5 karakteristika ved en reflekterende person

Tænker du, før du handler? Er du ikke drevet af impulser? Du er måske et reflekterende menneske.
5 karakteristika ved en reflekterende person

Sidste ændring: 16 september, 2022

Måske er det billede, du kommer til at tænke på, når du tænker på, om du er en reflekterende person eller ej, Grubleren, den skulptur, som du kan se i Paris. Du tager ikke helt fejl.

Når vi går til oprindelsen af ordet “reflektere”, oplyser Den Danske Ordbog os om, at det er et begreb, der betyder at tænke meget over og overveje nøje. En reflekterende person har uden tvivl en tendens til at dykke ned i sig selv for at lære sig selv bedre at kende, undgå at handle impulsivt og gøre det roligt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tænkestolen: Er denne metode brugbar til undervisning af børn?

Hvad er det at være en reflekterende person?

Selv om vi allerede har givet dig nogle ledetråde, er en reflekterende person en person, der ikke handler impulsivt, men tager sig tid til at analysere en given situation, før han/hun reagerer eller handler.

Denne type person dyrker sin indre verden på fremragende vis, hvilket giver dem mulighed for at vide, hvordan de er, hvad der er deres styrker og svagheder, så de kan ændre sig om nødvendigt.

Det er afgørende, at du husker på, at dette er et personlighedstræk, der er meget vanskeligt at dyrke, hvis det ikke er erhvervet. Det betyder dog ikke, at du ikke kan blive en reflekterende person.

Du kan f.eks. gøre dette ved at praktisere meditation eller andre aktiviteter som f.eks. yoga. Du vil lytte til din indre stemme, observere dine tanker og reducere dine impulser.

Kvinde mediterer på bjergtop

Meditation fører os til at lære os selv at kende og udforske vores indre.

Fordelene ved at være et reflekterende menneske

At være et reflekterende menneske har sine fordele. For det første træffer man ikke forhastede beslutninger, hvilket normalt har alvorlige konsekvenser.

En person, der ønsker at skifte job, og som gør det uden at have gennemført forudgående samtaler for at kunne besætte en ny stilling og ikke blive arbejdsløs, er ikke et reflekterende menneske. En omhyggelig afvejning af mulighederne er et vigtigt træk.

Andre fordele er også, at disse mennesker takket være denne mangel på impulsivitet passer bedre på deres forhold, da de under skænderier ikke siger ting, som de måske vil fortryde senere. Alt i alt er de beslutninger, de træffer, takket være denne evne til at reflektere, mere i overensstemmelse med den person, de er, og de værdier, de har.

De fem karakteristika ved en reflekterende person

På dette tidspunkt har du måske sagt til dig selv “wow, det ser ud til, at jeg kan være en reflekterende person”. Vi vil imidlertid forklare dig, hvilke egenskaber som kan hjælpe dig med at komme ud af tvivlen. Selv om det er muligt at have nogle mere udprægede end andre, er de alle en del af denne personlighedstype.

1. Vide, hvordan man lytter

Aktiv lytning er i visse sektorer, f.eks. inden for medicin, grundlæggende. Som forklaret af den spanske sammenslutning af sygeplejersker inden for mental sundhed (AEESME) er det afgørende at fokusere på, hvad den anden person siger, at sætte sig ind i deres situation og acceptere dem uden at foretage kritiske vurderinger eller bedømmelser.

Det er ikke alle, der er i stand til at gøre dette, og derfor er det en værdifuld egenskab.

2. Lære af sine fejl

En reflekterende person er ikke bange for at indrømme, at han/hun har begået en fejl, bede om tilgivelse og lære af den kendsgerning for ikke at begå den igen. At benægte fejl er meget mere almindeligt, end vi tror, men måske har du aldrig gjort det.

Så er du måske en del af dem, der nyder enorm personlig vækst takket være denne evne til at begå fejl, påtage sig og lære.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Grunde til, at nogle mennesker ikke indrømmer fejltagelser

3. Have en god følelsesmæssig styring

En af de mange nøgler til en god følelsesmæssig styring er ikke at handle i øjeblikkets hede. Det er ikke let.

Ingen lærer os fra en tidlig alder at lade os ikke blive revet med af vrede, hævn eller had. Hvis du er i stand til at tænke, før du handler og taler, lader du ikke dine følelser dominere dig. På den måde føler du dig mere tilfreds med din reaktion.

4. Have en høj analysekapacitet

Et andet kendetegn ved reflekterende mennesker er, at deres analysekapacitet er meget høj. Når de står over for en bestemt situation, vurderer de hurtigt dens fordele og ulemper. Så kan de træffe en sund og korrekt beslutning i overensstemmelse med deres egne værdier.

Det er ikke altid let at vide, hvordan man stopper op og tager afstand. Men hvis du er sådan, er jeg sikker på, at det kommer naturligt for dig.

En kvinde ser op foran orange baggrund

At være analytisk i det rette omfang fremmer god beslutningstagning.

5. Tålmodighed som en dyd

Tålmodighed hos denne type person er et bemærkelsesværdigt træk. Takket være alt det ovenstående er de rolige, fordi de ikke har travlt med at opnå et bestemt resultat.

De lider normalt heller ikke af forventningsangst, den frygt, der opstår, før noget sker, fordi det at tænke på det allerede øger kortisolniveauet øjeblikkeligt.

Du kan være en reflekterende person

Har du opdaget, at du er en reflekterende person? Tillykke med det! Du har en personlighed med mange fordele, som giver dig mulighed for at vokse på et personligt plan, passe på dine relationer og føle, at du nyder et tilfredsstillende liv.

Men du skal ikke være bekymret, hvis du har indset, at du er det modsatte. Der er aspekter, der kan arbejdes med i terapi, f.eks. at reducere impulser eller forbedre kommunikationen.

Det kan interessere dig ...
53 spørgsmål til at reflektere over livet
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
53 spørgsmål til at reflektere over livet

Leder du efter spørgsmål, der får dig til at tænke over din eksistens? Vi giver dig de bedste spørgsmål til at reflektere over livet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ayala, A. E. G. (2012). Trastornos de ansiedad: agorafobia y crisis de pánico. Farmacia profesional26(6), 32-39.
  • De la Cuesta-Benjumea, C. (2011). La reflexividad: un asunto crítico en la investigación cualitativa. Enfermería clínica21(3), 163-167.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.