Linoleumsgulve: Lær alt om det og dets fordele og ulemper

Det er et miljøvenligt alternativ til gulvbelægning. Gulvet er lavet af linolie og er økonomisk, tilpasningsdygtigt og nemt at lægge.
Linoleumsgulve: Lær alt om det og dets fordele og ulemper

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 06 juli, 2023

Linoleumsgulve er lavet af linolie, savsmuld og andre størknende elementer og er en type gulvbelægning, der bliver mere og mere brugt. Selvom det har eksisteret i mere end et århundrede, giver de nuværende teknologiske forbedringer mulighed for en sammensætning af højere kvalitet og længere holdbarhed. Derfor bliver det ofte valgt som et alternativ til almindelige gulve.

Et linoleumsgulv har egenskaber, der gør det velegnet til ethvert hjem i dag. Det har god modstandsdygtighed, lang levetid og er til at betale.

Men det har også en række ulemper sammenlignet med andre typer gulve. Det bliver ofte sammenlignet (og nogle gange forvekslet) med vinylgulve. Men de har hver deres sammensætning og særlige egenskaber. Lad os se nærmere på det.

Hvad er linoleumsgulve?

Det er en type gulvbelægning, der er fremstillet af linolie eller hørfrø, der også bruges i gastronomi og kosmetik. Denne komponent blandes med andre materialer for at opnå størkning. Nogle af dem kan være korkstøv, savsmuld eller sten. Derefter placeres det på et underlag af lærred eller jute.

For at opnå forskellige farver tilsættes pigmenter til blandingen. Til sidst foldes linoleumsgulvet ud takket være dets klæbeegenskaber og føjes til rummets belægning.

På denne måde er det muligt at få et gulv med en glat tekstur og granuleret udseende, som har flere forskellige designs, formater og nuancer.

En metode, der er flere århundreder gammel

Linoleumsgulvets oprindelse går tilbage til midten af det 19. århundrede, da den britiske producent Frederick Walton skabte det næsten ved en tilfældighed. Det var meget brugt i årtier, især til korridorer, gange og stuer.

Men i løbet af det 20. århundrede blev det erstattet af alternativer, såsom vinylgulve. På grund af dets bæredygtige egenskaber og forbedringer i de senere år bliver linoleumsgulve igen brugt både i offentlige rum og i private hjem.

Hørfrø
De samme hørfrø, der bruges til andre formål, kosmetiske og medicinske, er grundlaget for linoleumsgulve.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: Ufejlbarlige tricks til at fjerne stearin fra tøj, gulve og møbler

Anvendelse af linoleumsgulve

Denne type underlag har en række egenskaber, der gør det ideelt til visse specifikke miljøer. Takket være den lange levetid og modstandsdygtighed er det for eksempel almindeligt at vælge denne type gulv til fabrikker, butikker og hospitaler. Det er steder, hvor der er hyppig trafik, hvilket er noget, linoleumsgulve kan modstå bedre end andre typer gulve.

De har også en god modstandsdygtighed over for vand, hvilket gør dem ideelle til køkkener. Andre, der har en tendens til at bruge denne type gulve, er allergikere, fordide afviser støvmider.

Gulve lavet af dette materiale er ret almindelige i offentlige rum, men også i familiehjem. Takket være deres bæredygtige egenskaber vælger flere og flere at bruge dem til gulve, vægge og endda nogle møbler. Det skyldes deres alsidighed og de mange forskellige modeller.

Fordelene ved linoleumsgulve

Gulve lavet af linolie har mange fordele i forhold til andre gulve. Ud over dem, der allerede er beskrevet, er de nemme at installere og støjsvage.

Miljøvenligt

Linoleumsgulve betragtes som miljøvenlige, fordi de er fremstillet af naturligt forekommende og biologisk nedbrydelige materialer. Desuden indeholder de komponenter, der stammer fra genbrug. Det er uden tvivl en mere miljøvenlig løsning.

Varieret og alsidigt

Disse gulve fås i en bred vifte af formater, farver og designs. Med forskellige udseender og pigmenteringer er det muligt at vælge mellem muligheder, der tilpasser sig personlig smag og hjemmemiljøer.

Nem installation

Linoleumsgulve markedsføres i rulleform, der foldes ud og installeres med deres klæbende komponent. Det er derfor meget nemt at installere. Desuden er det muligt at lægge det på det eksisterende gulv, så det ikke er nødvendigt med renoveringsarbejde for at skifte gulvet.

Sikkerhed

Takket være dets sammensatte materialer forsinker denne type gulv spredning og virkning af brand. Det er en egenskab, der gør denne gulvtype mere sikker i tilfælde af ulykker.

Antistatisk

Den måske største fordel ved linoleum er, at det har en antistatisk egenskab. Linolie giver det egenskaber, der afviser støvmider, støv og bakterier, hvilket gør det ideelt for folk med allergi.

Tilgængelighed

På trods af alle fordelene er denne type gulv tilgængeligt for mange mennesker. Det er en af de mest budgetvenlige muligheder på markedet. Den indledende investering er ikke et problem.

Lydløst og modstandsdygtigt

En egenskab, som kun få gulve har, er at være lydløse og modstandsdygtige på samme tid. Linoleumsgulvets tykkelse og komponenter gør, at det har en god akustisk dæmpning, ud over en betydelig modstandsdygtighed og rengøringsvenlighed.

Læge står i sygehus
Hospitalskorridorer har draget fordel af linoleum, fordi det tåler høj trafik og ikke akkumulerer bakterier.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse den: Streamline-metoden: Forenkl indretningen i dit hjem

Ulemperne ved linoleumsgulve

Som ethvert materiale eller husholdningsartikel har linoleumsgulve også nogle ulemper. Det er vigtigt at overveje alle funktionerne, før man vælger et gulv til huset:

  • Fugt og cement. Linoleumsgulve akkumulerer fugt, og derfor kan de trække sig sammen eller udvide sig. Det gør det uforeneligt med cement. Derfor kan det ikke installeres direkte på cement.
  • Almindelige skader. På trods af dets modstandsdygtighed over for trafik, er det modtageligt for skader forårsaget af tunge vægte og skarpe genstande.
  • Sollys. Det anbefales ikke at installere det i udendørs rum, da solens stråler og høje temperaturer kan beskadige dets sammensætning.
  • Vedligeholdelse. For at bevare dets oprindelige egenskaber og tilstand skal der udføres årlig vedligeholdelse, hvor der påføres et tætningsmiddel.

Linoleum eller vinyl?

Mange mennesker forveksler ofte disse to gulvbelægninger. Selvom de har nogle ligheder, især med hensyn til den funktion, de tjener, er de ret forskellige alternativer. En af forskellene er, at linoleum er lavet af naturlige materialer.

I mellemtiden er vinylgulve baseret på kemikalier, såsom PVC. Begge har dog en god vandbestandighed, er nemme at lægge og er til at betale.

Linoleumsgulve er et godt miljøvenligt alternativ

Linoleumsgulve er ikke et perfekt materiale, men det er et godt alternativ til hjemmet, som kan tilpasses forskellige miljøer og æstetiske præferencer. Hvis du har tænkt dig at vælge en mere miljøvenlig løsning, anbefales det. Det er dog vigtigt at analysere alle dets fordele og ulemper, før man vælger det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carvalho, Cláudia et al. “Pathology and Rehabilitation of Vinyl and Linoleum Floorings in Health Infrastructures: Statistical Survey.” Buildings 9.5 (2019): n. pag. Buildings. Disponible en: https://doi.org/10.3390/buildings9050116
  • Vives Piqué, Mª Rosa,  Implementación de los plásticos en el grabado y la estampación. El Artista [Internet]. 2010; (7):98-119. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=87417258007
  • Carvalho, Cláudia et al. “Vinyl and Linoleum Floorings in Health Infrastructures: Maintenance Recommendations Based on Fieldwork Data.” Current Topics and Trends on Durability of Building Materials and Components – Proceedings of the 15th International Conference on Durability of Building Materials and Components, DBMC 2020. International Center for Numerical Methods in Engineering, 2020. 891–898. Disponible en: https://doi.org/10.23967/dbmc.2020.149
  • Pacheco, Fernanda, Oliveira, Maria Fernanda, Fonseca Tutikian, Bernardo, Krumenauer, Marcelo, Reis de Medeiros, Daniel,  Development of lightweight concrete subfloor with ethylene vinyl acetate (EVA) aggregates waste to reduce impact sound in flooring system. Dyna [Internet]. 2017;84(201):290-295. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=49650911036

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.