Ny p-pille til mænd viser positive resultater i laboratoriet

En mandlig p-pille, der er ikke-hormonel og reversibel, synes at være tæt på at blive en realitet. Hvad har forskerne opnået?
Ny p-pille til mænd viser positive resultater i laboratoriet
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 15 marts, 2023

Søgningen efter en p-pille til mænd som en mulighed for prævention er ikke ny. Det var dog ikke let at finde et vellykket resultat i laboratorier. I hvert fald indtil nu.

Buck og Levin, to professorer i farmakologi ved Weill Cornell Medical College i New York, offentliggjorde for nylig en videnskabelig artikel i Nature og åbnede dermed døren til opdagelsen.

Ved at eksperimentere med mus lykkedes det dem at immobilisere spermatozoer i 3 timer, hvilket forhindrede dyrene i at blive frugtbare med deres seksualpartnere i den periode.

Ville det være muligt at komme videre til en p-pille til mænd, der ville virke på mennesker? Det er det, som specialisterne ser som fremtiden.

“Hvis forsøg med musene kan gentages på mennesker med samme effektivitet, kan det være den mandlige præventionsmetode, som vi har ledt efter.”

-Allan Pacey, professor i andrologi-

Hvad handlede undersøgelsen om?

Siden fremkomsten af hormonelle præventionsmidler til kvinder er området for prævention hos kvinder vokset dramatisk. Både med hensyn til viden og med hensyn til de produkter, der er tilgængelige på apotekerne. Det samme var imidlertid ikke tilfældet for mænd.

Som svar på denne bekymring begyndte Buck og Levin at lede efter gyldige alternativer, der undgik hormonel prævention. Det vil sige, at de ønskede en pålidelig metode til mænd, men uden at skulle ty til testosteronblokade.

Da Levin vidste, at der fandtes et protein kaldet opløselig adenylylcyklase eller sAC, bad han Buck om at finde det og isolere det i laboratoriet. Det lykkedes naturligvis Buck. SAC er afgørende for sædmodning og for at få sædcellerne til at have den rette bevægelighed til at nå frem til ægget og befrugte.

I Cornell-laboratoriet blev mus ufrugtbare, da de blev genetisk manipuleret til at mangle dette protein. Men der var stadig mere at komme efter.

I 2018 kom Melanie Balbach til som postdoc-studerende der og blokerede sAC i mus med et særligt stof. Resultatet var, at dyrenes sædceller ikke kunne drive sig selv fremad.

Således opstod oprindelsen til det, der i dag ville være den første ikke-hormonelle, on-demand p-pille til mænd. Dens tekniske navn er TDI-11861.

Laborant er ved at undersøge produkt

Forsøg med mus

Rapporten, der er offentliggjort i Nature, rapporterer om demonstrationen af TDI-11861. En række hanmus blev medicineret med stoffet, og en anden gruppe fungerede som kontrol, medicineret med placebo.

De behandlede dyr gjorde 52 forsøg på at parre sig med hunmus og undlod at befrugte dem i 3 timer. Gruppen, der fik placebo, befrugtede derimod ca. 30 % af hunnerne.

Efter 24 timer genvandt sædcellerne deres bevægelighed. Og fra det tidspunkt, hvor stoffet påføres, er tidsforsinkelsen til den første immobilisering af sædcellerne 30 minutter.

“Den her beskrevne fremgangsmåde, der går ud på at fjerne et nøgleenzym i sædcellerne, som er afgørende for sædcellernes bevægelse, er en ny idé. Det er spændende, at den kan virke og vende sig selv hurtigt.”

-Allan Pacey-

Få mere at vide: Ofte stillede spørgsmål om p-piller

Denne p-pille til mænd er ikke den eneste

Som sagt er søgningen efter en p-pille til mænd en del af årtiers forskning for at finde en passende metode til mænd. Det nye ved denne nylige opdagelse er den ikke-hormonelle rute.

Der findes dog allerede en mulighed, der er baseret på brug af hormoner. Det er det kommercielle mærke Nestorone ®. Det er et syntetisk gestagen, der ville blive brugt som en gel, og som påføres på skuldrene. Efter absorptionen kan det blokere for sædproduktionen.

Vanskelighederne ved denne gel ligger i, at man skal bruge den konstant for at opnå effekten, og at den mister sin virkning på kort, mellemlang og lang sigt, hvis man holder op med at tage den. Der er også tvivl om dens hormonelle konsekvenser, da den kan påvirke andre af kroppens funktionsmekanismer.

På trods af dette er Nestorone® allerede ved at blive afprøvet på mennesker. Måske vil vi om kort tid få nyt om dets statslige godkendelse til markedsføring. Efter tidligere fiaskoer med piller til mænd, der havde en høj rate af bivirkninger, synes en ny æra at være over os.

Person står med kondom i hånden

En p-pille til mænd er et paradigmeskift

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) oplyser, at de nuværende tilgængelige præventionsmetoder til mænd er vasektomi og kondomer. De andre metoder er alle til kvinder, og den eneste metode, der kan forebygge seksuelt overførte infektioner, er naturligvis kondomet.

Den kvindelige præventionsrevolution ændrede verden. Vi oplever stadig i dag virkningerne af den frihed, som kvinderne fik, da de endelig kunne bestemme, hvornår de ville blive gravide.

Eksistensen af en p-pille til mænd med TDI-11861’s egenskaber er en anden revolution. Hvis vi tænker os godt om, er der tale om en on-demand og reversibel metode. Manden kan tage p-pillen, inden han har sex, og genvinde sin frugtbarhed næste dag.

På det sociale område er vi vidne til et nyt paradigme i horisonten. Forsøg på mennesker er lige rundt om hjørnet, og kommerciel udvikling med henblik på at gøre denne mulighed tilgængelig er allerede en mulig fremtid.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Balbach, M., Rossetti, T., Ferreira, J., Ghanem, L., Ritagliati, C., Myers, R. W., … & Levin, L. R. (2023). On-demand male contraception via acute inhibition of soluble adenylyl cyclase. Nature Communications14(1), 637.
  • Kjærgaard, N., Kjærgaard, B., & Lauritsen, J. G. (1988). Prazosin, an adrenergic blocking agent inadequate as male contraceptive pill. Contraception37(6), 621-629.
  • Kumar, N., Fagart, J., Liere, P., Mitchell, S. J., Knibb, A. R., Petit-Topin, I., … & Sitruk-Ware, R. (2017). Nestorone® as a novel progestin for nonoral contraception: structure-activity relationships and brain metabolism studies. Endocrinology158(1), 170-182.
  • Lue, Y., Swerdloff, R., Pak, Y., Nguyen, B. T., Yuen, F., Liu, P. Y., … & Wang, C. (2023). Male contraception development: monitoring effective spermatogenesis suppression utilizing a user-controlled sperm concentration test compared with standard semen analysis. Fertility and Sterility119(2), 208-217.
  • Olivera, M., Ruiz, T., Tarazona, A., & Giraldo, C. (2006). El espermatozoide, desde la eyaculación hasta la fertilización. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias19(4), 426-436.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.