Meckels divertikel og dets karaktertræk

Kun omkring 2% af patienter med Meckels divertikel oplever komplikationer. Langt de fleste af dem, der er berørt af dette problem, forbliver asymptomatiske gennem hele deres liv. I denne artikel kan du lære alt om det!
Meckels divertikel og dets karaktertræk

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Meckels divertikel er en fødselsdefekt i mave-tarmkanalen. Det er forårsaget af en embryologisk udviklingsændring i perioden mellem den femte og den syvende graviditetsuge.

Forekomsten af ​​dette problem er mellem 0,3% og 3%. I gennemsnit har kun 2% af befolkningen Meckels divertikel, men symptomerne manifesterer sig hos omkring 5% til 7% af patienterne. Dermed er de fleste tilfælde asymptomatiske.

Dette problem blev først beskrevet af Johann Friedrich Meckel i 1809. Det har den samme forekomst hos mænd og kvinder. Imidlertid er komplikationer tre til fire gange mere almindelige hos mænd. Det diagnosticeres hyppigere hos børn end voksne.

Meckels divertikel

Meckels divertikel er en lille udposning, der udvikler sig i nogle menneskers tyndtarme

Meckels divertikel er en lille udposning, der udvikler sig i nogle menneskers tyndtarme. Under den embryonale udvikling kommunikerer fortarmen med blommesækken gennem en kanal ved navn vitellinkanalen.

Efterhånden som embryoet udvikler sig, forsvinder både blommesækken og fortarmen. Imidlertid forbliver en rest af vitellinkanalen hos en lille procentdel af befolkningen.

Læs også: Nefrotisk syndrom hos børn: Årsager og behandling

Nogle gange har en Meckels divertikel også en lille kanal. Det er den omphalomesenteriske kanal, en fibrøs ledning, der forbinder divertikelet og navlen.

Kun i sjældne tilfælde manifesterer der sig en navlestrengs fistel eller blommesæks cyste. En navlestrengs fistel er en direkte kommunikation mellem tarmen og navlen, som genererer passagen af ​​afføring gennem navlen. En dobbelt blommesæk er en udposning placeret under navlen.

Vigtigste karaktertræk

Meckels divertikel består af de samme tre lag, der udgør tyndtarmen. Disse er slimhinde, submucosa og muscularis propria. Det er en rigtig divertikel, hvis den har tre lag, da falske divertikler kun har de to første lag.

Det ligger i den antimesenteriske grænse af ileum og har normalt en længde på mellem fem til 10 cm. Det kan nå en diameter på 2,5 cm. Normalt modtager det kunstvanding fra en rest af den vitelline arterie eller superior mesenteriske arterie.

Det er almindeligt, at det manifesterer rester af ektopisk, tyktarm, bugspytkirtel og duodenal maveslimhinde, hepatobiliær væv og også Brunners kirtler. Det er også almindeligt, at det har et endometrialt væv i spidsen.

Manifestationer

Meckels divertikel består af de samme tre lag, der udgør tyndtarmen

Meckels divertikel kan forårsage komplikationer, normalt i de tidlige barndomsår. 60% manifesterer sig før ti-års alderen, men symptomatiske individer har imidlertid en risiko på 4 til 6% for komplikationer.

Blødning er den mest almindelige komplikation. Normalt forbinder eksperter det med mavesår i maveslimhinden. Generelt manifesterer det sig i to-års alderen, og dets symptomer er smertefri blodig afføring. En anden almindelig komplikation er også mavesmerter.

Cirka 20% af patienterne udvikler diverticulitis, som ikke kan adskilles klinisk fra blindtarmsbetændelse. Tarmobstruktion forekommer i 40% af tilfældene. Mellem 0,5% og 3,2% af patienterne udvikler tumorer. De er dog oftest godartede.

Læs også: Kan divertikulose behandles med sunde kostvaner?

Andre interessante fakta om Meckels divertikel

Meckels divertikel er vanskeligt at diagnosticere, fordi det har symptomer, som ligner mange andre sygdomme. Det er derfor almindeligt, at medicinske fagfolk anmoder om test for at bekræfte diagnosen, såsom en koloskopi, abdominal technetium scanning eller trådløs kapselendoskopi.

Hvis der er blødning eller tarmobstruktion, kan en operation udføres for at fjerne divertikulumet. Operationen tillader specialisten at fjerne det sammen med de tarmarealer, der omgiver det. Dette gøres ved traditionel eller laparoskopisk kirurgi.

Kirurgi som behandling af Meckels divertikel er meget sikkert og giver kun sjældent komplikationer. De fleste patienter kommer sig helt efter operationen og lider aldrig af dette problem igen.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du bekæmpe diverticulitis naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du bekæmpe diverticulitis naturligt

Hvis du har diverticulitis, så gå til lægen for at få behandling. Derefter kan du kombinere behandlingen med visse fødevarer for at bekæmpe diverti...  • Piñero, A., Castellanos, G., Rodríguez, J. M., Parrilla, P., Martínez, E., & Canteras, M. (2001). Complicaciones, diagnóstico y tratamiento del divertículo de Meckel. Cirugía Española, 70(6), 286-290.
  • FLOCH, M. (2010). Divertículo de Meckel. In Netter. Gastroenterología.
  • Motta-Ramírez GA, Reyes-Méndez E, Campos-Torres J, García-Ruiz A, Rivera-Méndez VM, García-Castellanos JA, & Aragón-Flores M. (2015). El divertículo de Meckel en adultos. Anales de Radiología México.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.