Mjødurt: Mulige fordele og kontraindikationer

Mjødurt er en plante, der er værdsat for sit indhold af farmakologiske forbindelser. Hvad bruges den til? I denne artikel vil vi forklare det hele.
Mjødurt: Mulige fordele og kontraindikationer

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mjødurt er en urteagtig busk, der kommer fra familien af Rosaceae. Dens videnskabelige navn er Filipendula ulmaria. Den er kendetegnet ved sine høje klaser af smukke hvide vilde blomster. Den er hjemmehørende i fugtige områder i Europa, men vokser også i Asien og Nordamerika.

Selv om nogle dyrker den til pynt, indeholder planten aktive forbindelser som salicylater og tanniner, som giver den medicinske anvendelsesmuligheder. Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Planta Medica, tilskrives den antiinflammatoriske, antireumatiske og diuretiske egenskaber. Få mere at vide om dens anvendelsesmuligheder.

Hvad er mjødurt?

Mjødurt (Filipendula ulmaria) har prangende blomsterklaser, der rager op over andre urter. Den er kendt som mjødurt, fordi dens pollen bruges til fremstilling af en gæret alkoholisk drik baseret på honning og vand.

Det er en flerårig art, der normalt vokser i skove, sumpede områder, enge og vådområder i Central- og Nordeuropa samt i Asien og Nordamerika. Ifølge historiske optegnelser var det en plante, der blev æret af druiderne og brugt til at kaste “kærlighedsforheksninger”.

Den blev også betragtet som en “magisk blomst” og blev derfor brugt ved bryllupper. Nogle troende hævdede, at dens tilstedeværelse bidrog til fred, kærlighed og harmoni. Under alle omstændigheder blev dens anvendelse udbredt på grund af dens medicinske egenskaber.

Specifikt, og som det fremgår af en udgivelse fra Southern Cross University, indeholder den stoffer, der kan virke farmakologisk, såsom spiraein, methylsalicylat, salicylsyre, salicin og salicylaldehyd. Den er også en kilde til tanniner og flygtige olier, som tilsammen giver den følgende kvaliteter:

 • Anti-inflammatorisk og smertestillende.
 • Astringerende.
 • Syreneutraliserende og antirefluks.
 • Mildt antiseptisk middel til urinvejene.
 • Fordøjelsesfremmende virkning.

Udforsk andre nyttige lægeplanter: 9 blodrensende urter og krydderier

Mjødurt og aspirin

En af bestanddelene i mjødurt – salicylsyre – blev først isoleret i 1838. Derefter blev den i 1890 for første gang brugt til at fremstille aspirin.

Navnet på dette lægemiddel kommer faktisk fra udtrykket spiraea, der i oldtiden blev brugt om planten, da dens blomster vokser i en spiralformet form.

Aspirin

Acetylsalicylsyren i aspirin blev opdaget i mjødurt og er opkaldt efter plantens form.

Forbindelser i mjødurt

De vigtigste planteforbindelser i mjødurt er tanniner og salicylater. Disse er ansvarlige for en stor del af dens medicinske egenskaber.

Ifølge magasinet Molecules omfatter denne plantes ernæringsmæssige profil følgende:

 • Tanniner (ellagitanniner, kendt som rugosin).
 • Flavonoider (kaempferol og quercetin).
 • Organiske syrer (såsom citronsyre, æblesyre og salicylsyre).
 • Aminosyrer.
 • Mineraler (f.eks. magnesium, calcium, zink, selen).

Potentielle fordele ved mjødurt

På grund af sin farmakologiske sammensætning er mjødurt blevet anvendt i traditionel medicin som et naturligt middel mod forskellige lidelser. Indtil nu er der dog kun begrænset dokumentation for dens effektivitet. Det bør derfor anvendes med forsigtighed og kun som et tilskud.

Et naturligt antiinflammatorisk middel

En af de vigtigste anvendelsesformer af mjødurt har at gøre med kontrol af inflammatoriske processer. Som en undersøgelse, der er rapporteret i Phytotherapy Research, forklarer, skyldes dette i høj grad dens indhold af polyfenoler. Efter at være blevet optaget synes de at mindske inflammatoriske blodmarkører.

I mellemtiden afslørede en undersøgelse på dyr, der blev rapporteret i Journal of Ethnopharmacology, at F.ulmaria-blomster har potentiale som et naturligt lægemiddel til behandling af sygdomme med en inflammatorisk komponent. Dens forbindelser kunne være nyttige til at reducere smertevirkninger.

Dette forklarer dens anvendelse i forbindelse med lidelser som gigt. Indtil videre er der behov for mere dokumentation for at kunne vurdere denne plantes rolle i sådanne sygdomme.

Hudsygdomme

Nogle bruger denne plante som en lokal behandling for at reducere hudbetændelse eller akne. Indtil videre er der dog ingen forskning, der understøtter dette. Ikke desto mindre antyder fortalere, at salicylsyre- og tanninindholdet er gavnligt mod disse dermatologiske tilstande.

I denne henseende bemærker en undersøgelse, der er delt i Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, at salicylsyre fremmer afskalning og eksfoliering. På denne måde kan den mindske akne, solskader og urenheder.

I mellemtiden har tanniner en astringerende virkning, der bidrager til at rense porer, der er tilstoppet af overskydende olie. På grund af dette indehold er nogle anti-akneprodukter ekstrakter afledt af mjødurt. Der er dog behov for flere undersøgelser.

Fordøjelsessystemet

Siden oldtiden er Filipendula ulmaria blevet brugt som et kosttilskud til at bekæmpe fordøjelsesproblemer. Især ser det ud til at hæmme væksten af bakterier som E. coli og E. faecalis, der er forbundet med problemer som f.eks. madforgiftning.

Derudover siges det at have syreneutraliserende egenskaber, der mindsker fordøjelsesbesvær og risikoen for mavesår. I forbindelse med dette bør det bemærkes, at mjødurt anses for at være et naturligt middel mod mavesår.

Hvorfor? Fordi dens tanniner hjælper med at danne et beskyttende lag i maven, der hæmmer virkningen af syrer. Forskning i Journal of Ethnopharmacology bekræfter disse mavebeskyttende egenskaber.

Beroligende middel

En af de traditionelle anvendelsesmuligheder af mjødurt er som et naturligt beroligende middel mod nervøsitet. Indtagelse af den i form at en infusion kan mindske følelsen af knuder i maven samt angst.

Vanddrivende

Der er kun få henvisninger til denne plantes vanddrivende egenskaber. På trods af dette bruges den i traditionel medicin som en allieret til at øge diurese og reducere væskeophobning.

Andre anvendelsesmuligheder af mjødurt

På grund af dens indhold af methylsalicylat menes mjødurt at have karminative egenskaber, der hjælper med at reducere luft i maven og oppustethed. Disse egenskaber kan forstærkes ved at blande planten med anis- eller spidskommenfrø.

Dens sammentrækkende virkninger bruges også som et naturligt middel mod diarré. Både dens tanniner og essentielle mineraler hjælper med at genoprette fordøjelsessystemets normale funktioner i denne tilstand.

Ligeledes menes den at hjælpe på følgende områder:

En anden anbefalet artikel: 9 blodrensende urter og krydderier

Bivirkninger og kontraindikationer

På grund af begrænset dokumentation er dens niveau af sikkerhed og effektivitet ukendt. Indtil videre menes et moderat og lejlighedsvis forbrug af te og andre kosttilskud at være sikkert for de fleste raske voksne.

Før du indtager et produkt, der indeholder planten, er det dog tilrådeligt at konsultere en læge. Mulige interaktioner med medicin eller komplikationer på grund af allerede eksisterende tilstande bør ikke udelukkes. Derfor er det vigtigt med en professionel vurdering.

Det er klart, at samtidig brug sammen med aspirin bør undgås, da den indeholder salicylsyre, som er det aktive stof i dette lægemiddel. I overskud kan det bl.a. føre til kvalme, opkastning, mavesmerter og hurtig vejrtrækning.

Planten er kontraindiceret hos følgende personer:

 • Børn.
 • Gravide og ammende kvinder.
 • Patienter med hæmoragiske sygdomme.
 • Personer med allergi over for aspirin.
 • Patienter med foruddiagnosticerede kroniske sygdomme.
 • Personer, der skal opereres inden for de næste par dage.
Kvinde med ledsmerter

Der er spekulationer om brugen af planten ved slidgigt og andre reumatiske patologier, i betragtning af dens indhold af salicylsyre.

Dosering og præsentationer

Lige nu fås mjødurt i form af løs te eller teposer. Det anbefales generelt at indtage 4 gram af den tørrede plante pr. kop vand (250 ml). Den kan også tilberedes som et omslag til topisk brug.

Tilberedning af teen

Hæld en spiseskefuld tørrede mjødurtblomster og -blade (4 gram) i en kop varmt vand. Dæk drikken til, og lad den trække i 5 til 8 minutter. Si og indtag den. Du kan også bruge en tepose.

Bemærk: Undgå at bringe planten i kog, da den kan miste sit indhold af salicylsyre.

Tilberedning af omslaget

Tilsæt ca. 30 gram af plantens blomster til en liter varmt vand. Dæk infusionen til, og lad den stå, indtil den er lunken. Derefter skal du lægge omslagene i væsken og påføre dem på det smertefulde område i 8 til 10 minutter.

Det skal du huske om mjødurt

Ligesom andre planter, der anvendes i traditionel medicin, mangler mjødurt tilstrækkelig videnskabelig forskning. På grund af dette, og selv om den tilskrives visse fordele, bør den anvendes med forsigtighed.

Den kan på ingen måde erstatte medicin eller behandlinger, der er ordineret af en læge. Faktisk er det bedst at rådføre sig med en fagperson, før man bruger det som et kosttilskud.

Indtil videre menes det at have et antioxidant, antiinflammatorisk, antimikrobielt og smertestillende potentiale. Der er dog behov for flere undersøgelser.

Det kan interessere dig ...
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden

Visse lægeplanter anbefales til at forbedre blodcirkulation og dermed hjælpe med at forebygge hjerteproblemer. Gå ikke glip af dem! • Bijttebier S, Van der Auwera A, Voorspoels S, Noten B, Hermans N, Pieters L, Apers S. A First Step in the Quest for the Active Constituents in Filipendula ulmaria (Meadowsweet): Comprehensive Phytochemical Identification by Liquid Chromatography Coupled to Quadrupole-Orbitrap Mass Spectrometry. Planta Med. 2016 Apr;82(6):559-72. doi: 10.1055/s-0042-101943. Epub 2016 Feb 4. PMID: 26845709.
 • Moe, D., Oeggl, K. Palynological evidence of mead: a prehistoric drink dating back to the 3rd millennium B.C. . Veget Hist Archaeobot 23, 515–526 (2014). https://doi.org/10.1007/s00334-013-0419-x
 • Turner, S. (2008). Filipendula ulmaria. Southern Cross University. Available in https://www.scu.edu.au/analytical-research-laboratory—arl/medicinal-plant-garden/medicinal-plant-monographs/filipendula-ulmaria/#:~:text=Major%20Active%20Constituents&text=Spiraein%2C%20methyl%20salicylate%2C%20salicylic%20acid,salicylaldehyde%20(1%2C%2014).
 • Olennikov DN, Kashchenko NI, Chirikova NK. Meadowsweet Teas as New Functional Beverages: Comparative Analysis of Nutrients, Phytochemicals and Biological Effects of Four Filipendula Species. Molecules. 2016;22(1):16. Published 2016 Dec 26. doi:10.3390/molecules22010016
 • Katanić J, Boroja T, Mihailović V, Nikles S, Pan SP, Rosić G, Selaković D, Joksimović J, Mitrović S, Bauer R. In vitro and in vivo assessment of meadowsweet (Filipendula ulmaria) as anti-inflammatory agent. J Ethnopharmacol. 2016 Dec 4;193:627-636. doi: 10.1016/j.jep.2016.10.015. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27721054.
 • Drummond EM, Harbourne N, Marete E, Martyn D, Jacquier J, O’Riordan D, Gibney ER. Inhibition of proinflammatory biomarkers in THP1 macrophages by polyphenols derived from chamomile, meadowsweet and willow bark. Phytother Res. 2013 Apr;27(4):588-94. doi: 10.1002/ptr.4753. Epub 2012 Jun 18. PMID: 22711544.
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • Katanić J, Boroja T, Stanković N, Mihailović V, Mladenović M, Kreft S, Vrvić MM. Bioactivity, stability and phenolic characterization of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. Food Funct. 2015 Apr;6(4):1164-75. doi: 10.1039/c4fo01208a. PMID: 25695410.
 • Samardžić S, Arsenijević J, Božić D, Milenković M, Tešević V, Maksimović Z. Antioxidant, anti-inflammatory and gastroprotective activity of Filipendula ulmaria (L.) Maxim. and Filipendula vulgaris Moench. J Ethnopharmacol. 2018 Mar 1;213:132-137. doi: 10.1016/j.jep.2017.11.013. Epub 2017 Nov 11. PMID: 29132911.
 • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 4133, Methyl salicylate. Retrieved March 14, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Methyl-salicylate.
 • Runde TJ, Nappe TM. Salicylates Toxicity. [Updated 2021 Jul 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499879/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.