Hvordan man kan se forskel på en bums og et forkølelsessår

Hvis du føler let svie og mærker rødme i kanten af din læbe, kan det være, at du spekulerer på, om det er et forkølelsessår eller en bums. Læs videre for at lære, hvordan du kan se forskel!
Hvordan man kan se forskel på en bums og et forkølelsessår

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forskellen mellem en bums og et forkølelsessår kan være et afgørende spørgsmål, når du vågner om morgenen og opdager en lidt smertefuld rød bule nær læben. Selv om det er meget forskellige hudproblemer, kan de i første omgang se meget ens ud.

Det er afgørende at stille sig selv dette spørgsmål. Det er ikke bare et spørgsmål om nysgerrighed, men at erkende forskellen er nøglen til behandling. I denne artikel vil vi se på begge typer: Herpes forkølelsessår og akne bumser. Derefter lærer vi dig, hvordan du kan skelne dem fra hinanden ud fra deres karakteristika.

Bumsernes karakteristika

Bumser eller hudorme opstår, når en pore bliver blokeret på grund af olie og ophobning af døde celler. Derefter trænger bakterier på huden ind i poren, og der opstår en infektion.

Kort før en bums opstår, kan den ofte mærkes som en lille bule under huden, der er øm at røre ved. Derefter manifesterer bumsen sig i form af en rød bule. I løbet af få dage viser der sig ofte pus. Bumser kan opstå næsten overalt på huden i ansigtet: I panden, på næsen, på kinderne og endda på læbernes kant.

Det er ikke altid muligt at skelne mellem en bums og herpes, når det drejer sig om læberne. Bumser opstår dog ikke på læbens vermilion (det udbulede område, hvor læbestift påføres), men når kun op til den hvide linje.

Akne er ret almindeligt. I ungdomsårene har næsten alle bumser. Der findes dog også akne hos voksne. Selv om det ikke smitter, kan akne sprede sig i ansigtet, hvis vi ikke tager forholdsregler. I denne forstand anbefales det, at man ikke rører ved bumserne, da bakterierne kan sprede sig.

Du vil måske kunne lide denne artikel: Grøn te mod akne: Virker det?

Kvinde med akne

Sådan identificerer du et forkølelsessår

Enhver infektion forårsaget af herpes simplex-virus (HSV) kaldes generelt blot “herpes” eller et “forkølelsessår”. Den kan ramme forskellige områder af kroppen, men har en forkærlighed for slimhinder.

Forkølelsessår kan overføres med spyt eller ved kontakt med smittede personer. Det skal bemærkes, at det er meget let at sprede og er ret almindeligt. Det anslås, at 70% af alle mennesker lider af det på et eller andet tidspunkt.

Selv om det ikke altid giver udbrud, viser det sig oftest i form af en eller flere blærer. Disse er røde. En måde at kende forskel på en bums og et forkølelsessår på er ved, at sidstnævnte ser boblende ud.

På den anden side kan forkølelsessår dannes direkte på overlæben. Et forkølelsessår kan dog også opstå omkring munden, under underlæben eller mellem mund og næse.

Hvad angår symptomerne, er herpes let smertefuldt, det brænder, og huden omkring det føles ofte stram. Disse fornemmelser kan opleves selv få øjeblikke, før det viser sig. Til sidst brister blærerne, og der siver væske ud. Derefter dannes der en skorpe, som falder af.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Hvad fortæller din akne dig om dit helbred?

Forskellene mellem en bums og et forkølelsessår

Selv om der er visse ligheder mellem disse to, er det muligt at se forskel på en bums og et forkølelsessår. Lad os se på, hvad der gør dem forskellige.

Form

Når den opstår, er et forkølelsessår en boble, men når flere af dem er samlet, kan de ligne en klynge. Til sammenligning er en bums en bule med en mere afrundet form.

Farve

Når den opstår, har herpes en klar og perlemorsagtig farve. Til sammenligning ser en bums ret rød ud, som en irritation.

Senere bliver herpes gullig. Til gengæld viser en bums ved modenhed en hvid plet.

Placeringen er forskellig for en bums og et forkølelsessår

Bumser kan forekomme på kanten af læben, men aldrig inde i læben. Dette er et af de kendetegn, der bedst adskiller en bums fra herpes.

Tekstur

I begyndelsen er herpes blødt og giver efter for berøring, selv om man ikke bør røre ved det. Efterhånden som den tørrer, bliver den ru. Den bliver en tør skorpe, som et sår. I mellemtiden ligner en bums mere hud, selv om pus er blødt, når det kommer ud.

Varighed

Ved forkølelsessår kan blærerne forblive i flere dage, indtil de går i stykker og bliver skorpedannende. I alt kan et forkølelsessår vare i 2-3 uger.

På den anden side kan varigheden for en bums variere mellem 3 og 7 dage, hvis den ikke bliver rørt ved eller presset ud. Ellers kan den forblive irriteret i mere end en uge.

Konsekvenser

Herpes forsvinder uden at efterlade mærker eller ar, selv om den kan dukke op igen på samme sted. Til gengæld kanbumser efterlade mærker i form af huller, riller eller ar, især når de bliver kradset i eller sprunget.

Reaktivering

Efter den første infektion forbliver HSV inaktivt, men hvilende i kroppen resten af livet. Det har en tendens til at blive reaktiveret på grund af stress, forstyrrelser i immunsystemet eller feber. Det kan dog være, at det ikke kommer tilbage.

Behandling af en bums og et forkølelsessår

I tilfælde af forkølelsessår aftager udbruddet af sig selv med tiden. Der findes dog antiviral medicin, som kan hjælpe med at lindre generne, hvis det er nødvendigt.

Disse kan, hvis de tages i begyndelsen af et udbrud, reducere sværhedsgraden og varigheden af episoden. Der findes også naturlige behandlinger mod forkølelsessår, som omfatter sort te, yoghurt, tomat, bagepulver og honning.

Læbepomade og -salver er også nyttige for at forhindre tørhed og revner. Noget meget vigtigt at huske på er, at disse lægemidler skal påføres med en vatpind og ikke med fingrene.

I mellemtiden er der flere alternativer til bumser. Generelt er aktuel behandling af akne ofte baseret på cremer og salver med bl.a. salicylsyre, alfa-hydroxysyrer og benzoylperoxid.

Forkølelsessår på læbe

Kan en bums og et forkølelsessår forebygges?

Hvad angår bumser, kan man sige, at nogle udløsende faktorer for akneudbrud kan kontrolleres. Som udgangspunkt anses det derfor for gode foranstaltninger at holde huden ren og mindske forbruget af fedtholdige fødevarer. På det seneste er der dog blevet sat spørgsmålstegn ved sammenhængen mellem kost og akne.

For forkølelsessår bør der træffes foranstaltninger for at forhindre, at de spreder sig, både hos den samme person og ved smitte til andre. Når det er sagt, er det meget vigtigt at undgå at springe eller røre ved sårene, kysse andre eller bruge fælles genstande, når der er udbrud.

Hvis du er en person, der er tilbøjelig til at lide af forkølelsessår, er det også en god idé at notere de omstændigheder eller begivenheder, der udløser udbrud. Det vil gøre det lettere at forebygge eller undgå dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.