7 psykologiske karakteristika ved en praktisk person

At være praktisk anlagt giver dig mulighed for at opnå mange ting i livet. I dag vil vi vise dig de syv træk, der definerer dette personlighedstræk.
7 psykologiske karakteristika ved en praktisk person

Sidste ændring: 09 august, 2022

Selv om dette kan lyde meget ironisk, er praktisk sans et af de mest komplekse begreber at definere. Generelt kan vi sige, at det at være praktisk består af idéer eller handlinger, der passer til virkeligheden, og som er effektive og funktionelle. At blive en praktisk person kræver, at man gør dette til sin livsfilosofi.

Hvis der er problemer med at definere det at være praktisk, er der også problemer med at bestemme, hvad et praktisk menneske er. Den idé, som vi har givet her, tjener som grundlag for at samle en række karakteristika. I denne artikel vil vi præsentere syv træk ved praktiske mennesker, som definerer deres handlinger og tanker.

Syv kendetegn ved en praktisk person

Hvor ofte har du fået at vide, at du skal være mere praktisk i dit arbejde, når du gør noget, eller endda i dine relationer?

Vi forbinder praktisk med funktionalitet og med noget, der, når det anvendes korrekt, virker til at løse de problemer, vi står over for. For bedre at forstå dette træk har vi samlet syv karakteristika ved en praktisk person, som kan hjælpe dig med at blive mere praktisk.

1. De er ikke overdrevet idealistiske

Hvis der er ét træk, der skiller sig ud hos en praktisk person, er det, at de ikke er idealistiske.

Tværtimod har de sandsynligvis taget realisme eller materialisme til sig som livsfilosofi. Da idealismens postulater er hævet over virkeligheden (subjektivitet frem for objektivitet), kan de ikke vedtages af dem, der foregiver at udvikle en praktisk holdning.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Fra nederlag til succes: 10 inspirerende historier

Den person, der antager en praktisk holdning, udvikler sine idéer og handlinger på baggrund af virkeligheden. Dette er deres udgangspunkt, hvilket gør det muligt for deres tænkning og handling at være effektiv, funktionel og præcis.

Alt, der ikke svarer til den materielle verden, er uden interesse for dem, i hvert fald ikke i det omfang, de vil bruge det til at navigere gennem livet. Erfaringen styrer deres beslutninger.

Det betyder også, at de kan sætte sig realistiske mål. Praktiske mennesker sætter sig kort-, mellem- og langsigtede mål, som de kan nå, og de undgår at lade sig forføre af illusioner. De ved, at det kun kan føre til frustration at blive overdrevet begejstret for noget, især når muligheden for at nå det er meget lille.

2. En praktisk person er selvsikker

Kvinde krammer sig selv

Praktiske personer har generelt et højt selvværd. Det er dette selvværd, der har gjort det muligt for dem at udvikle selvtillid til at stå inde for deres idéer og meninger.

Typisk viser selvværdet sig hos dem på forskellige måder. Lad os se på nogle eksempler:

  • De er bevidste om deres laster og dyder.
  • De er stolte af deres personlige præstationer.
  • Praktiske mennesker kan motivere sig selv.
  • De er ikke afhængige af andres meninger.
  • De er sikre på deres indsats og ved, at deres hårde arbejde vil betale sig.
  • Når de ikke får det, de ønsker, kan de let komme ovenpå igen efter fiaskoen.
  • De er konsekvente med deres idéer og lader sig ikke let påvirke af andres idéer.

En praktisk person er bevidst om sine dyder og mangler og bruger denne viden til at styre sit liv. De forsøger at bruge deres dyder til deres fordel og arbejder på deres mangler for ikke at bremse deres vej til succes. Dette får deres selvværd til at stige endnu mere, hvilket øger fordelene ved det.

3. De er organiserede

Vi har allerede sagt, at det at være praktisk manifesterer sig i funktionalitet. Den er således effektiv, nyttig og sikrer en positiv eller harmonisk præstation.

Derfor er organisation et af de træk, der kendetegner en praktisk person. De assimilerer det med deres idéer såvel som med deres handlinger.

En måde, hvorpå dette træk manifesterer sig, er gennem tidsstyring. Praktiske mennesker organiserer normalt deres tid meget godt og giver en forholdsmæssig mængde tid til de ting, de ønsker at gøre i løbet af deres dag.

Det betyder selvfølgelig ikke, at de er strenge med deres tid. Tværtimod er deres organisering kombineret med en sund fleksibilitet. Da de ved, at virkeligheden kan ændre sig, skal deres dagsorden også være fleksibel.

Deres sans for organisation viser sig i mange aspekter, lige fra deres økonomi til deres kost.

4. En praktisk person er ikke bange for at tage risici

Selv om dette kan være i modstrid med det foregående træk, skal du huske, at en praktisk person altid har virkeligheden for øje. Derfor er de ikke bange for at tage risici, når virkeligheden kræver det.

Det betyder dog ikke, at de tager risici hele tiden, men snarere at de ikke er bange for at træffe en hurtig beslutning.

Inden de gør det, vurderer de naturligvis fordele og ulemper. På den måde kan de vælge den bedste beslutning, der passer til det, de står over for. Denne beslutning kan endda være i strid med deres idealer, men de vil ikke tøve med at vælge den, hvis den passer bedst til situationen.

Dette gør praktiske mennesker til gode ledere eller støtte i krise- eller nødsituationer.

5. De omfavner enkelhed på alle måder

De gør det f.eks. i deres påklædning, kommunikation og smag. En praktisk person har gjort enkelhed til en livsstil, fordi det enkleste ofte er det mest funktionelle.

Hermed mener vi dog ikke, at de altid er uglede, altid tavse, eller at deres interesser er for trivielle. Slet ikke. De bryder sig bare ikke om at bruge for meget tid på noget, som de i sidste ende anser for uvæsentligt.

En praktisk person vil f.eks. ikke bruge en time eller to foran sit skab på at beslutte, hvad han/hun skal have på til en aften i byen. De kan træffe disse beslutninger hurtigt, fordi de er organiserede, selvsikre, ikke-idealistiske og ikke bange for at tage risici.

De har også en tendens til at være enkle i deres tilgang. En praktisk person er som regel meget behagelig og nem at gå til. Deres følelser dominerer dem ikke, så stress og spændinger fylder ikke meget i deres liv. De er glade det meste af tiden og undgår at påtage sig ansvaret for ekstremt komplicerede ting.

6. En praktisk person er beslutningsdygtig

Mand og kvinde giver hånd

Selv når de er nødt til at tage risici i deres beslutninger, vil en praktisk person altid have en beslutningsdygtig holdning. Denne holdning gør det muligt for dem at styrke beslutningen gennem handlinger.

Med andre ord er de ikke tilfredse med blot at træffe en beslutning. De gør alt, hvad de kan, for at få den til at lykkes gennem parallelle valg og handlinger.

Det betyder også, at de er ansvarlige for det, de siger og gør. De finder ikke på undskyldninger, hvis en fejltagelse er et endeligt resultat, da deres beslutsomhed også ledsager dem i disse øjeblikke. Derfor er de åbne over for at indrømme deres fejl, undskylde og påtage sig konsekvenserne af deres handlinger.

7. De sætter sig mål og følger dem

Som det sidste sætter en praktisk person altid mål og træffer beslutninger for at nå dem. Du skal ikke blot tænke på mål som store projekter, der fører til succes (hvilket de selvfølgelig gør). Men husk også de små eller mellemstore mål, der forhindrer en person i at forblive inaktiv.

Vi kunne nævne andre træk ved praktiske mennesker, men disse opsummerer personlighedstrækkene og handlingerne hos dem alle meget godt.

Ofte har praktiske mennesker ikke valgt at være sådan, men egenskaben har altid været en del af deres personlighed. Du kan selvfølgelig altid lære at tage nogle af disse egenskaber til dig for at gøre det praktiske aspekt til en del af dit liv.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.