Karaktertræk og effekter af vasopressin

Selvom den primære funktion af vasopressin er at regulere nyrernes aktivitet, så har det også en indvirkning på hjertekarsystemet og det centrale nervesystem, blandt andet.
Karaktertræk og effekter af vasopressin

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vasopressin, også kendt som antidiuretisk hormon eller ADH, kommer ud af hypothalamus´ magnocellulære kerne. Derfra passerer det videre til neurohypofysen og til sidst ind i blodbanen. 

Det hjælper med at regulere mængden af vand i kroppen ved at kontrollere mængden af vand, som nyrerne udskiller. I denne artikel, vil vi se på de forskellige karaktertræk og effekter af vasopressin.

Det er et oligopeptidet, der dannes af foreningen af 9 aminosyrer. De aminosyrer, der udgør dette hormon, er cystein, tyrosin, glutamin, prolin, en aminogruppe, fenylalanin, arginin, asparagin og en carboxylgruppe.

Vasopressins funktion

Tegning af nyrer

Selvom dets primære funktion er at regulere nyrernes aktivitet, har det også en indvirkning på hjertekarsystemet og det centrale nervesystem, blandt andet.

Dette hormon kommer af en reaktion på hypertoni af kropsvæskerDette hjælper nyrerne med at genoptage vand og returnere det til blodet fra nefronernes tubuli, hvor det normaliserer tonien af kropsvæsker.

Som en konsekvens af nyrernes genoptagelse af vand, bliver urinen mere koncentreret og dermed mindskes det i volume. Så når vasopressin kommer ud i høje koncentrationer, kan det øge blodtrykket, eftersom det inducerer moderat vasokonstriktion.

Effekterne af vasopressin

På nyrerne

Dets handling på nyrerne indebærer en række processer, som koncentrerer urinen. Ved at fremme denne koncentration, producerer vasopressin genoptagelsen af frit vand til den ekstracellulære væske.

Vasopressin handler på nyrerne ved at forårsage tre primære effekter:

  • Det øger permeabiliteten i indledende og kortikale samlerør. Derudover øger det permeabiliteten i den ydre og indre medullære kanal i nyrerne. Således genoptages vandet og der er en udskillelse af mere koncentreret urin.
  • Det øger også permeabiliteten af den indre medullære del af samlerøret til urinsyren.
  • Som det sidste, er der en øget optagelse af natrium gennem den stigende del af Henle´s loop.

Centralnervesystemet

Det antidiuretiske hormon, der frigives fra neuroner i hypothalamus har noget at gøre med reguleringen af blodtrykket og temperatur. Der er bevis for, at dette hormon kan have smertelindrende effekter, der afhænger af sex og stress.

Vaskulære effekter

Vasopressin er en kraftfuld vasokonstriktor og kan øge systemtisk vaskulær resistens, hvilket forklarer hormonets oprindelige navn “arginin vasopressin”.

Hvordan regulerer ADH sig selv?

Røntgen af hoved

Generelt, er frigivelsen af vasopressin kontrolleret af koncentrationen af ekstracellulær væske. Faldende koncentration mindsker frigivelsen af ADH, mens en øgning i koncentration øger frigivelsen af ADH.

Receptorer i hjertet og de store blodårer opdager lavt blodtryk eller et fald i blodprocenten. Dette opstår, når der er blødning eller under dehydrering. Under disse tilstande, stimulerer de frigivelsen af vasopressin.

Frigivelsen af antiduretisk hormon opstår også, hvis koncentrationen af salt i blodbanen stiger. Ligeledes, hvis koncentrationen af salt når unormalt lave niveauer, så kan en person opleve hyponatriæmi.

Antidiuretisk hormon frigives også ved tørst, kvalme, opkast og smerte. Dermed, fungerer det ved at opretholde mængden af væske i blodbanen i tider med stress eller når der er skader.

Hvad sker der, hvis der er for meget vasopressin?

Høje niveauer af denne form for hormon fremmer væskeophobning i kroppen gennem nyrerne. Der er en tilstand, der hedder syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion.

Hos patienter, der lider af dette syndrom, frigives der for meget vasopressin, når det ikke er nødvendigt. Det resulterer i for stor væskeophobning, der fortynder blodet, hvilket fører til en alt for lav koncentration af salt.

For støre mængder af dette antidiuretiske hormon kan finde sted på grund af bivirkningerne ved medicin samt ved sygdomme i lunger, brystvæg, hypothalamus og hypofysen.

Du vil måske også være interesseret i: Utrolig detox til dine nyrer

Hvad hvis der næsten ikke er noget vasopressin?

Illustration af nyrer og effekten af vasopressin

Lave niveauer af antidiuretisk hormon vil få nyrerne til at udskille overskydende vand. Mængden af urin vil øges og vil føre til dehydrering og et fald i blodtrykketSå lave niveauer af vasopressin kan indikere skade på hypothalamus eller hypofysen eller tørst.

Konklusion

Vasopressin er et glimrende terapeutisk alternativ alene eller i kombination med andre vasopressorer i daglig anvendelse af intensiv medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Teres, J. (1983). VASOPRESINA. Gastroenterologia y Hepatologia.

  • Carrillo, R., Carvajal, R., & Hernandez, C. (2003). Vasopresina: una nueva alternativa terapéutica en el enfermo grave. Revista de La Asociacion Mexicana de Medicina Critica y Terapia Intensiva.

  • González Chon, O., & García López, S. M. del C. (2002). Vasopresina: Usos en la práctica cardiovascular. Archivos de Cardiologia de Mexico.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.