Mikrofiber: Hvad er det, og hvorfor er det godt til rengøring?

Vil du have et redskab til effektiv rengøring af dit hjem? Mikrofiber er en fantastisk allieret, som du vil elske at have derhjemme.
Mikrofiber: Hvad er det, og hvorfor er det godt til rengøring?

Sidste ændring: 06 juli, 2023

Mikrofiber er en type syntetisk stof, som er blevet meget populært i de senere år takket være dets egenskaber. Det bruges til at fremstille forskellige typer produkter, såsom håndklæder, sengetøj og rengøringstekstiler. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om dette materiale, dets egenskaber, pleje, og hvordan du får mest muligt ud af det i dit hjem.

Mikrofiber er normalt lavet af polyester, polyamid eller nylon. Disse materialer er som regel kombineret. I dag er det et af de bedste materialer til rengøring af hjemmet.

Egenskaber ved mikrofiber

Mikrofiber er en type tekstil, der er sammensat af meget fine fibre på 1 dtex i Europa og mindre end 1 denier i USA. For eksempel er trådene meget tyndere end menneskehår. Derfor har det anderledes egenskaber end andre typer stof.

Mikrofiberstof har mange anvendelsesmuligheder. I Intexter Bulletin fra Institute for Textile Research and Industrial Cooperation står der, at dets eksistensberettigelse består i muligheden for at fremstille færdige genstande, der er mere i tråd med den fremherskende mode, med fleksibilitet, blødhed og smidighed.

Fordelene ved rengøring med klude af mikrofiber

Som nævnt har mikrofiber meget tynde tråde, der gør det til et meget blødt materiale. Af denne grund har det ikke en tendens til at ridse overflader. I den forbindelse er det også en fordel, at det kan bruges både vådt og tørt. Faktisk fanger det også støv og snavs meget godt, når der ikke påføres noget produkt, da det let klæber til dets fibre.

På den anden side er det meget effektivt til desinficering, da det gør det let at fange bakterier, fordi det består af så små fibre. Ifølge sælgeren kan de hjælpe med at fjerne op til 99% af bakterierne, som om det var en magnet. I dette tilfælde kan det også kombineres med blegemiddel eller alkohol.

En anden fordel er, at det har en tendens til ikke at blive beskadiget så hurtigt ved brug. Dets anti-pilling-egenskaber forhindrer, at det deformeres eller bliver til kugler.

Med hensyn til pleje har det den store fordel, at det er meget let at vaske og tørrer hurtigt. Disse faktorer sparer tid og penge.

Mand rengør briller
Briller skal helst rengøres med mikrofiber, der ikke ridser linserne.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: De 7 vanskeligste hjørner at rengøre: Sådan rengør du dem

Anvendelse af mikrofiberklude

Mikrofiberklude har mange anvendelsesmuligheder i husholdningen. Her er nogle af de mest fordelagtige anvendelser.

Rengøring af skærme med mikrofiber

Mikrofiber er det bedste materiale til rengøring af elektroniske enheder. Det gælder især fladskærme på fjernsyn, mobiltelefoner og computere. Det giver mulighed for at rengøre ordentligt for at fjerne fedtede fingre og snavs uden at ridse overfladen.

Rengøring af bilen

Normalt, når du har en bil, er du altid på vagt over for at passe på dens lak og undgå ridser. Men det er svært at vide, hvordan man skal gøre det.

I den forbindelse er mikrofiberklude en rigtig god løsning, da de ikke laver ridser og ikke efterlader mærker. Det vigtigste er at bruge et specielt produkt til bilen og tørre det af med en klud, så bilen bliver skinnende.

Tørring af vinduer

Dem, der har store vinduer eller glasdøre derhjemme, ved, hvor svært det kan være at holde dem fri for snavs. En af de største udfordringer er at tørre dem efter at have vasket dem med glasrens eller sæbe og vand.

Traditionelle håndklæder og klude efterlader ofte fnuller og mærker. Men med mikrofiber tørrer de let og efterlader ingen striber.

Pleje af trægulve

Når du har trægulve af laminat, skal du give dem særlig pleje for at holde dem blanke og fri for ridser. Det er en god idé at påføre træplejeprodukter med et mikrofiberklude, da det gør det nemt at fjerne glansen. På grund af dets absorberende evne efterlader det heller ikke fugt.

Mange andre formål

Mikrofiber er virkelig et materiale af god kvalitet til rengøring af hjemmet. Derfor kan det bruges forskellige steder, f.eks. i køkkenet, på badeværelset, stuen og soveværelset.

De er fremragende til at fjerne støv. De har dog en tendens til at være meget brandfarlige, så de er måske ikke de mest anbefalelsesværdige til brug på komfuret.

Sådan vasker du mikrofiberklude

Vi har allerede talt om fordelene ved mikrofiber til rengøring af hjemmet. Som sådan et godt redskab er det nødvendigt at give dem ordentlig pleje.

Først og fremmest er det tilrådeligt at ryste dem efter rengøring for at fjerne spor af snavs, pletter og støv. Derudover kan de skylles under varmt vand for at fjerne snavset.

For en mere grundig vask skal kluden dog gnides godt med rengøringsmiddel. Hvis du bruger den til at rengøre køkkenet, er det meget sandsynligt, at det har ophobet fedt.

Det anbefales også at bruge varmt vand og lade kluden ligge i blød for at løsne snavset. Du kan også vaske den i vaskemaskinen. Det er dog en god idé at undgå at bruge skyllemiddel, fordi det har en tendens til at beskadige fibrene.

Nyvaskede håndklæder
Skyllemiddel kan beskadige strukturen i mikrofibertekstiler, så det anbefales ikke.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 tips til effektiv dybderengøring af dit hjem

Tips til at købe klude af mikrofiber

Der findes mange typer af mikrofiberklude. Deres variationer er givet af procentdelene af de materialer, der udgør dem. For eksempel kan de bestå af 80% polyester og 20% polyamid.

Selvom det kan se ud, som om de alle er ens, er virkeligheden, at de har forskellige egenskaber. For eksempel er dem, der sælges til rengøring af elektroniske apparater, blødere. De er også mindre. På den anden side sælges også specifikke klude til rengøring af bilen.

Hvis det er til husholdningsrengøring, der ikke kræver så meget finesse, kan du vælge efter pris, design og størrelse. Hvis du skal bruge den til at moppe gulvet, er det bedst, hvis den har en form, der kan bruges sammen med moppen.

Det bedste ved mikrofiber er, at det er meget alsidigt. I dag kan du finde en række forskellige redskaber, ud over håndklæder og klude. Der er børster og endda mopper lavet af materialet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.