Sådan skal du reagere når dine børn bider

Ofte bider børn, fordi de ikke ved, hvordan de skal klare deres negative følelser. Lær hvordan du håndterer dette i denne artikel.
Sådan skal du reagere når dine børn bider

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er almindeligt, at børn bider i en fase, der opstår mellem to og tre års alderen. Dette sker, når de begynder at have følelser, de ikke tidligere har haft (såsom vrede, frustration eller jalousi) og ved ikke, hvordan de kan kanalisere disse følelser.

Selv om det måske ikke er et alvorligt problem, kan det stadig være meget almindeligt. De ved ikke, hvordan de korrekt kan udtrykke, hvordan de har det, så derfor gør de dette ved at bide.

Hvorfor bider børn?

At forstå, hvad der ligger bag denne adfærd i første omgang er nøglen til at få dit barn til at stoppe denne aggressive adfærd. Generelt sker det, når et barn er under tilsyn af en fremmed eller uden for deres forældres syn.

Men nogle gange bider børnene deres søskende eller deres forældre. Bid er et udtryk for noget, og det er vigtigt at finde ud af hvad. Børn bidder på grund af en situation i hjemmet, som kan være en af ​​følgende:

 • Tabet af en nærtstående eller en forælder
 • Ankomsten af ​​en ny baby, som udløser jalousi
 • Skilsmisse
 • En flytning eller et nyt miljø, der ikke er kendt
 • Vidner anden vold inden for familien
 • De føler sig frustreret, ensomme eller hjælpeløse
 • Børn har brug for kærlighed eller mere frihed
 • De er kede af det eller overstimulerede
 • De bider som svar på at blive bidt
 • Børn kan endda bide for at udtrykke kærlighed
 • Bid kan også være et udtryk for vrede eller frygt

Hvad skal du gøre, når børn bider?

Babyer

Ligesom det er almindeligt at have et barn, der bider i en ung alder, vil de nok også stoppe med at gøre det, når de bliver ældre. At vide, at det er et almindeligt problem, beroliger ikke forældrene til et barn, der udviser denne adfærd nu, og meget mindre forældrene til det barn, der er blevet bidt.

Hvis du finder dig selv i den situation, hvor du ser dit barn bide en eller en pædagog fortæller dig, at denne adfærd er opstået, foreslår vi at du følger nogle af de tip, vi deler nedenfor.

Det er bedst at hjælpe dit barn med at overvinde denne fase så hurtigt som muligt.

Tag hånd om barnet der blevet bidt, mens du ikke ignorerer barnet der bed

Hvis barnet bider et andet barn, skal du roligt og forsigtigt håndtere barnet, der er blevet bidt og ikke ignorere barnet, der er skyldig i denne handling. Tag først hånd om offeret og sørg for, at de ikke har brug for lægehjælp.

Sørg for, at barnet, der udviste denne adfærd, indser, at handling at bide ikke medfører opmærksom. 

Du bør involvere barnet, der har bidt, så de kan se, at deres handling forårsager smerte og skade.

Behandle dem ikke ubarmhjertigt – det vil kun indelukke dig og gøre dem uvillige til at forklare, hvorfor de opførte sig på denne måde.

Læs også: Hvorfor adlyder japanske børn altid deres forældre?

Forbliv rolig og straf ikke, når dine børn bider

Selvom det er nemt at blive båret væk af vrede, når du ser denne aggressive adfærd, skal du forblive rolig. Et voldeligt modsvar, ekstreme reprimander eller straffe vil kun skabe den vrede og frustration, der udløste bidet i første omgang.

Med nogle milde rolige ord skal du forklare barnet at bid gør ondt og det er en adfærd, de ikke bør gentage igen, uanset hvor vrede de er.

Tal med dit barn om, hvordan man handler, når de er vrede

Lær dit barn, at de skal søge hjælp fra nærmeste voksen, når de føler sig vrede. Bid er mest almindelig i daginstitutioner og børnehaver, så dit barn bør lære at udtrykke deres følelser til pædagogen først.

Hvis et andet barn tog et legetøj fra dem, skal de lære at fortælle barnet, at de ikke kan lide, hvad de gjorde. Derefter skal de underrette pædagogen, så de kan løse situationen.

Det er meget vigtigt, at du også snakker med pædagogen. Du skal vide, hvordan de håndterer aggressive eller vrede situationer blandt børnene under deres pleje.

Læs også: Sådan giver du dine børn råd

Brug positiv forstærkning

Forstærkning af positiv adfærd er meget mere effektiv end fokus på aggressiv adfærd. Efter tre års alderen begynder børn at nyde samværet med deres jævnaldrende. Når de leger stille med venner, skal du sørge for at rose deres gode opførsel.

“Se hvor godt du leger med din ven! Du er så god!”

Tal samtidig med dem om at bide. Når de spiser, forklar hvorfor vi bider ting som brød og frugt samt hvorfor de ikke bør bide deres venner.

Bid aldrig et barn

Nogle mennesker tror, ​​at hvis de returnerer bidet til deres barn, så vil de forstå at bide er smertefuldt. Intet kunne være længere fra sandheden. I stedet vil et barn lære, at det er en acceptabel måde at frigive sin vrede på.

Eksemplet du giver dit barn er stærkere end noget, du kan lære dem. Bid aldrig dit barn, ikke engang for sjov.

Hold øje og grib ind

Små børn

Mens børn vil lære at kontrollere sig selv, skal du være opmærksom på de faktorer, der udløser bid. Dette vil gøre det muligt for dig at se, hvad der kan forårsage en sådan situation og forhindre det i første omgang.

Det øjeblik du opdager, at dit barn er ved at bide nogen, skal du være hård. Uden at miste din besindelse, så fjern dem fra situationen og forklar hvorfor, hvad de gjort, er forkert.

“Det er forkert at bide, og jeg vil ikke lade dig bide din ven.”

Konklusion: Når dine børn bider

Det vigtigste er at minde dit barn om, at du elsker dem.

Kærligheden du viser dit barn vil hjælpe dem med at udtrykke de følelser, der førte dem til at bide og miste besindelsen. Du skal gøre det klart, at du ikke accepterer det når dine børn bider, men at du heller ikke vil stoppe med at elske dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.