Hvordan man naturligt slipper af med mørke albuer og knæ

Mørke knæ og albuer er et almindeligt problem, som kan føre til lavt selvværd. Opdag disse tricks til at reducere de irriterende mørke pletter på din hud.
Hvordan man naturligt slipper af med mørke albuer og knæ

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du mørke albuer og knæ? Bare rolig, det er mere almindeligt, end du måske tror. Som med andre områder af vores hud har knæ og albuer en tendens til at blive mørkere med tiden på grund af ophobning af døde hudceller og andre urenheder, der klæber til huden.

Selv om vi nogle gange glemmer disse to områder, vil vi, hvis vi kigger på dem, indse, at det er de mørkeste dele af vores hud. Dette problem er ikke en tilstand, der påvirker helbredet, selv om mange mennesker ønsker at løse det, fordi de forbinder det med manglende hygiejne og æstetisk ubehag.

Hvorfor bliver albuer og knæ mørke?

Mørkere hud på albuer og knæ kan forekomme med en vis hyppighed, hos personer med alle hudtyper. Men hvis huden er naturligt mørk, er der større chance for at få mørke områder gennem hele livet.

Dette er en tilstand, der kaldes hyperpigmentering, og skyldes en øget aktivitet og tilstedeværelse af de celler, der er ansvarlige for produktionen af melanin. De mest almindelige årsager til dens forekomst på disse to områder af kroppen er:

 • Hyppigere friktion end normalt.
 • Aldring.
 • Dårlig solbeskyttelse.
 • Meget tør hud.
 • Inflammatoriske hudlidelser som psoriasis eller eksem.
 • Ophobning af døde celler.
 • Visse inflammatoriske problemer, sygdomme (f.eks. Acanthosis nigricans) og indtagelse af visse lægemidler.

Ud over mørkfarvning har knæ og albuer også en tendens til at tørre ud, fordi de ikke har nok talgkirtler. Dette kan forårsage revner, som fører til mere ophobning af urenheder, hvilket får huden til at få en uønsket farve og tekstur.

Hvordan behandles det?

Før du foretager dig noget eller anvender hjemmemidler, er det bydende nødvendigt at opsøge en læge eller hudlæge, hvis du opdager områder af huden, der er mørkere end normalt.

Situationen kan være forskellig fra person til person, og i mange tilfælde er det ikke nødvendigt at anvende nogen medicinsk behandling. Men hvis du ønsker at lysne farven på dine albuer eller knæ, kan en specialist ordinere eller rådgive om visse cremer eller kosmetiske procedurer.

Der findes ogsåflere naturlige måder til at lysne huden på knæ og albuer, hvilket letter fjernelsen af døde celler og giver et sundere udseende.

Det skal tages i betragtning, at de fleste af disse midler i øjeblikket ikke har videnskabelige undersøgelser, der understøtter deres effektivitet hos mennesker. Ligeledes kan nogle af ingredienserne være skadelige og kan forårsage allergiske reaktioner eller hudirritation. Så det er at foretrække at være forsigtig under anvendelsen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Du kan forbedre huden med disse otte tips

Tricks mod mørke albuer og knæ

1. Skrub med natron

Dette billige og letkøbte naturprodukt er et naturligt eksfolierende middel, der hjælper med at fjerne døde hudceller og alle former for urenheder, der forårsager mørkfarvning.

Hvordan bruger man det?

 • For at drage fordel af dets egenskaber skal du blot blande natron med lidt vand for at danne en tyk pasta. Du kan også tilføje en spiseskefuld honning eller vegetabilsk olie.
 • Dette påføres med blid massage på de mørke knæ og albuer og får lov at virke i 5 minutter. Efter den anbefalede tid gnides en gang mere og skylles med varmt vand.
 • På disse områder kan du skrubbe med lidt kraft, da de er modstandsdygtige nok til at modstå det uden irritation.
 • Når behandlingen er færdig, er det vigtigt at fugte disse områder for at undgå tørhed.
 • Gentag to eller tre gange om ugen.

Natron er en alkalisk komponent, der kan ændre hudens PH-værdi. Dette kan til gengæld generere irritation, tørhed og andre bivirkninger. Derfor anbefales det at bruge det med forsigtighed og altid blandet med vand eller olie.

2. Reducer mørk hudfarve med havregryn

Havregryn

Havregryn er også en naturlig eksfoliant, der hjælper med at fjerne urenheder fra huden og samtidig blødgøre den. Denne ingrediens hjælper med at lysne albuer og knæ, så de bliver opfriskede og ensartet i farven.

Hvordan bruger man det?

 • Bland to spiseskefulde havregrynspulver med to teskefulde frisk fløde, mælk eller yoghurt.
 • Påfør blandingen med cirkulær massage på albuer og knæ, og lad den virke i et par minutter.
 • Gnid blandingen i yderligere 10 minutter, og skyl derefter med koldt vand.
 • Efter behandlingen skal du påføre tilstrækkelig fugtighedscreme.

3. Dyb fugtpleje med vaseline

Selv om vaseline ikke ligefrem fungerer som en naturlig eksfoliering, kan man regne med den som en fugtgivende og lysnende ingrediens. Ved at bruge det efter eksfoliering kan du fjerne tørhed på knæ og albuer, og du kan fremme de lysnende effekter.

Hvordan man bruger det?

 • Påfør en generøs mængde vaseline på de berørte områder. Pak knæene og albuerne ind i en bandage og lad vaseline virke hele natten, mens du sover.

4. Farvel til mørke albuer og knæ med olivenolie

Olivenolie kan lysne mørke albuer og knæ

Denne naturlige ingrediens kan hjælpe os i tilfælde af mørke albuer og knæ, samt fugte og forhindre tørhed.

Hvordan bruger man det?

 • Varm lidt olivenolie op, og påfør det på knæ og albuer.
 • Gnid olien ind i huden, og udfør denne behandling om aftenen, inden du går i seng.
 • Gentag tre gange om ugen for at opnå gode resultater.
 • Du kan også lave den samme behandling med kokosolie eller E-vitamin.

5. Gurkemeje

I ayurvedisk medicin bruges dette krydderi ofte til at behandle forskellige hudpatologier. Men der er også data (om end stadig sparsomme) om dets anvendelse til at blege hudfarven og fjerne pletter og mørkfarvning af huden.

Det ser ud til, at gurkemeje kan blokere de processer, der genererer yderligere pigmentering.

Hvordan bruger man det?

 • For at få gavn af disse egenskaber skal du blot blande lidt gurkemeje i en almindelig creme. Påfør den på knæ og albuer, lad den virke i et stykke tid og skyl den af.

6. Aloe vera

I dette tilfælde er det et lovende middel, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Planta Medica. Dens forfattere konkluderer, at aloe vera og dens aktive ingrediens aloin kan bruges som en effektiv behandling af hyperpigmentering.

Selv om der er tale om foreløbige resultater, skal det bemærkes, at aloe vera hverken er giftig eller skadelig for huden. Anvendelse af det dagligt er også en god måde at holde disse områder godt hydreret på.

Hvordan bruger man det?

 • Påfør en skefuld aloe vera gel på albuer og knæ. Med rene hænder fordeles det godt, indtil det er absorberet.

7. Man kan lysne huden med citron

Citron er en astringerende og lysnende ingrediens, der kan hjælpe dig med at slippe af med mørke pletter på knæ og albuer, hvis den bruges ofte.

Hvordan bruger man det?

 • Vask knæ og albuer med vand. Pres citronsaft og gennemvæd en vatrondel med væsken. Tør over de berørte områder uden at gnide for hårdt.
 • Massér i 10 minutter med citronen, og lad det derefter sidde på, indtil det tørrer.
 • Gentag denne behandling hver dag.
 • Du kan også lave en blanding af citron og sukker eller salt for at lave en scrub, der letter fjernelsen af døde celler. Bland blot en del citron med to dele sukker eller salt, og påfør det på knæ og albuer med cirkulær massage. Lad det sidde på, og fjern det med koldt vand.

Kan du lide denne artikel? Du kan måske også lide at læse: Modermærker og skønhedspletter: Hvorfor opstår de?

Prøv at lysne mørke albuer og knæ med forsigtighed

Dette hudproblem er almindeligt hos mange mennesker og indebærer normalt ikke nogen sundhedsrisiko. Men nogle medicinske behandlinger og remedier kan anvendes for at lysne huden lidt og få en ensartet farve.

Husk, at førstnævnte altid bør anbefales af en læge. Og før man anvender hjemmemidler, er det tilrådeligt at konsultere en hudlæge og på forhånd teste midlet på et lille hudområde for at teste for eventuelle bivirkninger.

Det er også interessant at vide, at mørkfarvning af knæ og albuer kan forebygges ved at anvende solcreme og regelmæssig fugtpleje med cremer eller olier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ali Sh. A, Galgut J.M, Choudhary R. K. On the novel action of melanolysis by a leaf extract of Aloe vera and its active ingredient aloine, potent skin depigmenting agents. Planta Medica. Mayo 2012. 78 (8): 767-71.
 •  Bertucci G, Tirillini B, et al. Antioxidative action of citrus limonum essential oil on skin. European Journal of Medicinal Plants. 2013. 3 (1): 1-9.
 • Cia-Xia T, Mao L. et al. Curcumin inhibits melanogenesis in human melanocytes. Phytotherapy Research. Febrero 2012. 26 (2): 174-9.
 • Das Sh. Hiperpigmentación. Manual MSD. Enero 2021.
 • Ilnitska O, Kaur S, et al. (2016). Colloidal Oatmeal (Avena Sativa) Improves Skin Barrier Through Multi-Therapy Activity. Journal of drugs in dermatology, 15(6), 684-690. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27272074.
 • Journal of the American Academy of Dermatology. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0190962294701288.
 • Murzaku, E. C., Bronsnick, T., & Rao, B. K. (2014). Diet in dermatology. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2014.06.016.
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K. et al. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of drugs in dermatology, 14(1), 43-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25607907.
 • Slim, S., Ben-Hlima, H., Jarraya, R., Kamoun, N., Ellouze, R. & Mohamed, D. (2012). Cosmetic emulsion from virgin olive oil: Formulation and bio-physical evaluation. African Journal of Biotechnology, 11(40), 8417-8424. https://doi.org/10.5897/ajb12.163.
 • Telang, P. (2013). Vitamin C in dermatology. Indian Dermatology Online Journal. https://doi.org/10.4103/2229-5178.110593.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.