En plet på lungen: Hovedårsager og behandling

En plet på lungen er et almindeligt fund indenfor luftvejssygdomme. Få kendskab til de vigtigste årsager.
En plet på lungen: Hovedårsager og behandling
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Røntgen af brystet er den mest anvendte billeddannelsesteknik ved lungesygdomme. Denne undersøgelse er meget nyttig til at bekræfte forskellige diagnoser i luftvejene. Og denne bekræftelse er mulig takket være visualiseringen af forskellige mønstre, som faktisk er udtryk for de forandringer, der forekommer. Blandt disse er en plet på lungen.

Strukturerne i lungerne har forskellige tætheder, som ved hjælp af røntgenstråler skaber billeder, der er karakteristiske for disse tætheder. Dette udgør et normalt røntgenbillede af brystet.

I populær terminologi betegnes synligheden af en hvidlig figur som en plet på lungen, mens den tekniske betegnelse er en lungeharmatom. Den kliniske betegnelse, der anvendes, afhænger imidlertid af de specifikke karakteristika, som er resultatet af en øget tæthed som følge af en bestemt patologi.

De mest almindelige årsager til en plet på lungen

Infektioner er en af de vigtigste årsager til øget tæthed på røntgenbilledet af brystet. Placeringen og karakteristika ved en plet på lungen bør altid korrelere med patientens kliniske manifestationer.

Nogle gange kan billeddannelsesresultater imidlertid tyde på en specifik sygdom, hvilket gør det muligt at iværksætte en effektiv behandling i tide.

Lungebetændelse og bronkopneumoni

Infektion af lungevævet udgør lungebetændelse, men hvis de kanaler (bronkier), der tillader luft at komme ind i lungerne, også er påvirket, kaldes det bronkopneumoni.

Årsagerne til denne infektion i de nedre luftveje er virus, bakterier og endda svampe. Denne plet i lungen er dårligt afgrænset.

I tilfælde af en karakteristisk diagnose af lungebetændelse eller bronkopneumoni, hvor røntgenbilledet bekræfter de kliniske fund, bør der ordineres en antibiotikabehandling. Valget af lægemiddel afhænger af patientens alder, geografiske placering og den formodede sygdom.

Administrationsvejene afhænger af patientens tilstand. Generelt vælges den intravenøse vej i de første dage.

Illustration af lungebetændelse

Lungebetændelse behandles normalt med intravenøse lægemidler i begyndelsen og derefter oral behandling.

Lungetuberkulose

En gammel sygdom, der er langt fra udryddet, er tuberkulose. De kliniske manifestationer omfatter følgende:

 • Svedeture om natten.
 • Vægttab.
 • Hoster blod op.

En plet på lungen er tydelig på et røntgenbillede. Selv om billedet kan forekomme i alle områder af brystet, er spidserne af lungerne et hyppigt sted.

Den diagnostiske mistanke skal bekræftes med bakteriologiske undersøgelser og en undersøgelse af spyttet. På grund af de kliniske manifestationer er det nødvendigt at udelukke enhver neoplastisk proces.

Behandlingen af tuberkulose består af et forløb med lægemidler til langvarig brug, så opfølgning af tilfældene er afgørende for at kunne helbrede sygdommen.

Lungeabsces

Ophobning af betændelse i et hulrum dannet i lungerne betyder, at der er tale om en lungeabsces, som er en alvorlig komplikation af en infektiøs proces. De forårsagende mikroorganismer fører til vævsdestruktion, der resulterer i nekrose.

Kliniske manifestationer omfatter følgende:

 • Feber.
 • Brystsmerter.
 • Vægttab.
 • Hoste med pus og ildelugtende sekreter.

Diagnostisk mistanke bør korrelere med forskellige risikofaktorer, såsom alder, alkoholisme, rygning og sekreter fra mundhulen. På røntgenbilledet af brystet er det muligt at observere en plet på lungerne dannet af et hvidligt billede, i hvis indre man kan se et mørkt mønster.

Behandlingen kræver hospitalsindlæggelse med henblik på indgivelse af intravenøs antibiotika. Lejlighedsvis er det nødvendigt at dræne abscessen.

Sygdomme i mediastinum: Andre mulige årsager til en plet på lungen

Et røntgenbillede af brystet er ikke kun nyttigt til vurdering af luftvejssygdomme. Mellem de to lunger er der et meget vigtigt område: Mediastinum.

Dette område indeholder alle strukturer i brystet med undtagelse af lungerne. Derfor vil enhver involvering af et af disse elementer føre til dannelse af et forvrænget billede på røntgenbilledet af brystkassen.

Tumorer i mediastinum

Tabet af de normale egenskaber ved de strukturer, der overlapper mellem de to lunger på røntgenbilledet af brystkassen, gør det nødvendigt at vurdere mediastinum omhyggeligt. Disse forandringer er undertiden et tilfældigt fund, da den sygdom, der har forårsaget dem, måske ikke giver nogen symptomer.

Undersøgelsen af de radiografiske fund er imidlertid vigtig, da de kan indikere en alvorlig sygdom.

En plet på lungen i mediastinalt rum kan både repræsentere en triviel tilstand og være det tidlige tegn på en ekstrapulmonal neoplasme. Normalt forekommer den øgede tæthed kun på den ene side af brystkassen, hvilket forhindrer, at strukturerne kan ses, eller forskyder dem på røntgenbilledet.

Ved tilstedeværelse af et unormalt billede anmodes om et nyt billede med patienten placeret sidelæns (lateralt).

På denne måde kan pletten på lungen observeres fra to perspektiver. Den store nytteværdi af disse undersøgelser ligger i, at mediastinum er opdelt i anatomiske rum, hvor de forskellige strukturer er indsnævret.

Derfor kan billederne tjene som en vejledning til at lokalisere placeringen af tumormassen. Alligevel er en tomografi den ideelle undersøgelse til at lokalisere både placeringen og det berørte væv.

Røntgen viser en plet på lungen

Pletter i brystet skyldes ikke altid en sygdom inde i lungerne.

Ændringer i blodkarrene

Ud over tumorer er en anden årsag til en plet på lungen, at der findes blodkar, som har en anden form end normalt. Arteriovenøse malformationer er en af disse forandringer, som ofte går ubemærket hen, fordi de ikke giver symptomer, og fordi deres hyppighed er lav.

Men ved tilstedeværelse af et anomalt karmønster er det nødvendigt at vurdere patienten omhyggeligt. Bekræftelse af strukturelle ændringer i blodkarrene foretages ved hjælp af kontrastmedieundersøgelser, såsom angioresonans. Behandlingen omfatter arteriografi med embolisering og i særlige tilfælde kirurgi.

Lungetumorer overvejes altid i tilfælde af en plet på lungen

Intrapulmonale tumorer skaber også hvidlige skygger på røntgenbilledet af brystet. Lungekræft er en af de vigtigste årsager til onkologisk død i flere lande.

Derfor bør en plet på lungen uden synlig årsag undersøges under hensyntagen til patientens risikofaktorer, såsom alder og rygevaner.

Tidlig mistanke medfører en lavere dødelighed takket være opdagelse af kræft på et tidligt stadium. På denne måde kan der iværksættes rettidig behandling med større chance for succes end ved neoplasi i et fremskredent stadium.

Det er dog ikke alle lungetumorer, der er ondartede, så ved en grundig vurdering undgås diagnostiske fejl. Både ved at skabe unødig alarm og ved at overse en tidlig læsion med en bedre prognose.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Vargas, J.; Radiología de Tórax; Cátedra de Diagnóstico por Imágenes UNNE 33 – 59;
 • Coronado, G.; Prieto, M.; Hincapié, J.; Principales Patrones Radiológicos en la Placa Simple de Tórax: Una Visión Radiológica y Macroscópica; Sociedad Española de Radiología Médica; 2014.
 • Albi, G.; Semiología Básica en Radiología de Tórax; Pediatría Integral; 16 (2): 170.e1 – 170.e10; 2012.
 • Gil, R.; Fernández, P.; Sabbach, E.; Diagnóstico Clínico-Radiológico de la Neumonía del Adulto Adquirida en la Comunidad; Revista Chilena de Infectología; 22 (Supl 1); S26 – S31; 2005.
 • Miranda, G.; Díaz, J.; Arancibia, P.; Antolini, M.; Díaz, C.; Vidal, A.; Manifestaciones Radiológicas de la Tuberculosis Pulmonar; Revista Chilena de Radiología; 10 (4); 2004.
 • Camacho, A.; Moreno, J.; Acosta, G.; Elizondo, A.; Comportamiento Clínico, Radiológico y Microbiológico de Pacientes Adultos con Absceso Pulmonar en un Hospital de Enseñanza; Neumología y Cirugía de Tórax; 66 (4): 156 – 160; 2007.
 • Ibarra, C.; Kelly, J.; Fernández, M.; Guía Diagnóstico-Terapéutica: Tumores y Masas del Mediastino; Revista del Instituto Nacional de Enfermedades Respiratorias; 14 (1); 2001.
 • Salisbury, J.; Piñeyro, L.; Makformaciones Arteriovenosas Pulmonares. Aproximación a una Patología poco Frecuente a partir de Tres Casos Clínicos; Archivos de Medicina Interna; 33 (2); 2011.
 • Martín, A.; De la Cruz, Ó.; Pérez, G.; Complicaciones de la Neumonía Adquirida en la Comunidad: Derrame Pleural, Neumonía Necrotizante, Absceso Pulmonar y Pioneumotórax; Asociación Española de Pediatría; 2017.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.