Lavendelhonning: Fordele og anvendelser

Lavendelhonning er kendt for sine interessante medicinske egenskaber. Vi fortæller dig i detaljer om de vigtigste anvendelsesmuligheder.
Lavendelhonning: Fordele og anvendelser
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 14 april, 2023

Lavendelhonning er et produkt af den nektar, som bierne får fra blomsterne af vild lavendel (Lavandula stoechas) og andre arter af denne plante. Du kan finde den på forskellige markeder med friske produkter.

Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecules, indeholder denne type monofloral honning flygtige forbindelser, der er forbundet med sundhedsmæssige fordele. Især dens bidrag af fedtsyrer, antioxidanter og kulhydrater bidrager til at styrke immunforsvaret og lindre forskellige lidelser. Lad os se nærmere på det.

Karakteristika ved lavendelhonning

Blandt alle honningsorter skiller lavendelhonning sig ud ved sin særlige aroma og milde smag. Da den fremstilles af bierne af nektar fra lavendelarter som Lavandula angustifolia, Lavandula stoechas og Lavandula latifolia.

Lavandula latifolia og Lavandula stoechas, har den særlige karakteristika med hensyn til smag, konsistens og egenskaber.

Mere præcist har den en lys ravfarvet eller hvid farve, en medium krystallisering og en flydende konsistens. Smagen er sød, men den har en let syrlig og blomsteragtig smag.

Den er generelt ikke udsat for varmeprocesser, hvilket gør det muligt for den at bevare sine egenskaber. Den kan endda indeholde pollen- og propolispartikler.

Fordele og anvendelser af lavendelhonning

Traditionel medicin værdsætter lavendelhonning for dens medicinske egenskaber. Da den kommer fra lavendelnektar, menes den at give “ekstra” næringsstoffer og bioaktive forbindelser sammenlignet med traditionel honning.

I forbindelse hermed fremhæver en gennemgang i Integrative Medicine Insights, at denne type honning har en mere antiinflammatorisk evne end honning fra arbutus eller citrusfrugter. Desuden havde den en positiv effekt på at mindske oxidative markører. Hvilke andre fordele giver den?

En lavendelmark

Styrker immunsystemet

En af de vigtigste fordele ved lavendelhonning har at gøre med dens evne til at styrke immunsystemet. En undersøgelse, der er delt gennem Plos One, beskriver, at dette produkt indeholder enzymer, aminosyrer, flavonoider og fenoler.

Sammen hjælper disse forbindelser med at forbedre kroppens reaktion på smittebærende agenser som f.eks. virus, bakterier og svampe. Faktisk har forskning, der er offentliggjort i Journal of Food Science and Technology, vist, at denne honningsort hjælper med at bekæmpe svampeinfektioner som f.eks. candidiasis.

Andre undersøgelser har også undersøgt honningens immunmodulerende evne. Det er således blevet fastslået, at den har potentiale til at bekæmpe inflammation, oxidativ stress og infektioner forårsaget af bakterier.

Bidrager til hostelindring

Både bihonning og Lavandula stoecha har egenskaber, der bidrager til hostelindring. Begge virker antiinflammatorisk, hvilket reducerer irritation i halsen. Desuden har de slimløsende og fugtgivende egenskaber, som er vigtige for at minimere dette symptom.

I en systematisk gennemgang, der blev offentliggjort i BMJ Evidence-Based Medicine, blev det konstateret, at honning er effektiv til at forbedre symptomerne på infektioner i de øvre luftveje (almindelig årsag til hoste).

Ligeledes gennem Cochrane Database of Systematic Reviews blev det rapporteret, at honning lindrer hoste med en bedre effekt end placebo og medicin såsom salbutamol.

Det forkorter varigheden af dette symptom hos børn.

I mellemtiden taler en artikel i tidsskriftet Plants om Lavandula stoechas’ potentiale til at bidrage til lindring af hoste. Specifikt tilskrives den en slimløsende virkning, der hjælper med at rydde luftvejene.

Vi har dog brug for flere undersøgelser.

Hjælper til hudpleje

Lavendelhonning har også kosmetiske anvendelser. Dens topiske anvendelse er relateret til at mindske ar, rynker og pletter. Dette hænger sammen med dens høje koncentration af antioxidanter, organiske syrer, mineraler og aminosyrer.

I en sammenlignende undersøgelse i Phytotherapy Research var lavendelhonning mere gavnlig for sårheling end plantens æteriske olie. Dette understøttes også af forskning i Journal of Functional Biomaterials, som omhandler honningens potentiale til at stimulere hudens regenerering.

Andre mulige fordele ved lavendelhonning

Som enhver anden honningsort har lavendelhonning andre sundhedsmæssige fordele på grund af dens rige indhold af bioaktive forbindelser. De mest fremtrædende er følgende:

 • Mindsket stress og angst: En af aminosyrerne i denne fødevare tyrosin, fungerer som en forløber for flere neurotransmittere, der er forbundet med velvære, såsom dopamin. Det fremmer således lindring af spændings- og angsttilstande.
 • Reduktion af søvnløshed: Det menes, at lavendelhonning virker på nervesystemet og fremmer reduktionen af søvnproblemer. I sig selv er det et naturligt afslappende middel.
 • Diuretisk virkning: Ifølge populær litteratur stimulerer denne honning udskillelsen af væsker og lindring af hævelser i forbindelse med væskeophobning. Der findes dog ingen kliniske undersøgelser, der beviser dette.
 • Lindring af diarré: På grund af sine antibakterielle og astringerende egenskaber hjælper lavendelhonning med at stoppe diarré i tilfælde af bakteriel gastroenteritis.

Risici og kontraindikationer ved lavendelhonning

For de fleste sunde voksne og børn over et år er lavendelhonning sikkert som et naturligt sødemiddel, hostemiddel og topisk produkt (på overfladiske sår). Vær dog opmærksom på følgende:

 • Hos personer, der er allergiske over for pollen eller andre komponenter i honning, kan dette produkt bl.a. forårsage åndedrætsbesvær, svimmelhed, opkastning og ændring af hjerterytmen. Det er nødvendigt at stoppe brugen af det og konsultere en læge i denne situation.
 • Giv det ikke til børn under et år på grund af risikoen for botulisme.
 • Forbrug med måde, da det i overskud kan føre til overvægt og fedme på grund af dets høje sukkerindhold.
 • Personer med sukkersyge bør undgå det.
 • Eksperter anbefaler ikke, at det anvendes lokalt på åbne sår eller alvorlige forbrændinger, da det under disse forhold fremmer infektioner.
Kvinde måler sit blodsukkerniveau

Anbefalinger for køb og opbevaring af lavendelhonning

Når man køber lavendelhonning, er det nødvendigt at tjekke etiketten. Oplysninger som producentens data, geografisk og botanisk identifikation og oplysninger om emballeringsvirksomheden kan være med til at bestemme kvaliteten.

Ved opbevaring skal den opbevares køligt og mørkt ved en temperatur på mellem 15 og 20 °C. Det er ikke tilrådeligt at opbevare den i køleskabet, da den i meget kolde omgivelser har en tendens til at krystallisere, hvilket gør det vanskeligt at forbruge den senere.

Er det muligt at lave hjemmelavet lavendelhonning?

Der findes nogle opskrifter på “hjemmelavet lavendelhonning” på internettet. Disse præparater er dog meget forskellige fra ægte lavendelhonning fra bier. Faktisk er det en form for infusionshonning.

Selv om den kan få en duft og en svag smag af lavendel, er dens egenskaber anderledes. Faktisk kan du lave den med andre urter, krydderier, skræl, frugter og blomster. Vil du gerne tilberede den selv?

Du har brug for følgende ingredienser

 • 500 gram bihonning
 • 100 gram tørret lavendel
 • En træske
 • En steriliseret krukke

Fremgangsmåde

 1. Kom honningen i en varmebestandig beholder, og varm den op i et vandbad.
 2. Når den er varm, tilsættes den tørrede lavendel, og den tages af varmen.
 3. Dæk nu produktet til og lad det stå i 24 timer.
 4. Efter denne tid opvarmes det igen i et vandbad ved svag varme i ca. 5 minutter.
 5. Herefter filtreres produktet med en si for at skille resterne af lavendel fra.
 6. Opbevares i en steriliseret krukke ved stuetemperatur.

Hvad skal man huske på om lavendelhonning?

Lavendelhonning er et økologisk produkt fra den nektar, som bierne udvinder fra forskellige lavendelarter. Det er ikke det samme som honning tilsat lavendel. Det har ikke de samme egenskaber.

På grund af dens ernæringsmæssige sammensætning anbefaler eksperter denne honning som et hjælpemiddel til blandt andet immunforsvar, sårheling, hostelindring og angstkontrol. Under alle omstændigheder bør dets forbrug være moderat, uden at se bort fra dets kontraindikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Machado AM, Antunes M, Miguel MG, Vilas-Boas M, Figueiredo AC. Volatile Profile of Portuguese Monofloral Honeys: Significance in Botanical Origin Determination. Molecules. 2021 Aug 17;26(16):4970. doi: 10.3390/molecules26164970. PMID: 34443558; PMCID: PMC8400914.
 • Denner SS. Lavandula angustifolia Miller: English lavender. Holist Nurs Pract. 2009 Jan-Feb;23(1):57-64. doi: 10.1097/01.HNP.0000343210.56710.fc. PMID: 19104276.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Taxonomy Summary for Taxonomy 39331, Lavandula latifolia. Retrieved September 29, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/taxonomy/Lavandula latifolia.
 • Ez zoubi, Y., Bousta, D. & Farah, A. A Phytopharmacological review of a Mediterranean plant: Lavandula stoechas L. Clin Phytosci 6, 9 (2020). https://doi.org/10.1186/s40816-019-0142-y
 • Miguel MG, Antunes MD, Faleiro ML. Honey as a Complementary Medicine. Integr Med Insights. 2017 Apr 24;12:1178633717702869. doi: 10.1177/1178633717702869. PMID: 28469409; PMCID: PMC5406168.
 • Estevinho LM, Chambó ED, Pereira AP, Carvalho CA, Toledo Vde A. Characterization of Lavandula spp. Honey Using Multivariate Techniques. PLoS One. 2016 Sep 2;11(9):e0162206. doi: 10.1371/journal.pone.0162206. PMID: 27588420; PMCID: PMC5010229.
 • Ajibola A. Novel Insights into the Health Importance of Natural Honey. Malays J Med Sci. 2015 Sep;22(5):7-22. PMID: 28239264; PMCID: PMC5295738.
 • Estevinho, M.L., Afonso, S.E. & Feás, X. Antifungal effect of lavender honey against Candida albicans, Candida krusei and Cryptococcus neoformans . J Food Sci Technol 48, 640–643 (2011). https://doi.org/10.1007/s13197-011-0243-1
 • Abuelgasim, H., Albury, C., & Lee, J. (2020). Effectiveness of honey for symptomatic relief in upper respiratory tract infections: a systematic review and meta-analysis. In BMJ Evidence-Based Medicine (Vol. 26, Issue 2, pp. 57–64). BMJ. https://doi.org/10.1136/bmjebm-2020-111336
 • Mushtaq A, Anwar R, Gohar UF, Ahmad M, Marc Vlaic RA, Mureşan CC, Irimie M, Bobescu E. Biomolecular Evaluation of Lavandula stoechas L. for Nootropic Activity. Plants (Basel). 2021 Jun 21;10(6):1259. doi: 10.3390/plants10061259. PMID: 34205806; PMCID: PMC8234844.
 • Mărgăoan R, Topal E, Balkanska R, Yücel B, Oravecz T, Cornea-Cipcigan M, Vodnar DC. Monofloral Honeys as a Potential Source of Natural Antioxidants, Minerals and Medicine. Antioxidants (Basel). 2021 Jun 25;10(7):1023. doi: 10.3390/antiox10071023. PMID: 34202118; PMCID: PMC8300703.
 • Lusby PE, Coombes AL, Wilkinson JM. A comparison of wound healing following treatment with Lavandula x allardii honey or essential oil. Phytother Res. 2006 Sep;20(9):755-7. doi: 10.1002/ptr.1949. PMID: 16807876.
 • Martinotti S, Ranzato E. Honey, Wound Repair and Regenerative Medicine. J Funct Biomater. 2018 May 8;9(2):34. doi: 10.3390/jfb9020034. PMID: 29738478; PMCID: PMC6023338.
 • Jongkees BJ, Hommel B, Kühn S, Colzato LS. Effect of tyrosine supplementation on clinical and healthy populations under stress or cognitive demands–A review. J Psychiatr Res. 2015 Nov;70:50-7. doi: 10.1016/j.jpsychires.2015.08.014. Epub 2015 Aug 25. PMID: 26424423.
 • Koulivand PH, Khaleghi Ghadiri M, Gorji A. Lavender and the nervous system. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:681304. doi: 10.1155/2013/681304. Epub 2013 Mar 14. PMID: 23573142; PMCID: PMC3612440.
 • Honey: its antibacterial action in the treatment of gastroenteritis. Glimpse. 1985 Nov-Dec;7(6):1, 8. PMID: 12314387.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.