Misbrug af paracetamol kan skade leveren: Find ud af mere her!

Paracetamol kan skade leveren. Hvad kan vi gøre for at forhindre denne effekt? Find ud af det, mens vi fortæller dig om de daglige grænser.
Misbrug af paracetamol kan skade leveren: Find ud af mere her!
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 20 marts, 2024

En almindelig hovedpine… hvad gør du? Som regel går man hen til medicinskabet og tager noget smertestillende. Så får du ondt i knæet, fordi du løb for meget den eftermiddag, du trænede, så du tager endnu et smertestillende middel. Men du tager måske for meget paracetamol, og medicinen kan skade din lever. Find ud af, om paracetamol kan skade leveren.

Acetaminophen (normalt omtalt som paracetamol) er et smertestillende håndkøbslægemiddel i de fleste lande. Det er også indiceret som et febernedsættende middel. Det markedsføres alene eller i kombination med andre aktive ingredienser (f.eks. i lægemidler mod influenza).

Selvom det altid har været betragtet som et sikkert lægemiddel og et godt alternativ til ibuprofen eller diclofenac, er det ikke uden risiko. Overdreven indtagelse af paracetamol kan skade leveren og bringe dit liv i fare.

Paracetamolforgiftning eller bivirkninger?

Vi er nødt til at skelne mellem to situationer. En ting er at blive forgiftet af paracetamol ved at indtage store mængder af den aktive ingrediens på kort tid. Noget helt andet er at akkumulere milligram og milligram i ugevis, indtil leveren til sidst bliver påvirket.

Ifølge data offentliggjort af CICbioGUNE Research Center er der i USA 60 millioner mennesker, der indtager paracetamol i løbet af en uge. Hvert år registreres 30.000 tilfælde af hospitalsindlæggelser på grund af leverskader forårsaget af en overdosis af stoffet.

Parallelt hermed anslår den spanske pædiatriske forening, at 20% af medicinforgiftningerne hos børn under 5 år i landet skyldes paracetamol. Selvfølgelig er de fleste af dem utilsigtede, som en del af ulykker i hjemmet.

Akut paracetamolforgiftning, der kan skade leveren, er, når en person indtager mere end 150 milligram (mg) per kilogram (kg) vægt på en enkelt dag. Det svarer til et gennemsnit på 8 gram (g) af stoffet for en voksen med normal vægt.

Den negative effekt på leveren, som opstår over flere dage, er kronisk eller kontinuerlig forgiftning. For at blive påvirket på denne måde skal den voksne indtage den giftige dosis nævnt ovenfor i mindst 4 dage.

Paracetamol kan skade leveren: Symptomer på paracetamolforgiftning

Symptomerne på akut eller kontinuerlig forgiftning er uspecifikke. Generelt gennemgår personen 4 faser, som beskrevet i en artikel udgivet af U.S. Pharmacist:

  • Første fase: Kvalme, opkastning og generel utilpashed.
  • Anden fase: Leverskader begynder. Generelt 24 timer efter at have nået den giftige dosis. Der er næsten ingen symptomer, og dem fra den første fase forsvinder. Men hvis der udføres en laboratorieundersøgelse, observeres der allerede blodforandringer, der refererer til leveren.
  • Tredje fase: Kvalme, opkastning, gulsot (gullig farve på hud og slimhinder), leverinsufficiens med koagulationsproblemer og encefalopati samt nyreinsufficiens.
  • Fjerde fase: Leverkoma opstår med alvorlige livstruende virkninger.

Hvordan undgår man, at paracetamol skader leveren?

Paracetamol kan forårsage leverskader ved indtagelse af 4 gram om dagen ifølge Statpearls. Det betyder, at en pille med 1 gram, der kan købes uden recept, ikke bør tages hyppigere end en pille hver 6. time.

Det er naturligvis det vigtigste råd for at forhindre paracetamol i at skade leveren. Overskrid ikke 4 gram om dagen! Men lad os se på flere ting, vi kan gøre.

1. Læs etiketterne for at kende de aktive ingredienser

Ifølge en artikel i Archives of Toxicology sker mange paracetamolforgiftninger ved at kombinere lægemidler. Det vil sige ved at indtage forskellige kommercielle præsentationer, hvor hver tablet eller sirup indeholder en vis dosis paracetamol.

Det sker ofte i forbindelse med forkølelse og influenza. Folk har en tendens til at kombinere medicin mod influenza, der indeholder tre eller endda fire forskellige aktive ingredienser.

Hvis to af dem indeholder paracetamol i deres sammensætning, er der en højere risiko for overdosering. Først og fremmest er det vigtigt at læse etiketter og indlægssedler. Men endnu vigtigere er det ikke at selvmedicinere.

Og hvis vi allerede er begyndt på et middel mod influenza og derefter konsulterer en læge, bør vi fortælle, hvad vi tager. Det vil hjælpe med at begrænse recepten til en sikker mængde.

2. Køb paracetamol i normale doser for at undgå at skade din lever

Reklamer og farmaceutisk markedsføring koncentrerer deres indsats om at promovere aktive ingredienser med højere doser end anbefalet. For eksempel 600 mg ibuprofen-tabletter eller 1000 mg paracetamol-tabletter.

Sandheden er, at man kan købe 500 mg paracetamol-tabletter (folk tager ofte to 250 mg-tabletter ad gangen), de sædvanlige paracetamol-tabletter, og opnå de samme smertestillende resultater. Højere doser er kun nødvendige, når en læge vurderer, at det kliniske billede berettiger det. Måske når man oplever tilbagevendende smerter på grund af en kronisk sygdom, der er vanskelig at behandle.

Denne enkle foranstaltning reducerer risikoen for overdosering. Man skal bruge otte 500 mg paracetamol-tabletter om dagen for at nå grænsen på 4 g. Med det andet format skal du derimod kun bruge 4 tabletter om dagen.

3. Vær mere forsigtig i bestemte situationer, hvor paracetamol kan skade leveren

Der er visse forhold og egenskaber, der gør en person mere modtagelig for paracetamolforgiftning:

  • Alkoholforbrug: Vi ved fra videnskabelige data, at personer, der kronisk og kontinuerligt drikker alkohol, har en øget risiko for leverskader, når de bruger paracetamol.
  • Høj alder: Polyfarmaci stiger med alderen. Det betyder, at man får forskellige recepter og kombinationer for de sygdomme, man lider af. En tekst fra Medical Clinics bemærker, at ældre voksne, der medicineres for kroniske smerter, har større risiko for overdosering med paracetamol.
  • Underernæring: Mennesker, der er underernærede eller har spiseforstyrrelser, aktiverer kompenserende mekanismer i leveren. Det gør organet mere udsat for lægemiddelskader, som rapporteret i disse videnskabelige undersøgelser.

Paracetamol kan skade leveren, men du har kontrollen

Som ethvert andet lægemiddel er paracetamol ikke uden bivirkninger. Men det er et meget sikkert smertestillende middel, når det bruges i de anbefalede doser.

Lad være med at selvmedicinere. Kontakt en læge for at få den korrekte receptpligtige mængde og undgå forgiftning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.