Matrem: Fordele og kontraindikationer

I naturmedicin bruges urten matrem til at reducere feber og forskellige lidelser. Vi fortæller dig, hvad videnskaben siger om dens medicinske anvendelser.
Matrem: Fordele og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 30 oktober, 2022

Matrem, med det videnskabelige navn Tanacetum parthenium, er en plante, der hører til Asteraceae-familien, som også omfatter krysantemum og tusindfryd. Faktisk kalder nogle den “den store marguerit” på grund af dens slående gule blomster med hvidt.

Den er hjemmehørende på Balkanhalvøen, men den har spredt sig til dele af Europa, Asien og Nordafrika. Siden midten af det 19. århundrede er den blevet indført i dele af USA. I dag er den kendt både for sine dekorative og medicinske anvendelser.

Som det fremgår af en gennemgang i Pharmacognosy Reviews , tilskrives den antiinflammatoriske, kardiotoniske, krampestillende, antitumor- og emmenagogue-egenskaber. Dette skyldes i høj grad dens indhold af fytonæringsstoffer, herunder flavonoider, sesquiterpenlaktoner og pinen. Vil du vide mere?

Vigtigste fordele ved matrem

Matrem forveksles ofte med kamille (Matricaria chamomilla) på grund af blomsternes lighed. Blomsterne er dog lidt større og afgiver normalt en stærk, bitter lugt. Desuden varierer dens sammensætning og medicinske anvendelse også. Lad os tage et kig på det.

Matrem på eng

Lindrer migræne

En af de vigtigste anvendelser af urten matrem har at gøre med lindring af migræne. Både infusionen og andre kosttilskud, der er afledt af den, bruges ofte til at lindre denne lidelse. I denne henseende har en reagensglasundersøgelse, der blev rapporteret i tidsskriftet Pain, givet interessante resultater.

I denne undersøgelse fastslog forskerne, at parthenolid – et af plantens aktive stoffer – hjælper med at hæmme serotoninreceptorer, samtidig med at vasodilatation, inflammation og spasmer i glatte muskler mindskes. Det hjælper således med at reducere frekvensen og intensiteten af migræneanfald.

Smertestillende aktivitet

Migræne er ikke den eneste smerte, der kan lindres med matrem. Gennem tidsskriftet Phytomedicine blev der rapporteret om en dyreundersøgelse, der tyder på smertestillende aktivitet ved andre typer smerter. For at være mere præcis konkluderede forskerne, at den kan hjælpe med at lindre akutte smerter, neuropatiske smerter og ledsmerter.

Der er behov for flere undersøgelser for at bevise disse egenskaber hos mennesker.

Angstlindrende og antidepressive egenskaber

I folkemedicinen er denne plante blevet brugt som en allieret til at forbedre humøret i tilfælde af angst og depression. Der er dog ingen beviser hos mennesker for sådanne virkninger.

Som i det foregående tilfælde tyder en undersøgelse på mus, der er offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, på, at planten har et terapeutisk potentiale. Den fastslår, at T. parthenium har en virkningsmekanisme, der ligner antidepressiva og angstlindrende midler ved at virke på det GABAergiske system.

Sikkerhed og mulige bivirkninger af matrem

Oralt indtag af matrem anses for sikkert for de fleste mennesker. Tilskud og infusion foreslås normalt i op til fire måneder.

Nogle mennesker oplever dog uønskede reaktioner, som f.eks:

Hvis det er tilfældet, er det bedst at afbryde brugen og konsultere en læge. På den anden side, på grund af manglen på undersøgelser om dets sikkerhed, anbefales dets forbrug ikke til gravide eller ammende kvinder. Heller ikke til patienter med allergi over for ragweed.

På grund af indholdet af parthenolid er det ikke tilrådeligt at tygge friske blade af planten. Dette stof er irriterende og kan føre til problemer som f.eks. sår i munden, hævelse eller tab af smag. Faktisk bør det ikke påføres direkte på huden.

En person med mundsår

Sår i munden er en almindelig bivirkning af urten, når dens friske blade indtages direkte.

Dosering og anbefalinger

Matrem kosttilskud kan købes i tabletform, pulverform eller som tørrede blade. Infusion er normalt den traditionelle form for indtagelse.

Der er dog ikke fastlagt nogen nøjagtig dosering. Det er nødvendigt at følge producentens anbefalinger.

Drugs Magazine oplyser, at doseringen i tilfælde af migræne kan variere fra 50 til 150 mg om dagen. Behandlingen varer i højst 4 måneder. Det er dog bedst at konsultere din læge først.

Både ved migræne og andre lidelser er urten matrem kun et supplement. Den bør således ikke være førstevalg i behandlingen og bør ledsages af andre pleje- eller terapeutiske foranstaltninger foreslået af fagpersonen.

Nogle mulige lægemiddelinteraktioner er som følger:

Hvad skal man huske på om matrem?

Matrem blev populært som et hjælpemiddel til at reducere migræne-symptomer og deres gentagelser. Reagensglas- og videnskabelige dyreforsøg understøtter disse fordele. Der er dog behov for mere afgørende forskning på mennesker for at bekræfte dem.

Det kan hjælpe på andre lidelser, men der mangler stadig beviser. Under alle omstændigheder er det generelt et godt tolereret urtetilskud for de fleste mennesker. Forsigtigt forbrug anbefales, helst under lægeligt tilsyn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pareek A, Suthar M, Rathore GS, Bansal V. Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review. Pharmacogn Rev. 2011 Jan;5(9):103-10. doi: 10.4103/0973-7847.79105. PMID: 22096324; PMCID: PMC3210009.
  • Materazzi S, Benemei S, Fusi C, Gualdani R, De Siena G, Vastani N, Andersson DA, Trevisan G, Moncelli MR, Wei X, Dussor G, Pollastro F, Patacchini R, Appendino G, Geppetti P, Nassini R. Parthenolide inhibits nociception and neurogenic vasodilatation in the trigeminovascular system by targeting the TRPA1 channel. Pain. 2013 Dec;154(12):2750-2758. doi: 10.1016/j.pain.2013.08.002. Epub 2013 Aug 8. PMID: 23933184; PMCID: PMC3843982.
  • Di Cesare Mannelli L, Tenci B, Zanardelli M, Maidecchi A, Lugli A, Mattoli L, Ghelardini C. Widespread pain reliever profile of a flower extract of Tanacetum parthenium. Phytomedicine. 2015 Jul 15;22(7-8):752-8. doi: 10.1016/j.phymed.2015.05.006. Epub 2015 May 27. PMID: 26141762.
  • Ernst E, Pittler MH. The efficacy and safety of feverfew (Tanacetum parthenium L.): an update of a systematic review. 2000. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK68266/
  • Killoran CE, Crawford GH, Pedvis-Leftick A. Two cases of compositae dermatitis exacerbated by moisturizer containing feverfew. Dermatitis. 2007 Dec;18(4):225-9. doi: 10.2310/6620.2007.06063. PMID: 18021604.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.