6 praktiske tips til at få kaktusser til at blomstre

Kaktusser er nemme at passe, men du vil sikkert gerne have dem til at blomstre. Følg vores tips for at holde dem i live.
6 praktiske tips til at få kaktusser til at blomstre

Sidste ændring: 10 april, 2023

Det kræver engagement at få kaktusser til at blomstre. Selv om de ikke kræver streng opmærksomhed, “kræver” disse planter pleje i form af jordforberedelse og et passende miljø for dem.

Desuden er blomstringen en handling, der kræver ro, fordi den i modsætning til andre arter ikke sker så hurtigt. Den er heller ikke kontinuerlig og varer langt mindre kortere tid.

Kaktusser udmærker sig ved deres udseende og deres mange forskellige anvendelsesmuligheder, hvoraf Research in Phytotherapy fremhæver deres anvendelse som foder, fødevarer, medicin og som prydplante. Det er i forbindelse med sidstnævnte anvendelighed, at bekymringen om blomstringen opstår.

Forekommer blomstring hos alle sorter? Hvornår forekommer den? Lad os finde ud af det.

“Ikke alle kaktusser blomstrer”: Myte eller virkelighed?

Kaktusser tilhører familien Cactaceae i planteriget Plantae og er kendetegnet ved deres piggede udseende, der er blødgjort af store, farverige, solitære blomster. Encyclopedia Britannica beskriver i detaljer, at alle slægter af arterne har et blomsterrør med kronbladlignende og andre bladlignende strukturer.

På grund af deres ru udseende mener nogle, at planten aldrig blomstrer. Men en artikel offentliggjort af Bogotas sekretariat for kultur, fritid og sport afmystificerer denne tro.

Teksten præciserer, at alle kaktusser blomstrer, blot at nogle typer først gør det, når de når en højde på 2 meter eller tilføjer mange år. Efter den første årlige blomstring springer knopperne samtidig ud igen.

Der findes mere end 200 slægter og 2500 arter af kaktusser.

Hvad kan forårsage stagnation af kaktusblomstringen?

Plantens alder er den første årsag til stagnation af dens blomstring, så det er relevant at vide, om den er ung eller voksen, siger Tropical Nature. De hævder, at især kaktusser har forskellige modningstider, der er præget af arten.

Mens nogle er mere end 10 år om at blomstre, gør andre det på halvandet år. Og hvis den vokser i søjler, er det muligt, at forsinkelsen er større.

En anden årsag, der påvirker blomstringen, er sygdom. Kaktusser kan blive inficeret med bladlus, væggelus og svampe, som forsinker eller definitivt forhindrer blomstringen. Hvis de når frem til knopperne, vil skadedyrene få dem til at visne, tilføjer Tropical Nature.

Faktorer som utilstrækkeligt lys og substratmangel påvirker også plantens udvikling, ligesom tidspunktet på året afhængigt af arten. Det vil sige, at selv om du fokuserer på at give gødning, vil det simpelthen ikke ske, hvis det ikke er deres blomstringssæson.

Kaktus med blomster får os til at spørge, hvordan vi kan få kaktusser til at blomstre

Anbefalinger til at få kaktusser til at blomstre

Den nemme måde er, i stedet for at dyrke og vente på blomstring, at købe en blomstrende kaktus. For at opleve processen skal du i stedet først og fremmest finde ud af, hvilken sort af Cactaceae du har derhjemme.

For eksempel åbner Cereus deres kronblade ved daggry, Selenicereus åbner ca. 2 timer før midnat, og Epiphyllum åbner efter midnat. Men blomsterne er kortvarige og falder derefter af, falder derefter af, siger Monaco Nature Encyclopedia.

For at få kaktusser til at blomstre er det tilrådeligt at anvende følgende tips.

1. Plant i den rette potte

For at få kaktusser til at blomstre skal du udnytte lerpotter. Dette materiale er porøst og bidrager til at lufte jorden og fremskynde tørringen mellem vandingerne.

Når du planter, skal du vælge potter, der ikke er for store, så de ikke ophober vand. Små potter er bedre, så længe rødderne ikke kommer ud af drænhullerne. Så snart de begynder at vise sig gennem drænhullerne, bør man overveje at omplante dem.

2. Gødning på det rette tidspunkt

Det er vigtigt at gøde kaktusser, men denne aktivitet bør udføres et par måneder før blomstringen. Ideelt set om foråret og sommeren.

Når du gør det, skal du kontrollere, at gødningen er specifik for kaktusser, eller at den indeholder en høj dosis kalium. Agroproductores hævder, at dette mineral er relateret til aktivering af mere end 50 enzymer, der er vigtige for plantens udvikling, og er involveret i kontrollen af den mængde vand, der kommer ind i og forlader plantecellerne.

3. Lad kaktusser sole sig i solen for at få dem til at blomstre

Kaktusser elsker solen og dermed lyset. Når planterne dyrkes indendørs, er det svært at få dem til at blomstre, da de kræver et sted, hvor de får så meget lys som muligt.

I løbet af foråret og sommeren er det fint at tage dem med ud i solen, men før du lader dem stå udendørs, skal du akklimatisere dem. Om vinteren er det vigtigt at lade Cactaceae stå indendørs på et lyst sted, og hvor det føles varmt om natten.

4. Respektér afstanden mellem vandingerne

En kaktus’ hydrering bestemmes af, hvor tør jorden er og af den omgivende varme. Jo større tørhed og temperatur, jo mere vand kræver den. Men man må ikke overfuse med vanding, så den ikke bliver vandmættet.

På den anden side skal man udskyde vandtilførslen om efteråret og vinteren, da det er kaktussens passive fase, og de har vandreserver gemt i de foregående måneder.

5. Tilfør næringsstoffer for at få kaktusser til at blomstre

Både i jord og i potter har kaktusser brug for en særlig jordbund for at trives. Det anbefales, at substratet er porøst, ikke hindrer dræning og bidrager til iltning af rødderne. Ligeledes skal du rense det for ukrudt og patogener.

Monografías Botánicas anfører, at substratet kan være organisk, uorganisk eller blandet. Nærmere bestemt dem med granulometri, pH og vandbinding, der er egnet til kaktusser. De foreslår følgende muligheder:

  • Grus.
  • Perlite.
  • Vermiculit.
  • Kvartssand.
  • Kokosfibre.
  • Vulkansk sten.
  • Ekspanderet ler.
  • Lys og sort tørv.
  • Vasket kiselholdigt flodsand.
Lilla kaktus

6. Lad kaktusser hvile for at få dem til at blomstre

Kaktussorter hviler om vinteren, og hvis du ønsker, at de skal blomstre, må du ikke forstyrre deres hvile. Hvordan kan du hjælpe dem? Ved at flytte dem til et lyst område, isolere dem fra kulden og begrænse den maksimale vanding til et par gange om måneden.

Du gør “alt” for at få kaktusser til at blomstre, men det sker ikke, hvilke foranstaltninger skal du træffe?

Hvis du overholder alle ovenstående retningslinjer, men du ikke kan få kaktusser til at blomstre, er det eneste at gøre at være tålmodig. Mange af disse planter reagerer på en langsom vækst, så meget, at der kan gå år, før den første blomst springer frem.

På samme måde skal du, når du køber en kaktus, spørge ekspedienten om alle detaljer om eksemplaret, så du fra første øjeblik ved, hvor lang tid det vil tage for den at blomstre, hvilken pleje der vil understøtte dette formål, og om det er en sort med momentan blomstring. På denne måde vil du være forberedt på at betragte dette naturfænomen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.