Pleje i hjemmet efter omskæring

Omskæring er en procedure, der kræver særlig efterbehandling for at sikre en god genopretning. Den foretages oftest på spædbørn, men en mand kan gennemgå den i alle aldre.
Pleje i hjemmet efter omskæring

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er behov for særlig pleje efter omskæring for at sikre en god bedring. Omskæring foretages oftest på spædbørn, men en mand kan gennemgå det i alle aldre.

Der er mange forskellige grunde til omskæring, men det foretages normalt af religiøse, sociale eller æstetiske årsager. Uanset årsagen er det vigtigste, at det bliver gjort godt, og at vævet heler ordentligt.

Næsten al pleje efter omskæring fokuserer på at holde området rent for at forebygge risikoen for infektion. Det omfatter også smertebehandling og en gradvis tilbagevenden til normale aktiviteter.

Omskæring og vigtigheden af pleje

Syg mand på sofa

Det er meget vigtigt med omhyggelig pleje, så såret ikke bliver inficeret og kan hele ordentligt.

Omskæring er et kirurgisk indgreb, der udføres på penis for at fjerne forhuden. Det er oftest indiceret, når der er tale om phimosis. Dette er en anatomisk tilstand, hvor åbningen af forhuden (som er den hud, der dækker penis) er for smal og ikke tillader glans (penishovedet) at komme ud.

Da der er tale om en operation, kræver omskæring underskrivelse af en formular om informeret samtykke. Proceduren tager 20 til 30 minutter. Forhuden strækkes fremad og skæres derefter over. Hudkanterne syes derefter sammen med sting eller hæftes med speciallim.

Lokalbedøvelse anvendes normalt til børn, mens der normalt anvendes generel bedøvelse til voksne. Efter operationen kan der være smerter, ubehag og undertiden vanskeligheder med at bevæge sig. Det er meget vigtigt med omhyggelig pleje, så såret ikke bliver inficeret og heler ordentligt.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Gode nyheder: Afrika siger NEJ til kvindelig omskæring

Pleje i hjemmet efter omskæring af spædbørn

Den pleje, der skal ydes efter omskæring, varierer alt efter, om det er et spædbarn, et ældre barn eller en voksen, der er blevet opereret. I de to sidstnævnte tilfælde er situationen den samme, men for spædbarnets vedkommende skal der træffes særlige foranstaltninger.

Rengøring

Når bleen skiftes, er det vigtigt at sikre sig, at der ikke er spor af urin eller afføring i det område, hvor omskæringen blev foretaget. Det er bedst at rengøre området med en blød klud, der er opblødt i vand og babysæbe.

Lufttørring

Når du har renset området, er det bedst at lade barnet gå uden ble i et par minutter. På den måde tørrer området i den frie luft, og det er ikke nødvendigt at gnide med et håndklæde for at holde det fri for fugt. Dette er en foranstaltning for at forebygge irritation.

Bleskift efter omskæring

Efter omskæring er det meget vigtigt at skifte bleen mindst hver anden til tredje time. Tilstedeværelsen af urin eller afføring kan inficere såret og komplicere situationen. Så det er bedst at sørge for, at barnet altid er tørt.

Badning med en svamp

Det er bedst ikke at nedsænke barnet i vand i 10 dage efter omskæring. I stedet bør du bedst bade ham med en svamp gennemvædet af vand og mild sæbe. Det er også vigtigt at holde ham varm.

Du vil måske også være interesseret i: Nigeria forbyder omskæring af piger

Forbinding af såret

Når omskæringssåret begynder at hele, er det bedst at forbinde det med bandage, så det ikke gnider mod bleen. Lægens anbefalinger bør til enhver tid følges på dette punkt.

Pleje efter omskæring af voksne

Patienten kan normalt gå hjem efter operationen uden problemer. Penis er normalt hævet og har blå mærker i de næste to dage. Den vil også være delvist eller helt bundet ind.

Den pleje, der skal udføres efter omskæring af voksne, er som følger.

Hvile og moderat aktivitet

Du bør få nok søvn og hvile dig, når du føler dig træt. Det er dog tilrådeligt at forsøge at gå hver dag, langsomt og uden at anstrenge dig. Gang kan øges gradvist. Der anbefales ingen anstrengende aktivitet i mindst fire uger efter omskæring.

Pleje af såret efter omskæring

Mens forbindingen er på, er det bedst at anvende svampe til at bade sig. Når lægen anviser det, bør bandagen fjernes. Det er bedst at lægge den i blød i lunkent vand. Herefter kan man tage brusebad normalt.

Der bør bæres behageligt undertøj. Enten løstsiddende eller tætsiddende er OK, alt efter hvad du foretrækker. Det vigtigste er, at det ikke giver ubehag.

Is og elevation

Et koldt omslag på lysken er en god foranstaltning til at lindre smerter, især den første dag. Det anbefales at lade det sidde på i 10 til 20 minutter. I begyndelsen kan det anvendes hver anden eller tredje time og derefter hver sjette til ottende time. Det er bedst at tage undertøj på, så penis forbliver på plads.

Medicinering

Det er meget vigtigt at tage medicinen som ordineret af din læge. Hverken mere eller mindre, og på de helt rigtige tidspunkter. Dette skal gøres strengt, især med antibiotika. Behandlingen må ikke afbrydes, selv om patienten har det fint.

Hvis lægen ikke ordinerer smertestillende medicin, bør man spørge ham/hende, om det er muligt at tage smertestillende medicin i håndkøb.

Sex efter omskæring

Det er ikke tilrådeligt at have samleje eller onanere i seks uger efter omskæring. Efter den tid er det bedst at bruge kondom ved sex. Komplet heling sker to til tre måneder efter operationen.

Hvornår skal du gå til lægen?

Læge udfylder papir

I de fleste tilfælde heler omskæring ordentligt, når de grundlæggende plejeanvisninger følges. Det er normalt, at såret bløder i løbet af de første par timer, men mindre og mindre. Efter 24 timer bør der ikke være nogen blødning. Hvis der er det, bør lægen kontaktes.

Der bør også kontaktes en læge, hvis hævelsen er for udtalt, hvis der er en rød stribe på penisskaftet, eller hvis der er udflåd. Ligeledes bør du søge læge, hvis du har feber. Det er alle tegn på en mulig infektion.

Eventuelle problemer med vandladning kræver øjeblikkelig konsultation. Dette omfatter vandladningsbesvær, smerter eller svie ved vandladning, overskydende urin eller blod i urinen og smerter på begge sider af ryggen under brystkassen.

Afsluttende anbefalinger om omskæring

Selv om det er ualmindeligt, er det også muligt, at der kan opstå en komplikation kendt som dyb venetrombose efter omskæring. Symptomerne er hævelse og smerter i det ene ben, rødme eller misfarvning og en varm fornemmelse i det berørte lem.

Det er meget vigtigt at overvåge såret nøje, især i de første dage efter omskæring. Det er også afgørende at deltage i alle de kontrolbesøg, som lægen har planlagt, og at rapportere eventuelle uregelmæssigheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Díaz, R. V., & Roque, M. G. V. (2007). Reconstrucción del pene post circuncisión: evidencias de un caso. Medicina, 12(1), 65-69.
  • González Meneses, A. (2009). Evaluación de la calidad técnica del baño de esponja (Doctoral dissertation).
  • Cherem-Kibrit, M., Gutiérrez-Andrade, L., & Moreno-Palacios, J. (2021). Circuncisión masculina: una perspectiva histórica y religiosa. Bol Col Mex Urol, 36, 1-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.