Mekanisk ventilation behandling

Den terapeutiske tilgang til kritisk forbrændte patienter med indåndingsskader består af at bevare luftvejenes permeabilitet med et intubationsrør og mekanisk ventilation.
Mekanisk ventilation behandling
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Mekanisk ventilation er en behandling til forbrændte patienter, som lider under en voldsom indåndingsskade. Ofte er indåndingsskader gængse for ofre for forbrændinger. Basalt set involverer dette forbrændinger i dine luftveje.

Indåndingsskader opstår typisk på grund af traumet, som påvirker mange af kroppens organsystemer. Dette traume kan indebære forbrændinger samt forgiftning med carbonmonoxid og cyanid. Ultimativt er det resultatet af indånding af meget varm luft, som regel under en brand.

Overordnet set får 2% af patienter med forbrændinger indåndingsskader. Jo større del af kroppens overflade, der er forbrændt, jo højere er risikoen for at have en indåndingsskade.

Hos patienter med forbrændinger er en indåndingsskade en kritisk afgørende faktor for liv eller død. Uheldigvis er omkring halvdelen af dødsfaldene hos patienter med forbrændinger resultatet af indåndingsskader.

Skaden på luftvejene og lungerne afhænger af komponenterne af den indåndede røg, graden af udsættelse og den menneskelige krops reaktion.

Traumer på luftvejene

Kvinde med maske får mekanisk ventilation behandling

Overordnet set har traumer forårsaget af varme og giftige luftarter tendens til at forårsage skade og forhindringer i de øvre luftveje.

Jo yngre patienten er, jo mere seriøse er symptomerne som regel. Symptomerne opstår som regel også de første 12-18 timer, selvom begyndelsen på det kan tage op til 72 timer.

Skader på luftvejene er den førende årsag til den umiddelbare død blandt patienter med forbrændinger.

Når det er sagt, er der flere forskellige typer af forbrændinger:

  • Termisk skade: Som regel er en skade forårsaget af høje temperature begrænset til oropharynx. Det skyldes reflekslukning af glottis og disse vævs store evne til at sprede varmen.
  • Indåndingsskade fra produkter af sammensætningen: I dette tilfælde reagerer vandopløselige gasser med vandet fra slimhinderne. Dette frigiver stærke syrer og producerer respiratorisk alkalose, ødem og bronchospasme. Mindre opløselige gasser kan også nå til den fjerneste del af luftvejene og producerer traumer her. Det primære giftige stof til forbrænding er typisk carbon monoxid. En anden giftig gas, som bidrager til traumer fra forbrændinger, er hydrogencyanid.
  • Endogen lungeskade: Patienter med omfattende forbrændinger kan udvikle gradvis svigt af luftveje efter de første stadier. Dette kan opstå, selv hvis de ikke har haft direkte skade på luftvejene forårsaget af indånding.

Diagnose

Mere end noget andet er diagnosen af indåndingsskader klinisk. Overordnet set bør læger forvente det, når patienter har været ubevidste i et lukket rum, hvor der har været brand eller varme gasser har lækket.

Under fysisk undersøgelse indebærer advarselstegnene på en indåndingsskade forbrændte hår i næsen, mørkt spyt, forbrændinger i ansigtet og næseborene, hoste, hæshed og hvæsen.

Det er også vigtigt at eksaminere oropharynx for at vurdere forandringer i slimhinderne. Komplimentære diagnosemetoder kan hjælpe med at vurdere skade på lunger samt systemtisk skade.

Mekanisk ventilation behandling

Læger udfører operation

Symptomerne på en lungeskade manifester som regel efter flere timer. Af den grund er det meget vigtigt, at hvis et offer for brand er mistænkt for at have traumer på lungerne, bliver læger nødt til at udføre en mekanisk ventilation lige med det samme.

Der er dog ingen specifik behandling til patienter med kritiske forbrændinger med indåndingsskader. Som regel fokuserer lægerne på at bevare luftvejenes permeabilitet gennem et intubationsrør og mekanisk ventilation.

I seriøse tilfælde vil medicinske professionelle rengøre patientens lunger og give antibiotika, hvis der er en infektion.

Intubationsrør og mekanisk ventilation

Overordnet set er intubationsrør nødvendige hos op til 50% af patienter med indåndingsskader. Som du kan se, kræver disse seriøse tilfælde tidlig intubation med et stort rør for at:

  • Holde luftvejene gennemtrængelige.
  • Forebygge aspiration.
  • Tillade frigivelse af sekreter og slim.
  • Muliggøre vejrtrækning.

Når intubation ikke bliver udført i tide for patienter, som har voldsom ødem i luftvejene, kan det dog ikke være muligt. I dette tilfælde er en tracheotomi den sidste udvej.

Formålet med mekanisk ventilation er at bevare iltning og vejrtrækningen. Det hjælper derfor med at forebygge ventilationsinduceret skade.

Den type ventilation, som lægerne bruger, vil afhænge af graden af skade på lungerne. De forskellige typer inkluderer konventiel ventilation med tilladt hypercapnia, indånding af nitrogenoxid, højfrekvent ventilation og ekstrakorporal iltning af slimhinder.

Andre behandlinger

Uheldigvis er forebyggende midler såsom at give kortikoider og antibiotika ikke særlig nyttige. Derudover forbinder nogle studier kortikoider med en øget risiko for lungeinfektioner og dødsfald.

På den anden side øger tilstedeværelsen af indåndingsskade hos patienter i kritiske tilstande behovet for væskeudvidelse.

Det kan interessere dig ...
Sådan behandler man forbrændinger med hjemmemidler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan behandler man forbrændinger med hjemmemidler

Forbrændinger er hudskader forårsaget af kontakt eller eksponering af et farligt materiale såsom varme, kulde, elektricitet, sollys eller visse kem...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gutiérrez Muñoz, F. (2011). Ventilación mecánica. Acta Médica Peruana.
  • González-Cavero, J., Arévalo, J. M., & Lorente, J. A. (1999). Tratamiento prehospitalario del paciente quemado crítico Revisión. emergencias.
  • Cachafeiro Fuciños, L., Sánchez Sánchez, M., & García de Lorenzo y Mateos, A. (2019). Ventilación mecánica en el paciente quemado crítico con inhalación: ¿podemos evitarla? Medicina Intensiva. https://doi.org/10.1016/j.medin.2019.02.008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.