Nu er der måske en kur mod polycystisk ovariesyndrom

Efter nylige opdagelser er der blevet fundet en mulig kur mod polycystisk ovariesyndrom. Dette videnskabelige fremskridt kan være rigtig godt nyt for de mange kvinder der lider af dette syndrom.
Nu er der måske en kur mod polycystisk ovariesyndrom
José Gerardo Rosciano Paganelli

Bedømt og godkendt af læge José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Vidste du, at hver femte kvinde lider af polycystisk ovariesyndrom? Sygdommen opstår når æggestokkene eller de kvindelige binyrer producerer flere mandlige hormoner end normalt. Nu er der måske en kur mod polycystisk ovariesyndrom på vej.

Polycystiske ovarier

Kvinder som lider af dette problem kan også udvikle  diabetes, problemer med stofskiftet, hjerte- karsygdomme, og forhøjet blodtryk.

Men de mest almindelige ubehag og symptomer der opstår stammer fra væksten af cysterne, de væskefyldte hulrum som fremkommer i ovarierne.

Kvinde der er hos laegen

Symptomer på polycystiske ovarier

  • Uregelmæssig menstruation
  • Barnløshed
  • Smerter i bækkenet
  • Vægtforøgelse
  • Akne eller fedtet hud
  • Unormal hårvækst i ansigtet, på brystet, lårene eller maven
  • Områder med fortykket brun eller sort hud

Polycystisk ovariesyndrom skyldes en forøgelse af hormoner kaldet androgener. Derudover kommer den også af en resistens over for hormonet insulin.

Det høje niveau af androgener, som stort set er lig med testosteron, er skurken bag uønsket hårvækst på hele kroppen. De kan også ualmindeligt fedtet hus, eller fremkomst af bumser.

Samtidig regulerer insulin vores blodsukker og glukoseniveau, hvilket giver en større trang til at spise når niveauet er højt. Derfor har folk med dette syndrom en tendens til let at tage på og blive overvægtige.

Kvinder med mødre der har denne sygdom er mere disponerede for selv at udvikle den. Blodprøver, en bækkenundersøgelse eller ultralyd kan foretages for at stille diagnosen.

Findes der en kur mod polycystisk ovariesyndrom?

Mange kilder hævder desværre at denne sygdom ikke kan helbredes. Lægerne vil blot sige du skal spise sundt og få noget motion. De kan også anbefale noget medicin som kan lindre symptomerne. Det mest almindelige råd er at tage p-piller for at regulere menstruationen, de mandlige hormoner, og holde akne i skak.

Men et studie trykt i tidsskriftet Nature Medicine er nu blevet offentliggjort, og det sætter spørgsmålstegn ved, om der ikke er en kur.

Hvad studierne viser

Man har fundet en sammenhæng mellem hormonel ubalance i livmoderen og PCOS.

Den nye undersøgelse fandt frem til, at anti müllersk hormon (AMH) har forskellig virkning på gravide kvinder med syndromet, sammenlignet med dem der ikke har polycystisk ovariesyndrom.

Koncentrationen af dette hormon er 30% højere hos kvinder som har det, sammenlignet med dem uden svangerskabsforhindringer. Man testede på mus og fandt frem til, at den ekstra AMH som blev indsprøjtet gjorde at deres unger udviklede polycystisk ovariesyndrom som voksne.

Denne opdagelse fik forskerne til at fokusere på netop dette hormon for at finde en kur for sygdommen.

Den vigtige nyhed er:

Man fandt en kur til musene, så nu vil man påbegynde farmakologiske forsøg på kvinder, senere i år.

Kvinde der holder sig for skridtet

Vejen til en kur mod polycystisk ovariesyndrom

Studiet blev ledet af Paolo Giacobini ved Det Nationale Institut for Sundhed og Medicinsk Forskning i Frankrig.

I studiet gav man mus med polycystiske ovarier et IVF-stof kaldet cetrorelix. Dette gjorde at symptomerne forsvandt.

Dette kan være rigtig gode nyheder for de millioner af kvinder der har denne lidelse. I mange tilfælde må disse kvinder tage p-piller selvom de ikke har lyst. Hvis sygdommen helbredes, kan disse kvinder også højne deres graviditetsrate.

Gå til din egen læge, hvis du har mistanke om polycystisk ovariesyndrom. Det er vigtigt at tage vare på sit helbred. Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, så smut en tur til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.