Krise i forholdet efter det første barn: Hvad skal man gøre?

En krise i forholdet efter det første barn betyder ofte konflikter og følelsesmæssig kulde. Vi giver nogle tips til at undgå det.
Krise i forholdet efter det første barn: Hvad skal man gøre?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 28 januar, 2023

Det sker ikke i alle tilfælde, men der er en stor procentdel af par, der oplever en krise, når de bliver forældre for første gang. Nogle gange opleves det i form af konstante skænderier, og i andre tilfælde fører det til en stor følelsesmæssig afstand. Så hvis du går igennem denne situation, vil vi fortælle dig mere om krise efter det første barn.

For mange af disse par er det kompliceret at komme sig over krisen, det tager år og indebærer store lidelser. Andre kan simpelthen ikke tilpasse sig forandringen og ender med at gå fra hinanden for altid.

Dette behøver dog ikke at være tilfældet. Ved at forstå den livsfase, man gennemgår, og foretage nogle justeringer er det endda muligt at komme styrket ud af forældreskabet som par.

Årsager til krise efter det første barn

Par med baby skændes

Det er ikke tilfældigt, at så mange parforhold går i stykker netop på dette tidspunkt. Det er faktisk sådan, at det at få et barn medfører store og dybtgående forandringer, som ikke altid forvaltes godt.

Fra fødslen ændres prioriteringer, skemaer og rutiner. I er ikke længere to, men tre, og barnet bliver centrum for hverdagen.

Af samme grund bliver tiden sammen drastisk mindre. Der er næsten ingen øjeblikke alene til at nyde, have det sjovt, dele eller bare tale om andet end barnet. Både den følelsesmæssige og seksuelle intimitet reduceres, og parforholdet kan lide under det.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Sådan undgår du et stagnerende forhold

På den anden side oplever begge intense følelser på et individuelt plan, som, hvis de ikke deles, kan føre til misforståelser, konflikter og bitterhed. Moderen kan føle sig alene og overvældet i sin rolle, når hun skal håndtere det store ansvar for at tage sig af sit lille barn, samtidig med at hun gennemgår stærke følelsesmæssige og kropslige forandringer.

Faderen kan på den anden side føle sig fremmedgjort og fordrejet og ikke finde sig selv i sin nye rolle. Hans partner fokuserer nu al sin opmærksomhed på barnet, og parforholdet træder i baggrunden. Men han kan også føle, at dette tætte mor-barn-forhold forhindrer ham i at være så involveret i barnet, som han gerne ville være.

Alle disse faktorer forværres af en betydelig søvnmangel. I de første måneder af barnets liv oplever forældrene (især moderen) utilstrækkelig og afbrudt søvn, hvilket kan påvirke humøret dybt. Fysisk og psykisk udmattelse, irritabilitet og følelsen af at være overvældet kan føre til en forværring af det romantiske bånd.

Hvordan håndterer man en krise efter det første barn?

Her er nogle retningslinjer, der kan hjælpe dig med at håndtere dette komplekse øjeblik og forhindre, at forholdet forværres. Find papir og kuglepen frem og tag noter!

Par prøver at støtte hinanden efter det første barn

Forebyggelse er nøglen

Det er vigtigt så vidt muligt at forebygge, at krisen opstår, og i den forbindelse er det meget positivt at drøfte nogle grundlæggende punkter, inden barnet kommer til verden. Gem dig ikke bag sætninger som “det vil ikke ske for os”, og tal med din partner om, hvad der kan ske, hvordan I begge vil have det, og hvordan I vil håndtere det, hvis det sker.

Det er vigtigt at være forberedt på følelsesmæssige ændringer. På den måde bliver du ikke overrasket, og du vil være i stand til at fortolke dem korrekt og træffe gode beslutninger. Hvis du ikke forventer dem, kan du forværre situationer og ikke reagere på den bedste måde.

Udtryk dig klart, og åbn dig følelsesmæssigt

Kommunikation er nu mere nødvendig end nogensinde før. Den skal være regelmæssig, flydende og ærlig. Uanset hvor travlt du har, er det vigtigt, at du finder et øjeblik hver dag til at dele med din partner, hvordan du har det.

Hvis der er stress, frygt, angst, uro, tristhed eller vrede, er det bedst at tale åbent om det. Nogle gange er det pinligt at have disse følelser på et så tilsyneladende idyllisk tidspunkt som begyndelsen af forældreskabet, men du er nødt til at vise mod og sårbarhed og udtrykke dem.

På den måde vil den anden person bedre kunne forstå dine reaktioner, tilbyde støtte og foretage ændringer. Faktisk du ikke være bange for at fremsætte ønsker. Hvis du ønsker, at din partner skal samarbejde mere om barnet eller være mere kærlig over for dig, skal du udtrykke dette behov, før den mangel, du føler, bliver til bitterhed.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 øvelser der vil forbedre dit parforhold

Vær empatisk og tolerant

Ligesom du står over for store udfordringer og gennemgår store forandringer, gør din partner det også, og det bør du ikke glemme.

Prøv ikke kun at fokusere på dig selv, og prøv at forstå de udfordringer, den anden står over for, vær tolerant over for deres handlinger og reaktioner, og tag det ikke personligt. Lyt, bekræft og støt din partner.

Teamwork

I er nu forældre, men I er stadig et par og et team. Stress kan føre til, at I opfatter den anden som en fjende, fordi han/hun ikke lever op til jeres forventninger. Men husk, at I er allierede. Undgå at komme ind i magtkampe og bebrejdelser, og vælg samarbejde og forhandling.

Løft din partner op, når han/hun er nede, og bed om støtte, når du har brug for det. Tal åbent om organiseringen af opgaverne og indgå klare aftaler. På den måde undgår du at overbebyrde hinanden med ansvar og drive en følelsesmæssig kile mellem jer to.

Bed om hjælp

At opfostre et barn er en kompleks og udmattende opgave, og du behøver ikke at kunne klare den alene. Det er i orden at bede om hjælp, ikke kun fra din partner, men også fra familiemedlemmer eller nære venner. Ved at have denne støtte udefra kan du finde øjeblikke til at slappe af alene og også til at pleje det bånd, der forener jer.

Nogle forældre føler sig egoistiske ved at uddelegere eller overlade barnet til andre i et par timer. Det kan dog være en glimrende beslutning. Det, et barn har brug for mest af alt, er, at forældrene har det godt som individer og som par, for kun da vil de være i stand til at yde den bedste omsorg.

En krise efter det første barn varer ikke evigt

Først og fremmest er det vigtigt at huske, at dette kun er en overgangsfase, og at den ikke vil vare evigt. I løbet af nogle få måneder vil barnets søvn blive regelmæssig, og du vil kunne hvile bedre. I vil tilpasse jer de nye rutiner og finde en måde at fungere på som en familie.

Efterhånden som den lille vokser, vil I igen kunne nyde tiden sammen som par. De konflikter, der nu synes uovervindelige, vil forsvinde. Husk på, at det ikke er let for nogen at stå over for så mange fysiske, følelsesmæssige og sociale forandringer pludseligt. Vær derfor tålmodig og empatisk. Husk den kærlighed, der forener jer.

Hvis situationen giver anledning til stort ubehag, og det ikke er muligt at nå frem til aftaler og løsninger, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Parterapi kan være meget nyttigt i denne periode for at lære at kommunikere, planlægge og arbejde sammen. Tøv derfor ikke med at søge støtte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Valencia, D. L., & Ospina, M. (2016). Crisis en el ciclo vital de la pareja y sus principales implicaciones en los niños y adolescentes. Revista Páginas, 145-156.
  • Richter, D., Krämer, M. D., Tang, N. K., Montgomery-Downs, H. E., & Lemola, S. (2019). Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sleep42(4).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.