Hydrolipoklasi: Hvad er det, og hvilke risici er der?

Hydrolipoklasi er en teknik, der kombinerer injektion af en vandig opløsning med cavitation for at fjerne lokaliseret fedt i kroppen. Læs videre og find ud af, hvordan det virker!
Hydrolipoklasi: Hvad er det, og hvilke risici er der?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hydrolipoklasi er et alternativ til traditionel fedtsugning med hensyn til bekæmpelse af cellulite, behandling af lokaliseret fedt og reduktion af fedtvolumen. Det er relativt minimalt invasivt, og de opnåede resultater svarer til resultaterne af kirurgisk fedtsugning, dog hurtigere og til en lavere pris.

Ved denne æstetiske procedure påføres en steril fysiologisk opløsning på de områder, hvor lokaliserede fedtdepoter skal fjernes. Derefter anvendes cavitation til at opløse fedtcellerne, som fjernes med sugning eller naturligt af lymfesystemet.

Hydrolipoklasi kan bidrage til at reducere fedtvæv eller fedt i forskellige områder af kroppen, f.eks. mave, balder, lår, arme og kæbe. Det anbefales dog ikke til overvægtige personer, og det betragtes heller ikke som en behandling til vægttab.

Hvad er hydrolipoklasi?

Flere og flere mennesker er bekymrede over deres fysiske udseende. I mellemtiden er specialister også altid på udkig efter nye og mere effektive procedurer til at hjælpe dig med at forbedre dit udseende.

Nu er et af de problemer, der genererer mere hovedpine med hensyn til æstetik, at forsøge at tabe lokaliseret fedt. Fedtvæv ophobes i visse områder af kroppen og er meget vanskeligt at fjerne.

Derfor kan man anvende forskellige æstetiske behandlinger. Blandt disse er hydrolipoklasi. Denne teknik har fået sit navn, fordi der bruges vand til at bryde eller sprænge fedtcellerne. Etymologisk set kommer navnet fra hydro (vand), lipo (fedt) og klasi (knække).

Ud over vand, der sprøjtes ind i sterile opløsninger, anvendes der ved denne behandling et apparat, der frembringer højfrekvente vibrationsbølger (eller ultralyd). Den er placeret således, at den bryder fedtcellerne. Kort sagt er hydrolipoklasi en behandling til fjernelse af lokaliseret fedt.

Denne behandling er indiceret til behandling af lokaliseret fedme i maveområdet (herunder siderne), lår, balder, arme, ryg og endda dobbelthager. Lægen vil dog bestemme, hvor der skal behandles, afhængigt af kroppen og typen af fedtvæv.

Læge taler med patient om hydrolipoklasi

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Metabolisk fleksibilitet til at forbrænde fedt

Hvordan er proceduren?

Der findes både ikke-invasive og invasive æstetiske behandlinger. Hydrolipoklasi er en mellemting, da det ikke er en operation i sig selv, men det kræver stadig bedøvelse.

Først og fremmest stiller en læge en diagnose ved at vurdere fedtdepoterne og bestemme, hvilket område der er det prioriterede område at arbejde på. Derefter markeres og desinficeres de områder, der skal behandles.

Det skal bemærkes, at hydrolipoklasi kræver lokalbedøvelse. Lidocain injiceres almindeligvis. Det betyder, at personen er ved bevidsthed under indgrebet. Det betyder dog ikke, at han/hun kan observere, hvad lægerne gør.

Når patienten er under bedøvelse, infiltreres fedtvævet med en hypotonisk opløsning eller en opløsning med lav osmolaritet, som kan indeholde bicarbonat og salt. Dette får vand til at trænge ind i adipocytterne, hvilket medfører en udspilning eller hævelse og svækker cellemembranen.

Den anden del af denne behandling omfatter imidlertid brug af lavfrekvent fokuseret ultralyd i det område, der skal behandles. På denne måde stiger temperaturen, og der sker en proces med cavitation. Der dannes bobler, hvilket medfører, at fedtcellerne brister eller sprænges.

For at afslutte behandlingen indføres en mikrokanyle, hvis funktion er at suge fedtet. Desuden eliminerer kroppen selv også de ødelagte fedtceller ad naturlige metaboliske veje, så processen suppleres med massage for at fremme lymfedrænage.

Afslutningsvis foretages helingen, og der anbringes et bælte. Det anbefales således at anvende et bælte efter fedtsugning. Dette forbedrer resultaterne og hjælper med at forme figuren.

Personen skal tilbringe en kort tid i bedring. Den samlede varighed af behandlingen varierer fra en til højst to og en halv time. Der kan også være behov for flere behandlinger.

Fordelene ved hydrolipoklasi

Ifølge en klinisk undersøgelse udført med 64 patienter hjælper hydrolipoklasi faktisk med at reducere taljeomfanget med op til 8% og kropsfedt med 6,4%. Dette kan ledsages af en forøgelse af muskelmassen på op til 1,3%.

I denne forstand betragtes det som en effektiv og ny teknik til behandling af lokalt fedt gennem den fælles virkning af vand og ultralyd. I denne henseende følger der også forskellige fordele med den:

 • Denne behandling reducerer cellulite samt udseendet af “appelsinhud”.
 • Den fjerner lige så meget fedt som en fedtsugning, men uden at skulle igennem en operation.
 • Denne behandling er mere prisvenlig.
 • Den er minimalt invasiv.
 • Denne behandling kræver ikke hospitalsindlæggelse.
 • Den kan reducere mellem 1 til 2 centimeter fedt pr. behandling.
 • Som det sidste efterlader den ikke synlige ar.

Pleje før og efter proceduren

For at garantere effektiviteten af denne behandling er det vigtigt at minimere dit forbrug af fedt og alkohol, for at hjælpe kroppen med at metabolisere det fedt, der tabes under proceduren.

Derudover foreslås det efter behandlingen at tage hensyn til følgende anbefalinger:

 • Ingen fysisk anstrengelse i de følgende dage.
 • Dræn- eller lymfemassage i mindst 3 uger.
 • Oprethold tilstrækkelig hydrering.
 • Brug bælter til at forme din figur i den tid, som den behandlende læge har angivet.
 • Påfør cremer med K-vitamin i området for at mindske blå mærker.

Efter denne procedure kan den samlede restitutionstid variere, nogle gange op til tre uger eller endda seks uger.

Risici, bivirkninger og kontraindikationer ved hydrolipoklasi

En af de første forholdsregler, der bør tages i betragtning, er, at nogle mennesker kan udvise allergiske reaktioner på anæstesi. Især bør lidocain ifølge forskning anvendes med forsigtighed hos patienter med hjertesvigt samt nyre- eller leversygdom og myasthenia gravis.

På den anden side kan der opstå et vist ubehag efter hydrolipoklasi. Dette forsvinder dog normalt med tiden. Det hele afhænger af patientens følsomhed. Blandt de mulige bivirkninger er forekomst af blå mærker, rødme og mørkfarvning af huden, smerter eller fornemmelse af nåle og dannelse af serom.

På den anden side er hidrolipoklasi kontraindiceret i flere tilfælde:

 • Gravide eller ammende kvinder.
 • Børn under 18 år.
 • Patienter med hyperthyroidisme eller højt blodtryk, fedme, hudinfektioner eller tumorer.
 • Behandling med antikoagulerende midler.
Hydrolipoklasi

Vigtigheden af at vedtage sunde vaner efter hydrolipoklasi

Hydrolipoklasi kan være en effektiv teknik til behandling af lokaliseret fedt hos både kvinder og mænd. Desuden hjælper det endda med at håndtere cellulite.

Det er også minimalt invasivt og sikkert. Indtil videre er der ikke blevet rapporteret om dødsfald i forbindelse med proceduren. Det er dog altid nødvendigt at tage de nødvendige forholdsregler og kun udføre den hos plastikkirurger.

Uanset procedurens effektivitet er det nødvendigt at skifte til en sund og afbalanceret kost og fjerne alkoholforbruget. Desuden skal du udføre regelmæssig fysisk motion for at forhindre dannelsen af lokaliseret fedt igen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Godoy F, et al. Structural changes of fat tissue after nonaspirative ultrasonic hydrolipoclasy J Cutan Aesthet Surg. 2011; 4(2):105-10.
 • Insua E, Fernandez J. Tratamiento de adiposidades localizadas mediante técnicas no quirúrgicas. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria. 2012; 32(2): 37-43.
 • Motta A. Hidrolipoclasia abdominal: variaciones técnicas y resultados antropométricos, en tres centros de medicina estética de Bogotá. Colombia: Universidad del Rosario, 2011. Trabajo de grado.
 • Reyes M. Características biológicas del tejido adiposo: el adipocito como célula endocrina, Revista Médica Clínica Las Condes. 2012: 23(2): 136-144.
 • Smerilli A, Sacot N. Anestésicos locales: historia, acción farmacológica, mecanismo de acción, estructura química y reacciones adversas. Revista de la Facultad de Odontología UBA. 2004; 46: 19-24.
 • Song A, Bennett J, Marra K, et al. Scientific basis for the use of hypotonic solutions with ultrasonic liposuction. Aesthetic Plast Surg. 2006; 30(2): 233-238.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.