6 grunde til hvorfor du ikke kan tabe mave fedt og hvordan du fikser det

Har du problemer med at tabe det overskydende mavefedt? Her er hvorfor, og hvordan man får det til at forsvinde!
6 grunde til hvorfor du ikke kan tabe mave fedt og hvordan du fikser det
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Der er flere grunde til at slippe af med mave fedt end bare at se bedre ud, når vi ser os selv i spejlet. I dagens indlæg vil vi snakke om 6 grunde til hvorfor du ikke kan tabe mave fedt og hvordan du fikser det!

Mave fedt er ikke ideelt, det ved vi. Vi kan ikke lide det, det er klart. Men vigtigst af alt, så er det ikke sundt.

Overdreven mavefedt er en direkte forudsigelse for flere associerede sygdomme som hjertesygdom, type 2 diabetes eller insulinresistens.

At tabe sig i dette område er kroppen ikke let, og det sker heller ikke natten over. Du skal være konsekvent, engageret og forbedre dine vaner så meget som muligt.

I dagens artikel ønsker vi at hjælpe dig med dette: Det er muligt at smide mavefedt, og vi lærer dig hvordan.

Der er seks grunde til, at du ikke kan tabe dit mave fedt

Fedt paa maven

1. Du spiser stadig for meget forarbejdet mad

Du kan gå på en diæt og følge den trofast. Du kan endda udføre de øvelser, som du er blevet anbefalet, og alligevel ser du ingen resultater… Hvad gør du forkert, når din mave ikke anerkender den store indsats, du gør?

 • En af hovedårsagerne er, at du stadig forbruger en lang række forarbejdede fødevarer: hvidt brød, kiks og chips, raffineret sukker, søde drikkevarer eller sødestoffer.
 • Husk denne kendsgerning: mavefedt er forbundet med betændelse, så spise for meget forarbejdet mad vil gøre det meget sværere at tabe mavefedt.

2. Du tror, at du bør eliminere “alle” fedttyper fra din kost

Alle typer fedt

Der er folk, der gør dette. De fortæller sig selv, at de ikke vil spise noget fedt og fjerner mange af fødevarerne fra deres kost, som faktisk vil medvirke til at forbrænde mavefedt.

I vores artikler, har vi fortalt dig adskillige gange om gode fedtstoffer, der hedder monoumættede fedtstoffer. Disse har anti-inflammatoriske virkninger og hjælper os med at tage vare på hjertet og forbedre vores vægt.

Tøv ikke med at tilføje fødevarer, der indeholder disse typer af fedtstoffer til din kost. Eksempler er:

 • Olivenolie
 • Avocadoer
 • Nødder
 • Solsikkefrø
 • Fed fisk (som laks)

3. Du laver måske ikke de rigtige øvelser

Nogle gange er det ikke nok at gå i en halv time, svømme, danse eller dyrke yoga…

Alle disse rutiner er sunde, men tvinger os ikke til at træne disse “nøgleområder”, der er placeret i vores mavemuskler, bækken og ryg mv.

Du skal være opmærksom på at tabe mavefedt kræver lidt mere indsats, så det er nødvendigt at følge et meget specifikt træningsprogram for dette formål.

4. Du lider af en masse stress

Kvinde der er stresset

Dette er vigtigt, fordi ikke alle indser det, tager det i betragtning og lægger vægt på det.

Du kan følge den fabelagtige diæt, du er blevet anbefalet, gå i fitnesscenteret og få en personlig træner til at forklare, hvilke øvelser du skal lave for at få en flad mave så flad som et strygebræt.

Der ses dog ingen ændringer. Hvorfor?

 • Lange perioder med stress ændrer dit stofskifte og øger niveauet af kortisol i blodet.
 • På grund af dette højere niveau af kortisol i blodet er der risiko for, at niveauet af tarmfedt stiger og “sætter sig” lettere.

5. Du får ikke nok søvn

Husk og “installer” denne vigtige information i din hjerne: At sove mindre end 6 timer om dagen er skadeligt for dit liv, sundhed og psykologisk velvære.

Hvis du har 2 eller 3 sammenhængende måneder, hvor du sover mellem 5 og 6 timer om natten, vil du heller ikke være i stand til at smide fedt fra din talje, men du risikerer også at tage på i vægt og udvikle diabetes.

6. Er du pæreformet?

Det kan virke ironisk, men det har en forklaring: Det er normalt at tale om formen af ​​vores krop og vores genetiske tendens til at akkumulere fedt i visse områder af vores krop.

 • Kvinder tyndere på den øverste halvdel af deres krop: Deres ansigt, bryst, arme osv. De har dog tendens til at akkumulere vægt omkring deres mave og hofter.
 • I dette tilfælde og af genetiske årsager er det almindeligt, at det er svært at slippe af med fedt fra disse områder. Men “vanskeligt” er ikke synonym med umuligt.

Nøgle tips til at tabe mave fedt og komme i bedre form

Kvinde der dyrker yoga

Vi påpegede dette i starten: At få en fast, flad mave, som har mindre fedt, kræver mange livsvaner.

For at opnå denne forvandling bør du først og fremmest skabe en forandring i dit eget sind.

Så enkle sætninger, du kan sige dagligt, som: “Jeg taber mig” (i stedet for “Jeg vil tabe mig”) eller “Jeg er stolt af de bestræbelser, jeg gør” (i stedet for ” Jeg skal arbejde hårdt “).

Med disse udsagn understreger du den nuværende handling og det ønskede resultat og ikke den enkle proces, som vi undertiden forsømmer eller som undslipper os.

Læg nu mærke til anbefalinger, som vil hjælpe dig med at opnå tab af mavefedt. Der er nogle ændringer, som du bør fokusere på lige nu:

 • Start dagen med et glas lunkent vand med citron. I løbet af dagen kan du drikke salvie te.
 • Forbrug opløselig fibre, reducer dit forbrug af raffinerede kulhydrater og spring ikke over nogen måltider i løbet af dagen.
 • Eliminer alkohol og transfedt fra din kost. Erstat sidstnævnte med monoumættede fedtstoffer og øg dit forbrug af proteiner.
 • Kontroller stress og lav aerobe og styrkende øvelser.
 • Sov mellem 7 og 9 timer om dagen.
 • Forbrug fisk som laks, makrel, sild og sardiner.
 • Spis probiotiske fødevarer, der passer på din tarmflora.
 • Følg din kost og disse anbefalinger sammen med en anden.

Hvis du har et fælles mål med en ven, familie eller partner, vil du føle dig mere motiveret.

Til sidst skal du huske, at du ikke vil se resultaterne i løbet af få uger eller endda en måned.

Følg disse retningslinjer for at sikre en god livsstil og en passende kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Ginter E., Simko V., New data of harmful effects of trans fatty acids. Bratils Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
 • Patel, S. R., & Hu, F. B. (2008). Short sleep duration and weight gain: A systematic review. Obesity. https://doi.org/10.1038/oby.2007.118

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.