Hvorfor får man hvide pletter på sine negle?

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor de små hvide pletter opstår på neglene? Spoiler alert: det er ikke på grund af mangel på kalcium, som mange tror. Find ud af mere om de mange grunde til, hvorfor dette sker, og hvordan man kan forebygge det.
Hvorfor får man hvide pletter på sine negle?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Hvorfor får man hvide pletter på sine negle? Leukonychiaer det officielle videnskabelige navn, som referer til dannelsen af hvide pletter på ens negle. 

Hvorfor får man hvide pletter på sine negle

Der er forskellige typer og årsager. Det er dog ikke bevist at være et tegn på mangel på kalcium, som mange tror.

I denne artikel ønsker vi at fortælle dig alt om, hvorfor hvide pletter opstår på ens negle.

Det er meget spændende!

Myten om hvide pletter på ens negle

fingre

Det er meget sandsynligt, at man på et eller andet tidspunkt i sit liv har set på sine negle og fået øje på dem: små hvide pletter eller streger, der danner sig på sine negle.

Vores bedsteforældre sagde måske, at de er et resultat af de løgne, som vi fortæller. Måske fortalte vores forældre os, at vi blev nødt til at drikke mere mælk, fordi vi har brug for mere kalcium.

Men ingen af disse teorier er sandheden.

Det er derfor, det er på tide, at vi gør rede på tingene og lærer om, hvorfor det virkelig sker.

Leukonychia kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt og forsvinde lige så hurtigt. Det kan blive delt ind i fire kategorier:

1. Punctata

Der er små mærker, som breder sig op og ned af ens fingernegl. De opstår normalt i ens barndom. Dette er på grund af mindre, tilbagevendende skade.

2. Striata

Dette er, når parallelle og tværgående bånd opstår. De er mere almindelige hos kvinder. De er forårsaget af skade fra aggressive manicurer. De kan også være på grund af kemoterapi.

3. Delvis

Dette påvirker et bestemt område på neglen. Typisk opstår de på spidsen af ens negle.

4. Total

kvinde-haender

Dette er, når hele neglen har et hvidligt og næsten homogent udseende. Dette er en sjælden tilstand. Det kan opstå ved fødslen eller i en tidlig alder. I de fleste tilfælde er det arveligt.

En mangel på zink og pletter på ens negle

Disse hvide pletter er IKKE et resultat af ikke at få nok kalcium. Der er dog noget, som vi har ret i: Vi mangler et næringsstof.

De hvide streger og pletter dannes ved rødderne på neglen. De bliver ved med at bevæge sig fremad, i takt med at neglen vokser.

Mangel på zink er måske kilden til problemet. Når neglens matrix bliver ødelagt, så er det, at man vil se hvide pletter.

Leukonychia kan også være på grund af sygdom eller et sundhedsproblem. For eksempel:

Ikke at få bestemte næringsstoffer kan også gøre sandsynligheden for hvide pletter større. Dette skyldes, at de hjælper med væksten og udviklingen af fingerneglens stoffer.

Nogle af disse er:

Hvis mangel på disse næringsstoffer giver os hvide pletter, fordi de påvirker dannelsen af negle, så kan det også gøre dem svage og skrøbelige. Som et resultat af dette er de mere modtagelige for at lide af skade, som efterlader mærker.

Hvorfor får man hvide pletter på sine negle: Andre årsager

fingernegle

Disse mærker er ikke farlige. Men de ser ikke pæne ud. Dette er især tilfældet for kvinder.

Der kan dog være andre årsager: de kan komme fra irritation og skade på neglens matrix. Dette forårsager en anderledes og unormal kerantinisering.

Vi bliver nødt til at have i baghovedet, at fingerneglene vokser 2,5 millimeter om måneden. På grund af dette ved vi, hvornår det skete, når vi ser en plet midt på vores negl. Skaden skete to eller tre måneder tidligere.

Vi ser det ikke tidligere, fordi det er så tæt på neglebåndet.

Selvfølgelig er der nogle vaner og handlinger i hverdagen, som kan producere leukonychia. De kan endda ske, selv når vi er opmærksomme på, hvad vi laver.

Blandt dem finder vi:

 • At bide negle eller neglebånd.
 • Manicurer, som er for aggressive (for eksempel ved at anvende kemikalier).
 • At lave en form for håndarbejde.
 • At klippe negle for ofte.
 • At skrive for hårdt på computer.
 • At tromme med fingerspidserne på bordet.
 • At anvende stærke kemikalier uden handsker.
 • Altid at have neglelak på sine negle.

Sådan kan man undgå hvide pletter på sine negle

I øjeblikket er der ingen behandlinger af leukonychia. Der er kun én måde at komme af med sine pletter på neglene på. Man bliver nødt til at vente, indtil de vokser nok, så kan man klippe dem eller file dem ned.

Når dette sker, kan man enten lægge neglelak på eller anvende handsker, hvis man ikke kan holde linjerne på sine negle ud.

Det er værd at nævne, at der er tider, hvor man bør gå til en dermatolog. Disse indebærer, hvis man har hvide pletter på sine negle. Eller hvis de bliver meget tydelige og bliver mindre gennemsigtige.

Dette kan være på grund af permanente problemer med neglens matrix.

Hvis man ikke ønsker at se alle disse “små skyer på ens negle”, så bliver man nødt til at:

 • Anvende god hygiejne og holde sine negle hydreret.
 • Undgå neglelak og aggressive behandlinger.
 • Lade sine negle hvile mellem hver gang med neglelak (vent mindst en dag, før du lægger det på igen).
 • Anvende handsker til at gøre rent (tallerkener, gulve, badeværelse, køkkenet, osv.)
 • Behandle sine negle med omhu, og ikke kun spidserne. Mere end noget andet bør man passe på sine neglebånd og rødder.
 • Spise fødevarer, som er rige på zink, såsom tørret frugt og hvedekim.
 • Spise A-vitamin dagligt. Man kan finde det i gulerødder, græskar og pærer.
Det kan interessere dig ...
8 grunde til at dine negle er skrøbelige
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
8 grunde til at dine negle er skrøbelige

Neglepleje er blevet en vigtig del af mange skønhedsrutiner, men ikke kun fordi det forbedrer dit udseende. Her er 8 grunde til at dine negle er sk...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Anomalías de la uña. Mediplus.
  https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003247.htm
 • Fingernails: Do’s and don’ts for healthy nails. Mayo Clinic Staff. (2018).
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/nails/art-20044954
 •  Leukonychia on finger nails as a marker of calcium and/or zinc deficiency. Morgan Z, et al. (2011). onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-277X.2011.01175_23.x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.