Rødkløver i overgangsalderen: Er det effektivt?

Tilskud af rødkløver anvendes til behandling af symptomer i overgangsalderen. I dag vil vi fortælle dig, hvad videnskaben siger om det.
Rødkløver i overgangsalderen: Er det effektivt?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 28 oktober, 2022

Rødkløver bruges til at lindre symptomer på overgangsalderen. På grund af dens indhold af fytoøstrogener – stoffer, der virker på samme måde som kvindelige hormoner (østrogener) – er den forbundet med hormonel balance i denne fase.

Dette produkt er fremstillet af Trifolium pratense-planten, som tilhører bælgfrugtsfamilien. Den vokser vildt i jordbunden i Europa og Asien, men også på enge i Nordamerika. Dens små blomster i røde, lyserøde og råhvide nuancer anvendes ofte til terapeutiske formål.

Mere præcist anvendes den ofte som et supplement til astma, kighoste, forhøjet kolesterol, knoglesundhed og naturligvis overgangsalderen. I denne artikel vil vi fokusere på sidstnævnte tilstand og fortælle dig, hvad forskningen siger.

Er rødkløver nyttigt til at reducere symptomer på overgangsalderen?

Rødkløver (Trifolium pratense) kan købes i forskellige præsentationer. Den tørrede urt til tilberedning af te er normalt en af de mest anvendte. Der findes dog også tabletter, pulver, ekstrakter, topiske behandlinger og tinkturer.

Populær litteratur har forbundet indtagelse af rødkløver med en forbedring af symptomer i overgangsalderen. Specifikt hævdes det at reducere natlige hedeture, knogledemineralisering, hovedpine og risikoen for kroniske sygdomme som f.eks. hjerte-kar-sygdomme. Men er der beviser for dette?

Kvinde med en lille vifte har hedetur

Rødkløver formodes at kunne reducere hedeture, fordi den virker på samme måde som kroppens naturlige østrogener.

Forskning om rødkløver og dens virkninger på overgangsalderen

I de seneste årtier har man undersøgt potentialet af rødkløver og dens derivater til at reducere symptomer på overgangsalderen. Det blev således konkluderet, at det indeholder fytoøstrogener som daidzein, genistein, biochanin A og formonononetin, der er forbundet med forskellige fordele.

Men der er fortsat delte meninger om dets virkninger med hensyn til at lindre overgangsalderen. I en litteraturgennemgang, der er delt i National Center for Biotechnology Information, hævdes det, at der ikke er tilstrækkelig dokumentation for at understøtte effektiviteten af halvt rensede isoflavonekstrakt af rødkløver til at lindre vasomotoriske symptomer i overgangsalderen (hedeture og svedtendens).

Alligevel konkluderer samme gennemgang, at planten har en mulig positiv indvirkning på sundhedsplejen for modne kvinder i overgangsalderen. Det blev rapporteret, at den har potentiale for vedligeholdelse af knoglesundhed og forebyggelse af åreforkalkning.

I mellemtiden fandt en gennemgang i American Journal of Obstetrics and Gynecology frem til, at kvinder, der tog rødkløver, oplevede et moderat fald i hedeture sammenlignet med placebogruppen.

For andre menopausale symptomer, såsom humørsvingninger, seksuelle problemer og søvnforstyrrelser, blev der observeret en mindre effekt. Dette tyder på, at planten faktisk kan være nyttig for kvinder i denne fase.

Dette understøttes af en nyere metaanalyse, der blev delt i tidsskriftet Nutrients, som rapporterede, at rødkløverekstrakt giver en “moderat effekt” i forhold til at mindske den daglige hyppighed af hedeture. Alligevel understreger forskerne behovet for mere afgørende beviser.

Mulige virkninger på lipidprofilen og knoglesundheden

Ud over at mindske hedeture giver tilskud af rødkløver yderligere fordele til perimenopausale og postmenopausale kvinder. En metaanalyse, der blev delt i tidsskriftet Maturitas, rapporterede, at isoflavoner fra denne plante understøtter lavere samlede kolesterolkoncentrationer.

Til gengæld fremhæver en undersøgelse, der blev delt i Nutrients, at rødkløverens anthocyaniner og isoflavoner giver antiinflammatoriske og antioxidant egenskaber. Da de hæmmer de negative virkninger af oxidativ stress, er de også gavnlige for hjerte-kar-sundheden.

Med hensyn til dens virkninger på forebyggelse af knogledemineralisering rapporterede en undersøgelse i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, at daglig indtagelse af et rødkløverekstrakt er gavnlig for knoglesundheden hos raske kvinder i overgangsalderen.

Deltagerne fik især en daglig dosis på 150 ml rødkløverekstrakt, der indeholdt 37,1 mg isoflavoner. Efter 12 uger blev der observeret en beskyttende effekt på tab af knogletætheden. Der er dog behov for større og længerevarende undersøgelser for at bekræfte disse virkninger.

Mulige bivirkninger og kontraindikationer

Oplysninger delt af Icahn School of Medicine at Mount Sinai beskriver, at der ikke er rapporteret om alvorlige bivirkninger ved indtagelse af rødkløver i op til et år. Nogle mulige bivirkninger omfatter kvalme, hovedpine og udslæt.

Personer med risiko for brystkræft bør konsultere en læge, før de indtager denne type kosttilskud. Forskning har fastslået negative virkninger – celleproliferation og apoptose – af isoflavoner på brystkræftceller in vitro og in vivo. For sikker brug er det derfor vigtigt at søge råd hos en specialist.

Denne plante øger også risikoen for blødning. Derfor anbefales det ikke, at den indtages samtidig med antikoagulerende lægemidler. Den bør heller ikke tages sammen med orale præventionsmidler og kræftmedicin.

Af sikkerhedshensyn bør den undgås i følgende tilfælde:

 • Små børn.
 • Graviditet og amning.
 • Patienter med kræft eller neoplastisk historie.
Kvinde undersøger sit bryst

Sammenhængen mellem isoflavoner og brystkræft er ikke helt klar. Derfor tilrådes forsigtighed ved indtagelse af fytoøstrogener.

Foreslået dosering

Der anbefales ofte doser på 40 til 80 mg om dagen. Dette kan variere afhængigt af producenten. Derfor er det nødvendigt at læse etiketten. Eventuelle spørgsmål bør besvares af din læge.

Endnu en god artikel: Sunde rutiner for overgangsalderen

Hvad skal man huske på?

I forskellige undersøgelser har rødkløver vist sig at have potentiale som et hjælpemiddel til at reducere symptomer i overgangsalderen. Forskere understreger dog stadig behovet for mere omfattende undersøgelser for at bekræfte disse virkninger.

Indtil videre kan kosttilskuddet findes i urteforretninger og på apoteker. Det anses generelt for sikkert for de fleste raske kvinder. Det anbefales dog at konsultere en læge, før man tager det regelmæssigt.

Det kan interessere dig ...
Er det normalt at svede om natten?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det normalt at svede om natten?

Normalt sveder man, når man træner, eller når den omgivende temperatur er høj. Men er det normalt at svede om natten? Få svaret her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Lipovac M, Chedraui P, Gruenhut C, Gocan A, Stammler M, Imhof M. Improvement of postmenopausal depressive and anxiety symptoms after treatment with isoflavones derived from red clover extracts. Maturitas. 2010 Mar;65(3):258-61. doi: 10.1016/j.maturitas.2009.10.014. Epub 2009 Nov 30. PMID: 19948385.
 • Wang SW, Chen Y, Joseph T, Hu M. Variable isoflavone content of red clover products affects intestinal disposition of biochanin A, formononetin, genistein, and daidzein. J Altern Complement Med. 2008 Apr;14(3):287-97. doi: 10.1089/acm.2007.0617. PMID: 18370585; PMCID: PMC2771774.
 • Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Clinical studies of red clover (Trifolium pratense) dietary supplements in menopause: a literature review. 2006. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK73154/
 • Ghazanfarpour M, Sadeghi R, Roudsari RL, Khorsand I, Khadivzadeh T, Muoio B. Red clover for treatment of hot flashes and menopausal symptoms: A systematic review and meta-analysis. J Obstet Gynaecol. 2016;36(3):301-11. doi: 10.3109/01443615.2015.1049249. Epub 2015 Oct 15. PMID: 26471215.
 • Kanadys W, Barańska A, Błaszczuk A, Polz-Dacewicz M, Drop B, Kanecki K, Malm M. Evaluation of Clinical Meaningfulness of Red Clover (Trifolium pratense L.) Extract to Relieve Hot Flushes and Menopausal Symptoms in Peri- and Post-Menopausal Women: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2021 Apr 11;13(4):1258. doi: 10.3390/nu13041258. PMID: 33920485; PMCID: PMC8069620.
 • Kanadys W, Baranska A, Jedrych M, Religioni U, Janiszewska M. Effects of red clover (Trifolium pratense) isoflavones on the lipid profile of perimenopausal and postmenopausal women-A systematic review and meta-analysis. Maturitas. 2020 Feb;132:7-16. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.11.001. Epub 2019 Nov 10. PMID: 31883666.
 • Lee SG, Brownmiller CR, Lee SO, Kang HW. Anti-Inflammatory and Antioxidant Effects of Anthocyanins of Trifolium pratense (Red Clover) in Lipopolysaccharide-Stimulated RAW-267.4 Macrophages. Nutrients. 2020 Apr 15;12(4):1089. doi: 10.3390/nu12041089. PMID: 32326385; PMCID: PMC7230587.
 • Ziaei S, Halaby R. Dietary Isoflavones and Breast Cancer Risk. Medicines (Basel). 2017 Apr 7;4(2):18. doi: 10.3390/medicines4020018. PMID: 28930233; PMCID: PMC5590054.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.