lag af hjernens arterier også blive beskadiget.

Vi kender denne mikroskopiske endotelskade som mikroangiopati. I det værst mulige tilfælde, kan dette også føre til intracerebrale blødninger og et slagtilfælde.

Gå ikke glip af: Patienter med hjertekarsygdomme og COVID-19

To veje til hjerneskade forårsaget af coronavirus

Kvinde med mundbind og coronavirus rundt omkring sig

Der er to mulige veje, som COVID-19 følger for at påvirke hjernen. En af disse veje er mere direkte og er baseret på hypotesen om virussens neurale tropisme. Den anden vej er indirekte og er på grund af flere organer, som går i chok, når patienten er i seriøst chok i intensiv pleje.

Den direkte rute er ikke blevet fuldstændig bevist endnu, som vi allerede har nævnt. SARS-CoV-2 ville trænge ind i neuronerne via ACE2 receptoren på samme måde, som den trænger ind i lungerne og nyrerne.

På den anden side, er den indirekte rute en, som påvirker udviklingen af coronavirus indeni kroppen. For det første, har vi problemerne med luftvejene, derefter lungebetændelse, svigt af flere organer, mindsket blodtilstrømning til hjernen og, som resultat af det, døden af neuronerne, som ikke får nok ilt.

Passer det så, at coronavirus påvirker hjernen?

Overordnet set, ved vi nu, at coronavirus påvirker hjernen, enten direkte eller indirekte. I mellemtiden, vil videnskabelig forskning fortsætte med at holde os informerede og også afsløre nye aspekter af denne pandemi.

Denne viden er livsafgørende for sundhedspersonale på intensive stuer, som kan tilpasse deres behandling baseret på disse opdagelser. Så værdiful information forbedrer patientoverlevelse, hvilket skaber håb midt i usikkerheden, som dette globale udbrud af coronavirus har forårsaget.