Risici, bivirkninger og fordele ved sarsaparil

Sarsaparil er en plante, der er kendt for sine forskellige medicinske anvendelser. Men som med andre naturlægemidler kan det også forårsage visse bivirkninger. Læs denne artikel for at lære alt om det!
Risici, bivirkninger og fordele ved sarsaparil

Sidste ændring: 22 november, 2020

Sarsaparil er en plante, der er kendt for sine sundhedsmæssige fordele. Det er en klatreplante af slægten Smilax, og den kan vokse sig op til 15 meter høj. Der er forskellige arter, men de mest anvendte til fytoterapi er de amerikanske. Det er blandt andet smilax ornata, smilax officinalis, smilax medica, smilax siphilitica.

Som beskrevet i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Pharmacological Research har dets ekstrakter vist antiinflammatoriske og immunmodulerende aktiviteter. Selvom dets effekter stadig undersøges, bruges det i øjeblikket til at fremstille kosttilskud. Kender du fordelene ved sarsaparil?

Sundhedsmæssige fordele ved sarsaparil

Forskere undersøger stadig fordelene ved sarsaparil. Ifølge nogle publikationer, som f.eks. Pharmacopoeia of the United States of America, er mange af de fordele, der tilskrives det, et resultat af dets vegetabilske kemiske koncentration. Blandt dem findes blandt andet triterpener, sarsaparillosid, parillin, smitilbin og phenolforbindelser.

Det er dog vigtigt at vide, at studierne af sarsaparil hos mennesker ikke er nylige og ikke er nok til at bekræfte fordelene ved det. Under alle omstændigheder er moderat brug sikkert for de fleste raske voksne og bør ikke være et problem.

Det vigtige at huske på er, at det ikke er en førstevalgsbehandling mod sygdomme, og derfor skal du stadig søge lægehjælp. I betragtning af manglen på evidens for dets sikkerhed og effektivitet er det bedste at anvende det med forsigtighed. Lad os se nærmere på, hvad du kan bruge det til.

Læs også: 7 kosttilskud du bør tage hver dag for ideel sundhed

1. Psoriasis

I flere årtier har folk brugt sarsaparilrod som et hjælpestof mod psoriasis. Faktisk er dette en af ​​de få virkninger af planten, der bakkes op af evidens, som du kan se i denne undersøgelse offentliggjort i International Immunopharmacology.

Ifølge forskningen er en af ​​steroiderne i planten, sarsoponin, i stand til at slutte sig til endotoksiner, der forårsager læsioner hos patienter med denne hudsygdom. På grund af dette kan det hjælpe med at lindre symptomerne.

Du kan bruge sarsaparilrod som et hjælpestof til behandling af psoriasis

2. Gigt

I rodstrukturen af ​​sarsaparil er der en flavonoidforbindelse ved navn astilbin. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Evidence-Based Supplementary and Alternative Medicine viste denne vegetabilske forbindelse faktisk potentialet til at reducere den inflammatoriske respons hos dyr med induceret gigt.

Selvom der er brug for flere undersøgelser for at teste disse virkninger på mennesker, er resultaterne lovende. Derudover er der anekdotiske beviser, der antyder, at indtagelse af dette supplement, enten pulveriseret eller blandet, kan hjælpe mod ledbetændelse.

Læs også: Effektive naturlige midler til at behandle gigt

3. Syfilis

Sarsaparil ser ud til at have fordele mod visse seksuelt overførte sygdomme, såsom syfilis. Selvom det ikke kan erstatte behandling med antibiotika og andre lægemidler, kan det være et hjælpestof til at hæmme væksten af ​​bakterier.

I en artikel, der blev offentliggjort i tidsskriftet Molecules, havde denne plante positive virkninger mod seks typer bakterier og en svamp. Dens phenolforbindelser var ansvarlige for virkningerne.

4. Leversundhed

I en undersøgelse offentliggjort i The Journal of Membrane Biology fandt de frem til, at denne plante har beskyttende virkninger på leveren. Takket være dets flavonoidforbindelser kan det at tage et supplement hjælpe med at optimere dine leverfunktioner. Derudover minimerer det de negative virkninger forårsaget af frie radikaler.

Sarsaparil har leverbeskyttende virkninger, som denne kvinde, der tager sig til maven, har brug for

Risici og bivirkninger ved sarsaparil

På trods af mangel på evidens er sarsaparil kendt for de fordele, vi nævnte. Det er dog vigtigt at vide, at dets anvendelse i nogle tilfælde medfører risici og bivirkninger. Generelt oplever raske voksne ikke problemer, når de tager kosttilskud på en moderat måde.

Ikke desto mindre anbefaler vi, at du er forsigtig i tilfælde af:

  • Gravide og ammende kvinder.
  • Kroniske sygdomme – du bør altid konsultere din læge.
  • Anden medicin: Selvom der ikke er nogen oplysninger om interaktioner med andre stoffer, kan vi ikke udelukke muligheden. Hvis du tager andet medicin, er det derfor bedst at konsultere en professionel.

Til dato er der ikke etableret en sikker dosis af det supplement, der skal indtages. Kosttilskuddene kan indeholde mellem 100 og 1.000 milligram. Det er vigtigt ikke at overskride den dosis. Selvom der ikke findes nogen oplysninger om alvorlige bivirkninger, ved vi, at et overskud kan forårsage maveirritation.

Som det sidste er det vigtigt at bemærke, at USA’s Food and Drug Administration (FDA) ikke har godkendt denne type middel på grund af mangel på evidens omkring dets sikkerhed og effektivitet. Derfor skal du bruge det med måde og kun som et supplement til andre behandlinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jiang, J., Wu, F., Lu, J., Lu, Z., & Xu, Q. (1997). Anti-inflammatory activity of the aqueous extract from Rhizoma smilacis glabrae. Pharmacological Research36(4), 309–314. https://doi.org/10.1006/phrs.1997.0234
  • Di, T. T., Ruan, Z. T., Zhao, J. X., Wang, Y., Liu, X., Wang, Y., & Li, P. (2016). Astilbin inhibits Th17 cell differentiation and ameliorates imiquimod-induced psoriasis-like skin lesions in BALB/c mice via Jak3/Stat3 signaling pathway. International Immunopharmacology32, 32–38. https://doi.org/10.1016/j.intimp.2015.12.035
  • Kim, J. H., Kismali, G., & Gupta, S. C. (2018). Natural Products for the Prevention and Treatment of Chronic Inflammatory Diseases: Integrating Traditional Medicine into Modern Chronic Diseases Care. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Hindawi Limited. https://doi.org/10.1155/2018/9837863
  • She T, Zhao C, Feng J, et al. Sarsaparilla (Smilax Glabra Rhizome) extract inhibits migration and invasion of cancer cells by suppressing TGF-β1 pathway. PLoS One. 2015;10(3):e0118287. Published 2015 Mar 5. doi:10.1371/journal.pone.0118287
  • Xu, S., Shang, M. Y., Liu, G. X., Xu, F., Wang, X., Shou, C. C., & Cai, S. Q. (2013). Chemical constituents from the rhizomes of Smilax glabra and their antimicrobial activity. Molecules18(5), 5265–5287. https://doi.org/10.3390/molecules18055265
  • Xia, D., Fan, Y., Zhang, P., Fu, Y., Ju, M., & Zhang, X. (2013). Protective effects of the flavonoid-rich fraction from rhizomes of smilax glabra roxb. on carbon tetrachloride-induced hepatotoxicity in rats. Journal of Membrane Biology246(6), 479–485. https://doi.org/10.1007/s00232-013-9560-9

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.