Mørke rander under øjnene på børn: Grund til bekymring?

Mange voksne har mørke rander under øjnene, hvilket vi begrunder med søvnløshed, stress eller udmattelse. Men hvad med mørke rander under øjnene på børn?
Mørke rander under øjnene på børn: Grund til bekymring?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Selvom de sjældent er en grund til bekymring, er det vigtigt at forstå, hvorfor mørke rander under øjnene på børn dukker op. Det første, du har brug for at vide, er, at de er produceret af en ændring i farven på huden under øjnene eller i hele området ved øjet.

En stor produktion af melanin og også udvidelse af blodkar kan begge forårsage denne ændring. Huden omkring øjnene måler mellem 300 og 800 mikroner, hvilket betyder, at det er ret tyndt, og det er derfor, disse fysiologiske processer er så tydelige.

Gængse årsager til mørke rander under øjnene på børn

Det er normalt for forældre at bekymre sig, når de ser deres børn vågne med mørke rander under øjnene. Denne tilstand får dem trods alt til at se syge, trætte og afmagrede ud. De er dog ikke nødvendigvis en grund til bekymring. Grundene til, at mørke rander under øjnene på børn opstår, er de følgende.

Problemer med at sove

Det er normalt, at der opstår mørke rander, når børn har dårlige søvnvaner. Denne lidelse er kendt som søvnløshed hos børn, og det rammer børn i alderen mellem seks måneder og fem år.

Indtag af fødevarer og drikkevarer såsom kaffe eller chokolade lige før sengetid kan påvirke barnets søvn. Fysisk aktivitet om aftenen, stimuli fra lyset fra teknologiske enheder og omgivende lyde kan også påvirke de små og føre til forekomsten af mørke rander under øjnene.

Søvnløs dreng kan opleve mørke rander under øjnene på børn

Obstruktiv søvnapnø

En anden årsag til mørke rander under øjnene på børn er obstruktiv søvnapnø. Denne lidelse er forårsaget af delvis eller total blokering af vejtrækningen under søvn på grund af en indsnævring af luftvejene.

Andre symptomer, som kan antyde, at dit barn har denne lidelse, er de følgende:

  • Snorken med lange pauser i vejrtrækningen.
  • Natteangst og rastløs søvn.
  • Tør mund.
  • Vejrtrækning gennem munden.
  • Udmattethed.

Som et resultat af mangel på søvn eller for meget aktivitet i løbet af dagen kan børn opleve episoder med udmattethed, hvilket fører til forekomsten af mørke rander under øjnene.

I disse tilfælde er det nødvendigt at gennemgå aktiviteterne, som barnet udfører i løbet af dagen, for at kunne tilbyde dem tid til at hvile og komme sig. Vær forsigtig, når det kommer til middagslure, som kan påvirke, hvor godt børn sover om natten.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Grunde til, at du vågner op træt

Tilstoppet næse

Som en af de mest gængse årsager forårsager tilstoppet næse grundet forkølelse, allergisk rhinitis, astma eller bihulebetændelse også mørke rander under øjnene på børn. Denne farveændring er ikke kun i den nedre del af øjet, men også i næsen.

Det opstår på grund af udvidelsen af vener i disse områder. Det er vigtigt at bemærke, at når der er øjenbetændelse, bliver øjenlågene røde på grund af irritation af huden.

Genetiske lidelser

Selvom de som regel manifesterer sig i ungdommen, kan nogle børn have en genetisk prædisponering for at få mørke rander under øjnene i en ung alder. Denne lidelse er kendt som medfødte mørke rander.

Det er intet mere end en genetisk hyperpigmentering i området omkring øjnene, og der er sjældent en løsning. Det, der er godt at vide, er, at det ikke påvirker dit barns fysiske velvære.

Neuroblastom

Neuroblastom er en type kræft, som hyppigt opstår i binyrerne, i maven, brystet eller i områder af kroppen, hvor der er grupper af nerveceller. Det opstår hos børn, der er under fem år gamle, og forårsager blå mærker omkring øjnene.

Det er essentielt ikke at forveksle disse mørke rander med dem, der er forårsaget af mindre alvorlige faktorer. I tilfælde af neuroblastom dukker der også andre symptomer op såsom subkutane knuder, udstående øjne (øjne, der ligner, at de er ved at komme ud af øjenhulen), smerte i knogler eller ryg, feber og vægttab uden nogen åbenlys grund.

Orbital cellulitis

Orbital cellulitis kan være en alvorlig infektion. Det opstår hos børn som en lidelse i bihulerne. Det er derfor ledsaget af mørke rander eller udbulende øjne hos børn, der er under 7 år gamle.

Stafylokokker aureus, streptokokker pygones og haemophilus influnezae er gængse årsager. Røde øjne, problemer med at bevæge øjnene og feber kan opstå.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Skærmes indvirkning på synet

Hvad skal man gøre, hvis ens barn har mørke rander under øjnene?

Som regel er mørke rander under øjnene på børn ikke en alvorlig tilstand. Når der er andre ledsagende symptomer, er det dog nødvendigt at tale med en læge for at udelukke sygdomme eller lidelser. For at kunne forbedre deres udseende kan man have de følgende anbefalinger og naturlige behandlinger i baghovedet.

Man bør opmuntre barnet til at hvile

I tilfælde af mørke rander under øjnene på grund af mangel på søvn, vil man være nødt til at afholde barnet fra at tage lange lure i løbet af dagen. Undgå også at se fjernsyn eller eksponering for andre skærme før sengetid. 

Du kan tale med en børnelæge om muligheden for at inkludere varme drikke til at hjælpe barnet med at falde i søvn. Det kan være kamillete eller mælk med honning.

På samme tid kan man overveje at give dem mere plads til hvile eller aktiviteter, som de finder afslappende, såsom yoga eller meditation, hvis de laver mange aktiviteter i løbet af dagen.

Barn bruger telefon i sengen om aftenen, selvom det kan forårsage mørke rander under øjnene på børn

Brug naturlige behandlinger til mørke rander under øjnene på børn

Hvis du ønsker at hjælpe med at reducere forekomsten af mørke rander under øjnene på børn, kan du ty til naturlige løsninger såsom agurkeskiver. Læg en skive under hvert øje. Det vil forbedre blodomløbet, reducere hævelse og give fugt til dette område.

Man kan også påføre noget kokos- eller mandelolie på de mørke rander ved hjælp af en vatrondel. Det vil også hjælpe med at reducere hævelse og fremme væksten af øjenvipperne.

Mørke rander under øjnene på børn er mere et æstetisk problem

Mørke rander under øjnene på børn er ligesom hos voksne som regel mere et æstetisk problem end et sundhedsrelateret problem. Hvis du allerede har udelukket et fysisk problem med din læges hjælp, er det derfor bedst at forblive rolig.

I tilfælde såsom arvelige mørke rander er det vigtigt at opmuntre barnet til at acceptere deres fysiske karaktertræk og undgå at anvende produkter, som påstår at kunne fjerne det, uden godkendelse af lægen først. Naturlige løsninger kan bruges, så længe der ikke er nogen kontraindikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.