Kirurgisk overgangsalder: Hvad er det, og hvad er konsekvenserne?

Denne artikel forklarer om kirurgisk overgangsalder, årsagen, symptomer, konsekvenser, og hvilke behandlingsmuligheder der findes.
Kirurgisk overgangsalder: Hvad er det, og hvad er konsekvenserne?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 12 december, 2023

Kirurgisk overgangsalder er en proces, der opstår hos kvinder efter en operation, hvor æggestokkene fjernes. Den ligner den naturlige overgangsalder, bortset fra at den sker i en stadig frugtbar alder.

Som følge heraf sker der nogle ændringer i kroppen, som giver forskellige symptomer:

 • Hedeture.
 • Svedtendens.
 • Irritabilitet.
 • Søvnforstyrrelser.

Overgangsalderen er en naturlig proces i kroppen

Overgangsalderen er en proces, som kvinder går igennem. Det har at gøre med ophør af ægproduktionen og et progressivt fald i kønshormonniveauet.

Alderen, hvor overgangsalderen begynder, kan variere fra person til person. Hos nogle kvinder begynder den omkring 45-årsalderen, og stadierne kan strække sig over flere år.

I løbet af denne periode identificeres tre faser:

 • Præmenopause: De første symptomer opstår på grund af reduceringen af æggestokkenes aktivitet.
 • Overgangsalderen: Den er kendetegnet ved, at menstruationerne definitivt forsvinder.
 • Postmenopause: Der opstår forskellige symptomer, som alle er relateret til faldet i østrogenniveauet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også nyde at læse: Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

Hvad er kirurgisk overgangsalder?

I modsætning til den foregående opstår kirurgisk menopause, også kaldet iatrogen menopause, ikke på grund af naturlige årsager. Den kan opstå i alle aldre, dvs. hos kvinder, der stadig er i stand til at blive gravide.

Som navnet antyder, er den en følge af et kirurgisk indgreb, der udføres for at fjerne æggestokkene, kaldet en bilateral ovariektomi eller ooforektomi, som er fjernelse af æggestokkene. Dette kan være nødvendigt af forskellige årsager:

 • Kræft.
 • Endometriose.
 • Abscesser i æggelederne eller æggestokkene.

Hvis livmoderen fjernes ved en operation, men æggestokkene (den ene eller begge) bliver tilbage, vil kvinden dog komme i naturlig overgangsalder i den rette alder. Med andre ord vil menstruationerne ophøre efter hysterektomi, men æggestokkene vil fortsat kunne producere østrogener.

Det skal præciseres, at bilateral ooforektomi undertiden udføres sammen med hysterektomi som en profylaktisk foranstaltning til forebyggelse af kræft. Med andre ord fjernes raske æggestokke. Ifølge forskning kan dette ske i 40-55 % af tilfældene.

Illustration af livmoderen viser ooporektomi og kirurgisk overgangsalder

De første symptomer på kirurgisk overgangsalder

Når ooforektomien er udført, begynder nogle symptomer at dukke op. Og selv om de ligner dem, der opstår, når processen opstår naturligt med alderen, forekommer nogle i kirurgisk overgangsalder fra den første dag efter operationen.

I denne henseende kan vi blandt de symptomer på overgangsalderen, der kan forekomme umiddelbart, finde følgende:

 • Svimmelhed.
 • Depression.
 • Irritabilitet.
 • Hovedpine.
 • Hedeture.
 • Søvnforstyrrelser.
 • Angst og nervøsitet.
 • Overdreven svedtendens (hyperhidrose).

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 myter om overgangsalderen, som du bør kende til

Konsekvenserne af kirurgisk overgangsalder

Efterhånden vil der være andre konsekvenser af kirurgisk overgangsalder, fordi østrogenniveauet falder. Som det sker i tilfælde af naturlig overgangsalder, øges en persons risiko for at udvikle flere tilstande. Lad os se på, hvilke de er.

Osteoporose

Selv om østrogen sammen med progesteron er de vigtigste kvindelige kønshormoner, er de også forbundet med andre funktioner i kroppen. I denne forstand har de en virkning på knoglesystemet.

Når deres niveauer falder, bliver knoglerne derfor mere skrøbelige, hvilket øger risikoen for knoglebrud. Ifølge undersøgelser er der andre faktorer, der påvirker udviklingen af osteoporose, f.eks. familiehistorie, calciumindtag, fysisk aktivitet, fedme og rygning.

Øget kolesteroltal og kardiovaskulær risiko

Østrogen er også tæt forbundet med kolesterol. Når niveauet af dette hormon stiger, stiger det gode kolesterolniveau (HDL) og det samlede kolesterolniveau, og LDL-niveau (dårligt kolesterol) falder.

Ifølge forskning stiger personens hjerte-kar-risiko ved kirurgisk overgangsalder. Sygdomme som åreforkalkning opstår, ligesom der er mulighed for at få slagtilfælde og myokardieinfarkt.

Nedsat seksuel lyst

Ifølge resultaterne af en undersøgelse er prævalensen af hypoaktiv seksuel lyst højere hos kvinder med kirurgisk overgangsalder som følge af bilateral ooforektomi med eller uden hysterektomi.

Vaginal tørhed

En anden konsekvens som følge af faldet i østrogenniveauet er, at skeden bliver mindre smurt. Det ændrer endda pH-værdien, hvilket også påvirker den vaginale mikrobiota.

Andre kropslige ændringer

Ud over ovenstående ændrer lavt østrogenniveau niveauerne af kollagen og elastin, hvilket får produktionen af dem til at falde. Som følge heraf mister huden fugt og glans, hvilket resulterer i flere rynker. På samme måde kan neglene blive skøre, og muligheden for at udvikle alopecia øges.

Humørforstyrrelser og depression

På grund af overgangsalderen er kvinder mere tilbøjelige til at lide af humørsvingninger og forskellige psykologiske problemer, herunder depression, angst, irritabilitet, nervøsitet, hukommelsestab og reduceret koncentration.

Behandling af kirurgisk overgangsalder

Ovenstående lidelser kan påvirke en kvindes livskvalitet betydeligt. For at reducere, undgå eller forebygge sådanne symptomer og konsekvenser anvendes der derfor forskellige typer behandling af kirurgisk overgangsalder.

Kvinde har hedetur

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 tips til at undgå at tage på i overgangsalderen

Hormonerstatningsterapi

Hormonerstatningsterapi kaldes også østrogenerstatningsterapi og har til formål at kompensere for det, som æggestokkene normalt ville producere. Det anvendes på forskellige måder, enten med plastre eller oralt (tabletter).

Disse erstatningshormoner hjælper med at reducere symptomerne, beskytte mod osteoporose og forebygge hjerte-kar-problemer. De reducerer også hyppigheden og intensiteten af hedeture, kollagnettab og vaginal tørhed.

Hormonbehandling anses dog for at være forbundet med visse risici. I denne henseende tyder nogle undersøgelser på, at det kan øge risikoen for slagtilfælde, venøs tromboembolisk sygdom og brystkræft.

Andre farmakologiske behandlinger

Andre behandlinger, der er alternative eller supplerende til hormonbehandling, omfatter følgende muligheder:

 • Calcium- og D-vitamintilskud for at forebygge osteoporose.
 • Antidepressiva og antikonvulsiva mod hedeture og angst.
 • Antihypertensiva i tilfælde af udvikling af arteriel hypertension.

Naturmedicin

Naturmedicin til behandling af kirurgisk overgangsalder omfatter anvendelse af ekstrakter af forskellige plantearter, f.eks. sort skvalderkål, sojabønner, rødkløver, rød vin, olivenblade og hvidløg.

De kan have antioxidant-, hjertebeskyttende og neuroprotektive virkninger og kan bidrage til at lindre muskel- og skeletbesvær, hukommelsestab og hedeture. Ifølge undersøgelser har nogle planter vist sig at være effektive til at lindre visse symptomer.

Der er dog stadig behov for mere forskning på dette område.

Sund livsstil

Afslutningsvis anbefales en sund livsstil med en kalkrig kost, regelmæssig fysisk aktivitet, en sund vægt, solbadning med måde (for at opretholde D-vitaminniveauet) og undgå rygning og overdreven alkoholindtagelse.

Du er ikke alene, hvis du har været igennem en kirurgisk overgangsalder

Det kan være svært for nogle kvinder at håndtere konsekvenserne af en kirurgisk overgangsalder, da det påvirker deres sexliv og helbred. Det er dog værdifuldt at kunne regne med hjælp under disse omstændigheder.

Først og fremmest er der familien, partneren og vennerne. Du skal også vide, at der også findes støttegrupper af mennesker, der har været igennem den samme situation, og som mødes for at dele deres erfaringer.

Hvis du føler, at du går igennem en vanskelig situation, må du dog ikke tøve med at gå i terapi hos en psykolog. Glem heller ikke at følge lægens anbefalinger til punkt og prikke og at møde op til alle dine planlagte undersøgelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
 • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
 • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
 • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
 • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
 • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
 • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
 • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
 • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
 • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
 • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.