Hvordan dans forbedrer livskvaliteten

Dans er ikke bare en sjov måde at slå sig løs på. Dans forbedrer livskvaliteten, og vi fortæller dig hvorfor her!
Hvordan dans forbedrer livskvaliteten

Sidste ændring: 20 juni, 2023

Dans giver mange fordele, både fysisk og følelsesmæssigt. De kan nydes af folk i alle aldre og køn, og enhver form for dans er gavnlig. Lad os se på, hvordan dans forbedrer livskvaliteten i denne artikel!

For at opmuntre dig til at deltage i denne aktivitet har vi kun fokuseret på de fordele ved dans, der er blevet undersøgt af forskere, selvom vi kunne nævne snesevis af dem.

Så læs med, for vi ser på, hvordan dans forbedrer livskvaliteten.

7 måder, hvorpå dans forbedrer livskvaliteten

Der er ingen faste regler, når det gælder om at lære at danse. Mange vælger at undervise sig selv, mens andre er afhængige af en lærer eller instruktør og melder sig til dansehold. Uanset hvad du vælger, er det fint, og alle kan nyde de følgende fordele.

Et par danser i et køkken

1. Det reducerer stress og angst

En undersøgelse offentliggjort i Frontiers in Psychology i 2019 viste, at dans kan reducere eller kontrollere niveauer af stress, angst og depression.

Dans er på mange måder en aktivitet, der ligner sport, bare med lidt lavere intensitet. Fysisk aktivitet anbefales til folk, der lider af alle disse følelsesmæssige lidelser, og det er videnskabeligt bevist.

2. Styrker dit selvværd

Et andet psykologisk aspekt, hvor dans forbedrer livskvaliteten, er gennem selvopfattelsen. En artikel offentliggjort i Frontiers in Psychology i 2018 fandt en række fordele ved dans for børn, unge og voksne.

Hos børn og teenagere hjælper det med at skabe et bedre kropsligt selvbillede samt selvtillid, selvværd og selvudfoldelse.

Hos voksne kan det på den anden side forbedre selvudfoldelse, selveffektivitet, selvbevidsthed, kropsbevidsthed, selvudvikling og selvtillid.

Dans styrker vores selvopfattelse på mange forskellige måder, og fordelene mærkes inden for et par uger. Dem, der er relateret til kroppen (såsom kropsbillede), er de stærkeste af dem alle.

3. Forbedrer dine kognitive evner

Kognitiv fleksibilitet er hjernens evne til at tilpasse vores adfærd og tænkning til skiftende situationer, idéer og synspunkter. Ifølge forskere har dans en positiv indvirkning på den kognitive plasticitet. Ældre voksne kan især drage fordel af dans i denne forstand, men der er fordele for alle.

4. Det kan hjælpe ved kroniske sygdomme

En undersøgelse offentliggjort i Heliyon i 2019 viste, at dans anbefales til mennesker med kroniske sygdomme. Vi kan især fremhæve diabetes, Parkinsons sygdom, fibromyalgi, multipel sklerose, leddegigt, fedme og Alzheimers sygdom, men der er også mange andre.

Fysisk aktivitet anbefales til alle disse tilstande, og det kan give både fysiske og følelsesmæssige fordele. Da mulighederne er begrænsede (og det varierer fra tilfælde til tilfælde), kan dans bruges som en fremragende mulighed. Vi foreslår dog, at du konsulterer en specialist, før du inkluderer det som en del af personens daglige rutine.

Personer i en dansetime, da dans forbedrer livskvaliteten


5. Udvider din sociale omgangskreds: Hvorledes dans forbedrer livskvaliteten

En anden måde, hvorpå dans forbedrer livskvaliteten, er ved at udvide din sociale omgangskreds. Det viser forskning offentliggjort i 2020 i The International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-Being.

Det er rigtigt, at man kan danse alene, men mange vælger at gøre det sammen med en anden person eller i en gruppe. Dette resulterer i en udvidelse af din sociale cirkel, hvilket hjælper dig med at møde og tilbringe tid med forskellige mennesker.

6. Det forbedrer din kropsholdning og balance

Der er også beviser for, at dans kan hjælpe med at forbedre balance og kropsholdning. I teorien kan det reducere risikoen for fald og forbedre koordination og mobilitet. Det er klart, at dette i høj grad vil gavne ældre mennesker, men det er også nyttigt for børn, teenagere og unge voksne.

For eksempel kan de, der lider af vestibulære balanceforstyrrelser, motoriske udviklingsproblemer, rygsmerter på grund af en dårlig kropsholdning og så videre, alle drage fordel af dans. Det er en meget alsidig praksis, der let kan tilpasses alle aldre og køn. Vi ønsker virkelig at gentage dette, så vi ikke kun forbinder fordelene ved dans med øget livskvalitet i alderdommen.

7. Dans forbedrer livskvaliteten, da det kan afhjælpe træthed

Afslutningsvis har specialister også fundet ud af, at dans forbedrer livskvaliteten ved at hjælpe os med at hvile og overvinde kardiovaskulær, centralnerve-, muskuloskeletal og psykologisk træthed.

Denne særlige fordel ved dans er især relevant, når dansen ledsages af musik (som det regelmæssigt er tilfældet). Dansetimerne kan således blive et sted, hvor man kan hvile sig og flygte fra dagens anstrengelser.

Som vi har forklaret i denne artikel, kan dans forbedre livskvaliteten på mange forskellige måder. Vi har kun fokusere på syv af dem, men vi er sikre på, at de har vist dig, hvor praktisk og nyttigt det er, og hvordan det kan give ægte velvære. Så sørg for at melde dig til et dansehold, eller øv dig på egen hånd med venner og familie.

Referencer:

– Alpert PT, Miller SK, Wallmann H, Havey R, Cross C, Chevalia T, Gillis CB, Kodandapari K. The effect of modified jazz dance on balance, cognition, and mood in older adults. J Am Acad Sygeplejerske Praksis. 2009 Feb;21(2):108-15.
– Bruyneel AV. Effekten af danseaktiviteter på patienter med kroniske sygdomme: scoping review. Heliyon. 2019;5(7):e02104.
– Coubard OA, Duretz S, Lefebvre V, Lapalus P, Ferrufino L. Practice of contemporary dance improves cognitive flexibility in aging. Front Aging Neurosci. 2011;3:13.
– Jing L, Xudong W. Evaluering af effekten af afslappende musik på restitutionen fra aerob træningsinduceret træthed. J Sports Med Phys Fitness. 2008 Mar;48(1):102-6.
– Koch SC, Riege RFF, Tisborn K, Biondo J, Martin L, Beelmann A. Effects of Dance Movement Therapy and Dance on Health-Related Psychological Outcomes. En opdatering af metaanalysen. Front Psychol. 2019;10:1806.
– Sheppard A, Broughton MC. Fremme af trivsel og sundhed gennem aktiv deltagelse i musik og dans: en systematisk gennemgang. Int J Qual Stud Sundhed Trivsel. 2020;15(1):1732526.
– Schwender TM, Spengler S, Oedl C, Mess F. Effects of Dance Interventions on Aspects of the Participants’ Self: A Systematic Review. Front Psychol. 2018;9:1130.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.