Montessori-legetøj: Fordele og anvendelser i småbørnspædagogikken

Selv om det ved første øjekast kan se ud, som om barnet bare leger, lærer det også. Læs videre, for vi vil fortælle dig mere om, hvordan du stimulerer dit barns udvikling med Montessori-legetøj.
Montessori-legetøj: Fordele og anvendelser i småbørnspædagogikken
José Padilla

Skrevet og kontrolleret af psykolog José Padilla.

Sidste ændring: 21 december, 2023

Navnet Montessori-legetøj, såvel som den enslydende metode, skyldes en berømt italiensk læge, født i slutningen af det 19. århundrede. Hendes bidrag til pædagogikken og teorierne om, hvordan børn lærer, betragtes som fundamentale.

Montessori-legetøj, der bruges i førskoleundervisning, stimulerer læring ved at opmuntre børn til at undersøge deres omgivelser på egen hånd i et frit miljø. Til gengæld hjælper det med at udvikle forskellige færdigheder, både kognitive og motoriske, og endda sociale og følelsesmæssige. Læs videre, så fortæller vi dig lidt mere.

Montessoris pædagogiske ideer

Metoden for videnskabelig pædagogik er Maria Montessoris grundlæggende værk, der blev udgivet i 1909, og som beskriver hendes tilgang til arbejdet i skolen. Titlen blev senere ændret til The Discovery of the Child, men essensen af begreberne blev bibeholdt.

 • Hvert barn lærer i sit eget tempo.
 • Børn har en naturlig tilbøjelighed og motivation til at ville lære. Derfor bør forældres og læreres indsats være rettet mod at finde den bedste måde at stimulere dem på.
 • På grund af barnets absorberende sind udforsker og lærer han/hun om alt omkring sig uden grænser, enten bevidst eller ubevidst.
 • Børn gennemgår flere stadier i deres udvikling. I denne forbindelse betragter forfatteren tre forskellige faser: spædbarnsalderen (0 til 6 år), barndommen (6-12 år) og ungdommen (12 til 18 år).
 • Der er nogle følsomme perioder, hvor børnene er mere aktiverede i forhold til at lære sprog, motorik eller sociale færdigheder.
 • De kan lære gennem leg og handling. Det giver dem mulighed for at eksperimentere med elementerne i omgivelserne og udlede forskellige idéer om verden heraf.
 • De ønsker alle at handle selvstændigt, så vi må forsøge at hjælpe dem, men uden at overdrive. Selvfølgelig ved man, hvordan man sætter grænser for børn, når det er nødvendigt.

Montessoris pædagogiske ideer gælder stadig i dag og anvendes på det legetøj, vi vil beskrive nedenstående.

Montessori-legetøj: Typer og karakteristika

Betegnelsen Montessori-legetøj anvendes generelt om elementer, der er designet med den udtrykkelige hensigt at stimulere et område af læring, samt om traditionelle genstande og spil, der kan indarbejdes i pædagogisk praksis til sådanne formål.

Disse omfatter puslespil, skøjter, cykler, bolde, terninger, dominobrikker, abacus, musikinstrumenter, køkkenredskaber, ure og vogne til at skille ad.

Typer af Montessori-legetøj

Der er en bred vifte af legetøj, der markedsføres med dette mærke, og som er tilpasset forskellige aldre. Disse muligheder kan findes:

 • I henhold til aldersgrupper: 0 til 6 måneder, 6 måneder til 1 år, 2 til 3 år osv.
 • Til sansestimulering: auditiv (musik, rangler), visuel (uroer), taktil.
 • I henhold til deres formål: logik, udtryk, udforskning og socialisering.
 • Til forskellige former for brug: bord, samle eller skille ad, handling, håndværk.

Karakteristika for Montessori-legetøj

Alle disse elementer har eller bør have nogle karakteristika, som gør, at de kan betragtes som Montessori-legetøj:

 • De er lavet af naturlige materialer. Det er meget vigtigt, fordi det er genstande, som børnene skal manipulere med.
 • De kræver en handling. Hvis brugen af legetøjet betyder, at barnet indtager en passiv holdning, er det faktisk ikke i overensstemmelse med det grundlæggende princip.
 • De giver mulighed for forskellige former eller muligheder for brug. Selvom det ideelle er at bruge dem til at udvikle én færdighed ad gangen.
 • De ligner elementer, der bruges i det virkelige liv.
 • De fremmer samspillet mellem kognitive og motoriske færdigheder.
 • Børn lærer ved at udforske, men samtidig har de det sjovt.
 • De vækker og vedligeholder barnets nysgerrighed.
Pige fejer
Metodens legetøj ligner dagligdags genstande.

Brug af Montessori-legetøj i småbørnspædagogikken

Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man bruger Montessori-legetøj i førskoleundervisningen, så det tjener det formål, som det er beregnet til. Lad os se på nogle tips.

Plads og selskab til at lege

Ideelt set bør legen foregå i et rum, hvor barnet kan agere frit. Helst udendørs, i kontakt med naturen og så vidt muligt sammen med andre børn.

Et stykke legetøj til hver fase

Montessori-legetøj er tilpasset hver fase i barndommen. Husk, at der er visse følsomme perioder, hvor barnet er mere opmærksomt på visse stimuli, så du kan udnytte ressourcerne bedst muligt.

Naturlig progression

På samme måde skal det legetøj, der bruges, være i overensstemmelse med graden af kognitiv modenhed, hvilket betyder, at man går fra en lavere til en højere sværhedsgrad.

Forskellige typer af færdigheder

Ikke alle mennesker har de samme færdigheder. Det er det samme med børn: Nogle lærer lettere ved at lytte, mens andre lærer lettere ved at se på.

Det er vigtigt at observere dem for at vide, om det er bedre for dem at interagere med logiske eller mere legende elementer. Selv om alle læringsområder selvfølgelig skal stimuleres: sanser, læsning, matematik og motorik.

At lege for at udforske

Et grundlæggende træk ved Montessori-legetøj er, at det underholder, men også stimulerer læring. Men for at det kan ske, skal barnet have mulighed for at bruge legetøjet og opdage og udforske på egen hånd.

Mindre støtte

Hvis friheden begrænses og indskrænkes, reduceres mulighederne for læring. I den forstand bør den voksne kun præsentere legetøjet for barnet eller endda lade barnet vælge det. Men jo færre instruktioner, jo større interaktion med genstanden.

Mindre er mere

Det foreslås kun at præsentere en eller nogle få genstande ad gangen, hvilket giver mulighed for en lang periode med leg, observation og analyse. Det øger koncentrationsniveauet.

Lad hjernen arbejde

Resten er at sidde, observere og lade barnets hjerne arbejde og opstille hypoteser om, hvordan tingene fungerer. Det kan f.eks. være at lade barnet tage en bil og beslutte, om den skal flyve som en flyvemaskine. Medmindre der opstår en uhensigtsmæssig situation, såsom at barnet slår sig eller forsøger at spise genstanden, skal den voksne gribe ind så lidt som muligt.

Lille pige leger med Montessori-legetøj
De små skal have adgang til legetøjet på egen hånd, uden at det er placeret på utilgængelige steder.

Fordele ved Montessori-legetøj

Der er flere fordele ved at bruge Montessori-legetøj i småbørnsundervisningen. For eksempel er det blevet observeret, at det hjælper børn med at udvikle større selvtillid og problemløsningsevner ifølge en undersøgelse af Montessori-metoden.

Anden forskning nævner brugen af et håndgribeligt legetøj til at arbejde med børn med neurologiske udviklingsforstyrrelser, designet i henhold til Montessori-principperne. Det blev påvist, at denne form for element forbedrer finmotorikken og giver multisensoriske stimuli.

Generelt giver Montessori-legetøj barnet mulighed for at arbejde med konsolidering af forskellige færdigheder. De fordele, der tilskrives dem, har blandt andet at gøre med forbedring på følgende områder:

 • Følelsesmæssig intelligens
 • Kreativitet og kunstnerisk udtryk
 • Sensorisk og motorisk udvikling
 • Forbedring af sociale færdigheder
 • Selvstændighed og udforskning af miljøet
 • Stimulering af hukommelse, opmærksomhed, perception og koncentration
 • Støtte i læringsprocessen inden for videnskab, teknologi og matematik

Legens betydning for livet

Maria Montessori blev født i 1870 i Chiaravalle, en italiensk by, der ligger et par kilometer fra Adriaterhavet. Hun blev interesseret i videnskab og valgte en karriere inden for medicin. Hun var den første kvinde, der gennemførte en uddannelse i medicin i landet.

Montessoris pædagogiske uddannelse var selvlært, da hun gennemgik praktisk talt alle de værker om uddannelse, der var blevet skrevet i de foregående århundreder, fra Rousseau til Pestalozzi og Froebel. På den måde gav hun form til sin teori, som er kendt som Montessori-metoden.

Takket være hendes arv står det klart for mange undervisere, at leg er en afgørende faktor i udviklingen af forskellige færdigheder. Når vi bliver voksne, glemmer vi meget af det, vi gjorde som små. Og frem for alt glemmer vi den måde, vi lærte på i barndommen.

Hvis vi vil hjælpe vores børn med at vokse sundt, skal vi ikke kun give dem plads, tid og elementer, men vi skal også lege med dem. Det vil give os mulighed for at komme tættere på dem og vores indre barn.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.