Intraossøs infusion - Procedure for efterpleje

Dette er også refereret til som intraossøs kanylering, og denne infusionsteknik er afgørende i situationer med nødstilfælde. Det bør dog ikke fortsætte i mere end 24 timer. 
Intraossøs infusion - Procedure for efterpleje
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

En intraossøs infusion er en form for vaskulær adgang, der er reserveret til nødstilfælde. Læger bruger denne til at administrere medicin og væske til patienter, der har brug for dem. Et andet navn for dette er intraossøs kanylering, og det har mange fordele. Det er dog stadig en ikke så velkendt og ret usædvanlig metode. 

I den forbindelse anbefaler læger ikke, at man gør brug af intraossøs infusion i mere end 24 timer. En professionel vil insistere på en separat venøs adgang via en central eller perifer rute efter at have brugt denne metode til at erstatte en tilstrækkelig mængde af væske.

Karaktertræk for en intraossøs infusion

Person, der får foretaget en blodprøve
En intraossøs infusion er som regel til tilfælde, hvor den primære tilgangsvej er svær at få adgang til. 

Der var engang, hvor denne teknik primært blev brugt til børn under seks år. Læger brugte den efter tre fejlslåede forsøg på at opnå perifer venøs adgang.

Takket være medicinske fremskridt er denne procedure nu også effektiv hos voksne. Læger bruger faktisk denne teknik hos kritisk syge patienter i enhver alder, når de ikke rettidigt kan etablere en venøs rute. 

Det fremskredne traumerespiratorprogram anbefaler det til alle patienter, der ikke kan tage medicin intravenøst, og før man forsøger at tilgå den centrale, venøse rute. Proceduren er egnet til både børn og voksne.

Retfærdigheden for brugen af intraossøs infusion ligger i det faktum, at det medullære hulrum i de lange knogler er et netværk af sinusformede kapillærer. Disse kan drænes til en stor, central, venøs rute, der hurtigt og effektivt kan transportere medicin og væske til kredsløbet.

Det er meget lig, hvordan det ville ske gennem enhver anden perifer vene. Ydermere vil den ikke kollapse, selvom der forekommer hjertesvigt. Derfor er det en sikker måde at få adgang til det vaskulære system på, og det har en høj succesrate. 

Du er måske interesseret i: Stamcelletransplantation kunne udrydde HIV

Postoperativ pleje

Det er af fundamental vigtighed for patienten i medicinske nødstilfælde at etablere tilstrækkelig vaskulær adgang.

Det faktum, at den perifere rute ofte bliver utilgængelig, eller der er en forsinkelse i at opnå perifer adgang, betyder, at der er et tab af ressourcer og tid under disse omstændigheder. Det gør den intraossøse infusion meget mere relevant.

De professionelle, der udfører denne procedure, bør kende til den form for pleje, hver patient har brug for. De bør også kende til de produkter, de kan administrere med denne metode såvel som den bedste teknik til placering.

Denne procedure åbner en rute til blodkredsløbet, og det er derfor, den efterpleje, patienterne får med en intraossøs rute, minder om den pleje, der bruges i tilfælde med perifer venøs adgang.

En professionel er nødt til at være i kontrol over de forskellige symptomer. Blandt dem er:

  • Farven på blødningen.
  • Tilstedeværelse af distale pulsslag.
  • Temperatur og fremtoning.
  • Smerter, hvis patienten er ved bevidsthed, og graden af inflammation omkring punkteringen er begge indikationer på en mulig infektion.

Ligeledes er sundhedsfagfolkene nødt til at desinficere området ved punkteringen hver 5. time for at undgå infektioner. De er også nødt til at nedskrive alt det, de gør under den intraossøse infusion, på et plejeark.

Du er måske interesseret i: Hvad er stamcellebehandlinger til?

Sygepleje

Tillukkende bandage anbefales ikke, da det blødgør huden. Ligeledes skal man have i tankerne, at det er en midlertidig teknik, og den bør ikke benyttes mere end 24 timer på grund af komplikationsraten.

I ethvert tilfælde bør en intraossøs infusion fjernes så hurtigt som muligt, og hvis det er nødvendigt, skal man kanalisere en anden venøs rute. Nogle apparater (FAST1) kan forlænge dets brug i op til 72 timer uden at udgøre de samme risici.

Vi er nødt til at nævne, at der er få komplikationer, og de fleste er sekundære og på grund af en defekt teknik. Derfor er arbejdet hos de professionelle essentielt for den korrekte brug af denne metode.

Som det sidste er sygeplejersken nødt til at bruge desinfektionsmiddel, før han eller hun fjerner kateteret. Dernæst er de nødt til at sammenpresse det med sterilt gaze et par minutter. Det skal holdes øje med i mindst et par timer, før det fjernes. 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.