Remimazolam: Anvendelse og dosering

Remimazolam er et nyt lægemiddel i anæstesiverdenen. Det er meget lovende for visse patienter, som ikke kan få andre bedøvelsesmidler.
Remimazolam: Anvendelse og dosering

Sidste ændring: 22 december, 2022

Remimazolam er en farmakologisk nyskabelse inden for anæstesi. Denne innovation kombinerer egenskaberne af to lægemidler, der allerede er i brug – midazolam og remifentanil.

Selv om anæstesiologi som speciale har udviklet sig meget, fortsætter jagten på et ideelt anæstesimiddel stadig. Målet er at få lægemidler, der har færrest mulige bivirkninger. Derfor studerer forskerne stadig anæstesimidler.

Hvad er remimazolam, og hvordan virker det?

Dette lægemiddel virker på samme måde som midazolam og har samme metabolisme. Det kan også bruges som beroligende middel på intensivafdelingen og som et lægemiddel til bedøvelse ved visse procedurer.

Det adskiller sig fra andre tilgængelige hurtigtvirkende intravenøse beroligende midler, hvor remimazolam har en tendens til ikke at forårsage apnø. Remimazolam er med andre ord et derivat af midazolam, der har egenskaber som remifentanil.

Anvendelse og dosering af remimazolam

Inden for anæstesi er remimazolam et lægemiddel, som lægerne kan anvende på fire områder:

  • Enkeltdosis til præmedicinering.
  • Bolus efterfulgt af supplerende doser til proceduremæssig bedøvelse.
  • Intravenøs anæstesi sammen med et opioid som en del af den samlede intravenøse anæstesi.
  • Bedøvelse på intensivafdelingen.
Læge holder intravenøst drop

Enkeltdosis til præmedicinering

Anvendes remimazolam som præmedicinering eller sedativt middel før induktion, er remimazolam ikke bedre end midazolam. Virkningerne varer dog længere, hvilket kan være godt, hvis patienten er ængstelig, mens han eller hun venter på induktion.

Desuden bør speciallægen give patienten behandling mod angst lige før han går ind på operationsstuen.

Desuden har remimazolam den fordel, at man kan bruge det til patienter, der har brug for kortvarig sedation. Det er også nyttigt i tilfælde, hvor det kan være potentielt farligt at bruge langtidssedativa.

Remimazolam-infusion til proceduremæssig bedøvelse

Ved mange procedurer, f.eks. gastrointestinale endoskopier, kan man anvende et korttidsvirkende benzodiazepin sammen med et korttidsvirkende opioid som fentanyl.

Virkningen af remimazolam indtræder efter 1 til 3 minutter. Selv om dette er kort tid, er det faktisk langsomt. Faktisk er dette en ulempe, når hastighed er vigtig for processen, da de fleste gastroduodenoskopier kun tager ca. 2-3 minutter at udføre.

Selv om man kan fremskynde remimazolams virkning ved at bruge højere doser eller kombinere det med fentanyl, er det ikke en god idé at gøre dette. Desuden kan denne kombination føre til åndedrætsbesvær.

IV-anæstesimiddel sammen med en opioid

Mange anæstesispecialister bruger og lærer deres elever at bruge en kombination, der omfatter et benzodiazepin, et opioid-inhalationsmiddel og et muskelafslappende middel.

Remimazolam giver dosisafhængig hypnose. Man ved, at stoffet ikke opbygges efter at være blevet infunderet over en længere periode. Desuden kan man om nødvendigt vende det med flumazenil.

Person i narkose

Infusion til intensivt sedation med remimazolam

Ofte oplever kritisk syge patienter ud over at få ændret deres funktioner lever- eller nyreorgansvigt. I øjeblikket kræver de fleste sedativa levermetabolisme og renal clearance. Hele denne proces er et problem, selv om sedationen ophører. Desuden har de fleste lægemidler en betydelig lang halveringstid.

Det ideelle førstevalgsmedicin til disse tilfælde ville være et lægemiddel med kort virkningstid og en metabolisme, der ikke passerer gennem leveren eller nyrerne. Remimazolam opfylder disse krav, hvilket gør det til det foretrukne lægemiddel til disse kritisk syge patienter.

Du er måske også interesseret i:Sådan kan du passe på nyrer og blære

Fremtiden for remimazolam

Remimazolam vil sandsynligvis blive fremtidens beroligende middel. Der er store forventninger til resultaterne af de forsøg, der gennemføres rundt om i verden. Desuden ville det være ideelt til patienter med lever- eller nyresygdomme.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om bedøvelsesmidlet halothan
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær alt om bedøvelsesmidlet halothan

Halothan kan ikke gives til patienter, som har lidt af ondartet hypertermi. Lær mere om dette bedøvelsesmiddel i denne artikel!  • Wesolowski, A. M., Zaccagnino, M. P., Malapero, R. J., Kaye, A. D., & Urman, R. D. (2016). Remimazolam: Pharmacologic Considerations and Clinical Role in Anesthesiology. Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1002/phar.1806

  • Ilic, R. G. (2015). Fospropofol and remimazolam. International Anesthesiology Clinics. https://doi.org/10.1097/AIA.0000000000000053

  • Rogers, W. K., & McDowell, T. S. (2010). Remimazolam, a short-acting GABAA receptor agonist for intravenous sedation and/or anesthesia in day-case surgical and non-surgical procedures. IDrugs.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.