Makro- og mikrodonti: Ændringer i tandstørrelsen

Makrodonti og mikrodonti er ændringer i tændernes størrelse, som kan påvirke æstetikken og funktionaliteten af en persons smil. Vi fortæller dig her, hvad de er, og hvordan tandlæger griber denne tilstand an.
Makro- og mikrodonti: Ændringer i tandstørrelsen
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 11 december, 2022

I betragtning af nutidens skønhedsstandarder kan uregelmæssigheder i munden være årsag til bekymring for mange mennesker. Ændringer i tændernes størrelse, såsom mikrodonti eller mikrodonti, er en af de situationer, der kan påvirke smilets æstetik.

Hver person har tænder af en bestemt form og størrelse. I visse tilfælde kan tænderne være større eller mindre end normalt. For nogle er disse faktorer et karakteristisk træk ved deres smil. Men for andre er det en årsag til utilfredshed, som de ønsker at ændre.

Takket være de seneste fremskridt inden for kosmetisk tandpleje kan ændringer i tændernes størrelse løses. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om makrodonti og mikrodonti i detaljer, samt mulighederne for at behandle dem.

Tændernes normale størrelse og deres ændringer

For at et smil skal se attraktivt ud, skal alle komponenterne i munden være i balance og harmoni. Læbernes form, mængden af tandkødsvæv og tændernes placering og størrelse påvirker udseendet af dette område af ansigtet.

Som nævnt er tændernes størrelse og form forskellig for alle. Derfor er der ikke nogen normal størrelse på tænderne, men der er et vist interval, som har en tendens til at gentage sig hos de fleste mennesker.

Flere eksperter har undersøgt de mest almindelige dimensioner af de forskellige typer tænder. De analyserer længden af kronen, roden og helheden af hvert enkelt tand i munden. Med dette har de kunnet nå frem til et gennemsnit.

Når tænderne ligger uden for disse intervaller – dvs. er større eller mindre end normalt – er der tale om størrelsesændringer eller anomalier. Men som sagt er et smil harmonisk takket være kombinationen af flere træk.

Mennesker har tænder med dimensioner og former, der er proportionale med kæbernes størrelse. Nogle gange er der dog ikke denne balance, og tænderne opfattes som for store eller for små i forhold til den bue, de er en del af.

Både makrodonti og mikrodonti er normalt anomalier af arvelig oprindelse. Generne bestemmer størrelsen af tænderne og kæberne, men de overføres uafhængigt af hinanden. Det betyder, at den samme person kan arve en stor kæbe og små tænder eller omvendt.

For at tandlægen kan diagnosticere ændringer i tændernes størrelse, skal der være et misforhold mellem tænderne og kæben. I disse tilfælde vil vi stå over for et tilfælde af makrodonti eller mikrodonti. Vi fortæller mere om disse anomalier nedenstående afsnit.

DNA

Genetisk arv er i stand til at bestemme størrelsen af tænderne samt kæbernes størrelse.

Mikrodonti eller små tænder

Mikrodonti er en anomali i tændernes størrelse, som viser sig ved for små tænder. Denne formindskelse af tændernes dimensioner kan forekomme i en del af munden, der opfattes som meget mindre end resten, eller i hele tandmassen.

Generelt har rødderne af disse tænder en normal størrelse, men deres kroner er mindre end normalt. De har også normalt en konisk form.

Afhængigt af antallet af berørte tænder kan man skelne mellem flere forskellige typer mikrodonti:

 • Delvis mikrodonti: Dette er den mest almindelige type. Den påvirker kun en eller nogle få tænder, der er mindre end resten af tænderne. Den forekommer normalt i de øverste laterale fortænder, små kindtænder, tredje kindtænder og overtallige tænder. Det er almindeligt, at tænderne også har ændringer i deres form.
 • Generaliseret mikrodonti: I dette ikke så hyppige tilfælde er alle tænderne i buen mindre end normalt. Dette er normalt forbundet med visse sygdomme, såsom hypofyse dværgvækst og andre genetiske lidelser.
 • Relativ mikrodonti: I dette tilfælde har patienten en stor overkæbe, som får tænderne til at virke mindre. Dette er kun en vurdering på grund af den manglende proportion mellem knoglens og tændernes størrelse.

Årsagerne til mikrodonti

Mikrodonti forekommer normalt isoleret i en eller to tænder. Genetiske og miljømæssige faktorer har indflydelse på oprindelsen af disse ændringer i tandstørrelsen.

Der er dog sjældne tilfælde, hvor et genetisk syndrom er en underliggende årsag. Vi fortæller dig om de tilstande, der er forbundet med forekomsten af mikrodonti:

 • Hypofyse-dværgvækst: Hypofyse-dværgvækst kan forårsage generaliseret mikrodonti. Alle tænder er mindre end gennemsnittet.
 • Kemoterapi eller stråling: Hvis man modtager disse behandlinger i den tidlige barndom, før man er 6 år, kan det påvirke tandudviklingen og forårsage mikrodonti.
 • Læbe- eller ganespalte: Børn, der er født med læbe- eller ganespalte, har ofte tandanormaliteter i spalteområdet.
 • Medfødt døvhedssyndrom med labyrintisk aplasi, mikroti og mikrodonti (LAMM): Dette er en udviklingstilstand i tænderne og ørerne. De ydre og indre øres strukturer er meget små og underudviklede, og tænderne er små og langt fra hinanden.
 • Downs syndrom: Små, pindformede tænder er almindelige hos personer med Downs syndrom.
 • Ektodermale dysplasier: Ved denne genetiske tilstand er dannelsen af hud, hår, negle og tænder påvirket og kan være mindre. Tænderne er normalt kegleformede, og mange kan endda mangle.

Konsekvenserne og løsninger for mikrodonti

Den mest synlige konsekvens af mikrodonti er det æstetiske aspekt. Da tænderne har forskellige størrelser, er smilet ikke harmonisk eller afbalanceret.

Denne situation kan være ubehagelig for nogle mennesker, som gerne vil have attraktive tænder. Der findes forskellige alternativer til at løse denne type ændring og opnå et smukt smil:

 • Restaureringer: Tænderne genoprettes med fyldningsmaterialer, f.eks. kompositplast.
 • Tandkroner: Den mindre tand dækkes helt af en krone eller hætte af passende form og størrelse.
 • Æstetiske facader: Tynde plader af porcelæn eller kompositharpiks limes på tændernes ydre overflade og forbedrer deres form og størrelse.

Det er også muligt, at det i mange tilfælde, ud over disse løsninger, kan være nødvendigt med supplerende ortodontisk behandling. Med en tandbøjle vil det være muligt at korrigere tandstillingen og opnå harmoni i hele tandsættet.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Sådan kan du fjerne tandsten naturligt fra dine tænder

Makrodonti

Makrodonti er en anden ændring i tændernes størrelse, hvor tænderne er større end normalt. Ligesom ved mikrodonti kan man skelne mellem forskellige typer afhængig af antallet af tænder, der er påvirket:

 • Delvis makrodonti: Dette påvirker kun enkelte tænder, som normalt er hjørnetænder, fortænder eller tredje kindtand.
 • Generaliseret makrodonti: Dette er også kendt som total makrodonti eller makrodontisme. I dette tilfælde er alle tænder større end normalt. Det er normalt forbundet med sygdomme som f.eks. hypofyse-gigantisme og hemihypertrofi.

Årsager til makrodonti

Der findes ingen defineret årsag til makrodonti. Men ligesom i tilfælde af mikrodonti synes arvelig og genetisk oprindelse at være de mest almindelige årsager til denne tilstand. Mutationer i de gener, der regulerer tandvæksten, kan medføre, at tænderne vokser for meget.

Andre faktorer kan også fremme forekomsten af disse ændringer i tandstørrelsen. Kost, udsættelse for stråling eller giftstoffer i barndommen kan prædisponere en person til at udvikle makrodonti.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ved du, hvad tænder er lavet af?

Løsninger til ændringer i størrelsen af meget store tænder

Når tænderne er for store, påvirker de ikke kun smilets æstetik. De kan også skabe problemer med biddet, trængsel og tandfejl.

Ortodonti er normalt en af de nødvendige procedurer for at løse disse ændringer. Med disse behandlinger kan tænderne placeres på det rigtige sted, eller kæberne kan udvides, så tænderne får den plads, de har brug for.

Ud over bøjler anvendes der ofte andre typer behandlinger for at forbedre tændernes udseende:

 • Tandslibning: Dette består i at polere tænderne på en kontrolleret måde for at reducere deres bredde. Denne selektive slibning af tænderne giver mulighed for at få plads mellem dem. Det udføres dog kun på sunde tænder med tilstrækkelig emaljetykkelse. Ellers kan der opstå efterfølgende ubehag.
 • Tandkroner eller facader: I dette tilfælde slibes tanden først ned for at reducere dens volumen. Derefter dækkes den med en krone eller en facade med dimensioner svarende til resten af tænderne.
 • Udtrækning af tænder: I nogle tilfælde er det nødvendigt at fjerne den større tand. Dette kan gøre det lettere at omplacere de andre elementer gennem ortodontisk behandling for at opnå et mere harmonisk smil.
Kvinde får vist et tandimplantat

Blandt de mange muligheder for at løse problemer med små eller store tænder er der nogle nyttige alternativer til mikrodonti og makrodonti, f.eks. facader.

En vigtig afklaring om ændringer i tændernes størrelse

Nogle gange kan mikrodonti og makrodonti forveksles med andre situationer, som ikke har noget med hinanden at gøre. Det er meget almindeligt, at nogle forældre f.eks. ved tandudskiftning hos børn tror, at de lider af makrodonti.

Ved første øjekast virker de nye tænder for store, men det er, fordi deres kæber stadig vokser, og disse tænder vil ledsage barnet i voksenalderen. Når man desuden sammenligner dem med de mælketænder, der er i munden og er mindre, kan størrelsesforskellen være forvirrende.

På den anden side er det muligt at finde voksne, der har en tand, der er mindre end de andre. Dette kan få os til at mistænke mikrodonti. Det, der i virkeligheden kan ske, er, at de faktisk stadig har en mælketand.

Når der er agenesi af en blivende tand (den blivende tand eksisterer ikke, fordi den aldrig er blevet dannet), bliver mælketanden ved med at være i munden. Denne mælketand har en størrelse, der svarer til størrelsen på barnets mund. Derfor ser den i en voksen mund meget mindre ud end de andre tænder.

En anden situation, der er værd at nævne, fordi den kan forveksles med en makrodonti, er, når der er en tand i munden, der er længere end de andre. Dette er meget hyppigt hos de midterste fortænder.

En lang tand kan skyldes uregelmæssigheder i incisalkanterne eller tilbagetrækning af tandkødet, der efterlader roden blottet. Det første tilfælde løses med en æstetisk tandslibning og det andet med en parodontalbehandling.

Professionel hjælp ved ændringer i tændernes størrelse

Hvis du har mistanke om, at du har en af de ændringer i tændernes størrelse, som vi har fortalt om her, bør du søge professionel rådgivning. Som sagt kan mikrodonti og makrodonti påvirke dit smil æstetisk og forårsage tandfejl eller problemer med biddet.

Med et tandlægetjek kan du fjerne al tvivl og få stillet en præcis diagnose. Tandlægen vil hjælpe dig med at finde ud af, hvad der er galt med størrelsen på dine tænder, og lede efter en løsning, der vil give dig mulighed for at få et sundt smil, som du føler dig godt tilpas og tryg ved.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gutiérrez-Rojo, J. F., Robles-Jiménez, E. A., Reyes-Maldonado, Y. S., & Rojas-García, A. R. Tamaño mesiodistal de dientes permanentes en una población de Nayarit.
 • Ceballos, K. F. J. (2020). ANOMALÍAS Y SÍNDROMES DENTALES DE DESARROLLO Y ADQUIRIDAS.
 • GUTIERREZ ROJO, M. F., GUTIERREZ ROJO, J. F., GALLARDO ESPINOZA, E. D. W. A. R. D., LOMELI ARMENTA, A. L. F. R. E. D. O., GUTIERREZ VILLASEÑOR, J. A. I. M. E., & ROJAS GARCIA, A. R. (2017). Microdoncia de incisivos laterales maxilares en maloclusiones dentales. CONACYT.
 • Agurto, P., Nicholson, C., & del Sol, M. (2019). Propuesta de Términos Anatómicos para las Alteraciones de Tamaño Dentario:“Microdoncia y Macrodoncia”. International Journal of Morphology37(1), 375-378.
 • Peña, M. K. S., & Aricapa, J. A. G. (2020). Anomalías dentales de los pacientes con labio y paladar hendido: revisión de la literatura. Revista Nacional de Odontologia16(1), 1-17.
 • Martínez Leyva, G., Hernández Ugalde, F., Rodríguez, H., Bustamante Castillo, L., & Castillo Rodríguez, E. (2021). Defectos bucodentales en personas con síndrome de Down: una prioridad en salud bucal. Revista Médica Electrónica43(3), 750-769.
 • Guerrero, K. R., Clark, R. A. C., & Sisto, M. P. (2015). Algunas características clinicoepidemiológicas del síndrome de Down y su repercusión en la cavidad bucal. Medisan19(10), 1272-1282.
 • Cardona Reyes, K. R. (2021). Factores de riesgo que disminuyen el perímetro del arco dentario (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Borda Lizarme, J. N. (2021). Disminución de longitud y perímetro de arco dentario y su relación con factores predisponentes en niños de un colegio Abancay-Apurimac 2020.
 • Espinoza Indacochea, J. C. (2021). Diagnóstico radiográfico de anomalías dentarias (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.