Sådan kan du forebygge hyperpigmentering denne sommer

For at undgå, at der opstår hudpletter om sommeren, er det vigtigt, at du beskytter dig mod solen. Hvad skal du tage hensyn til? Læs disse anbefalinger.
Sådan kan du forebygge hyperpigmentering denne sommer

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vil du vide, hvordan du kan forebygge hyperpigmentering? Hyperpigmentering forekommer hyppigere om sommeren. Det refererer til mørkfarvning af en del af huden. Det har især en tendens til at forekomme hos personer med lys hud, når nogle celler producerer mere melanin end andre som reaktion på sollys.

Resultatet ligner fregner, men kan sprede sig over et større område.

Sollys er ikke den eneste årsag, men det er en af de hyppigste. Derfor er det om sommeren nødvendigt at tage ekstreme forholdsregler og vedtage nogle foranstaltninger for at beskytte huden mod solens stråler. Hvad skal du huske på? I denne artikel vil vi fortælle dig det.

Hvad er hyperpigmentering?

Hyperpigmentering er en proces, der er kendetegnet ved fremkomsten af pletter på huden, med en mørkere farve. Disse er normalt brune. De kan dog også være sorte eller grå. De viser sig ofte på tre måder. Disse er beskrevet nedenstående.

 • Aksillære efelider. Dette er de typiske fregner. Det er små pigmenterede læsioner, der næsten altid forekommer på kinderne, overlæben og panden. De er normalt til stede siden barndommen, men solen forstærker dem.
 • Solar lentigo. Disse pletter er større end fregner. De har en tendens til at dukke op på kinderne, tindingerne, panden, håndryggen og kavalergangen. De er en reaktion på solens stråler.
 • Melasma. Det er diffuse brunlige pletter, der forekommer i ansigtet. De kan være en reaktion på solen, men oftest er de en følge af graviditet eller brug af prævention.
Hyperpigmentering i ansigt

Udsættelse for sol er en af de vigtigste risikofaktorer for pletter og tidlige tegn på hudens aldring.

Hvorfor opstår det?

Hyperpigmentering er mere almindelig om sommeren på grund af konstant udsættelse for solen. Denne situation øger risikoen for solskoldning og får huden til at aktivere sine naturlige forsvarsmekanismer. Sidstnævnte består i en stigning i produktionen af melanin, et stof, der gør hudoverfladen mørkere.

Denne mekanisme forhindrer til en vis grad solens stråler i at trænge ind på de mest sårbare områder. Alligevel kan der, hvis der produceres for meget melanin, opstå fregner, pletter eller melasma.

Disse processer er hyppigere og mere synlige hos personer, der har akne, psoriasis eller eksem. Hormonelle ændringer aktiverer også melaninproduktionen. Derfor forekommer hyperpigmentering også som følge af graviditet eller brug af præventionsmidler.

Tips til at forebygge hyperpigmentering denne sommer

Der er nogle foranstaltninger, der kan hjælpe med at forebygge hyperpigmentering i løbet af sommeren eller enhver anden sæson. Det vigtigste er at anvende dem konsekvent, for at de kan være effektive. Tag et kig på tipsene her – du må ikke gå glip af dem!

Eksfoliering til at forebygge hyperpigmentering

Brugen af en eksfolierende scrub en eller to gange om ugen er ideelt til at fjerne døde hudceller. Dette er i øvrigt med til i høj grad at reducere tilstedeværelsen af hyperpigmenterede celler. Det er dog ikke tilrådeligt at eksfoliere for ofte eller med meget aggressive metoder, da dette svækker huden.

Det er bedst at bruge kemiske eksfolianter med syreholdige ingredienser. Produkter med glycolsyre, mælkesyre eller salicylsyre er ideelle til at håndtere hyperpigmentering. Desuden renser, forynger og lysner de huden.

Beskyt mod irritation

Det er vigtigt at undgå cremer og kosmetiske produkter, der forårsager irritation i huden. Ligeledes er det tilrådeligt at bruge en antiinflammatorisk creme efter udsættelse for solen. De mest anbefalelsesværdige er dem, der indeholder E-vitamin, resveratrol og Centella Asiatica.

Brug solcreme og andre beskyttende produkter for at forebygge hyperpigmentering

Det er vigtigt at bruge solcreme hver dag for at forebygge hyperpigmentering. Dette bør gøres uden undtagelser, også selv om det er overskyet. Den skal påføres hver anden til tredje time, selv hvis man kun er udsat for sol gennem et vindue.

Dette produkt tilføjer et ekstra lag til huden. Det er med til at forebygge hyperpigmentering. Der findes flere forskellige formater, og det er bedst at konsultere en hudlæge om, hvilken der er den mest hensigtsmæssige i hvert enkelt tilfælde.

Der bør påføres en større mængde på pletter, fregner eller læsioner som f.eks. ar, hvis der er nogen. Solbeskyttelsesfaktoren (SPF) bør være højere end 30.

Kvinde påfører solcreme for at forebygge hyperpigmentering

Konstant påføring af solcreme er den vigtigste foranstaltning for at forebygge udviklingen af hudpletter.

Forsigtighed med solarier

Solarier er en måde at få solbrun hud på uden at blive udsat for solen. Man bør dog være forsigtig, når man bruger dem, da de også kan give pletter. De kan endda være en risikofaktor for hudkræft. En hudlæge bør konsulteres i denne henseende.

Du er måske interesseret i: Fordelene ved at have et solarium derhjemme

Hvordan man reducerer hyperpigmentering på huden

Hvis der allerede er hyperpigmentering, er der måder at reducere eller fjerne den på. Det er meget vigtigt at drøfte problemet med en hudlæge, så han/hun kan give vejledning om de bedste muligheder i hvert enkelt tilfælde. Lægen skal fastslå årsagen til problemet, før behandlingen påbegyndes.

Under alle omstændigheder er det tilrådeligt ikke at udsætte sig selv for solen under behandlingen. Der findes flere produkter til at behandle hyperpigmentering. Disse virker ved at reducere eller blokere produktionen af melanin eller ved at øge hudens cellefornyelse.

Behandling med cremer er normalt langvarig, så man skal være konsekvent. Nogle gange anbefales det heller ikke, at denne type produkt anvendes om sommeren. Andre muligheder er æstetiske procedurer som f.eks:

 • Professionelle peelinger.
 • Lysterapibehandlinger med laser eller pulserende lys.
 • Mikrodermabrasionsbehandlinger.

Hvad skal du huske på?

Ideelt set bør både forebyggelse og behandling af hyperpigmentering ledsages af en ordentlig kost. Det er bedst at spise fødevarer, der er rige på polyfenoler og antioxidanter, da disse nærer og reparerer huden.

Det er meget vigtigt at inkludere solcreme i din daglige rutine. Da disse produkter er meget forskellige, er det tilrådeligt at konsultere en professionel for at finde frem til det produkt, der passer bedst til din hudtype.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Cestari TF, Dantas LP, Boza JC. Acquired hyperpigmentations. An Bras Dermatol. 2014;89(1):11-25. doi:10.1590/abd1806-4841.20142353
 • Vashi, N. A., & Kundu, R. V. (2013). Facial hyperpigmentation: causes and treatment. British Journal of Dermatology, 169, 41–56. https://doi.org/10.1111/bjd.12536
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
 • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020 Jan-Feb;65(1):5-10. doi: 10.4103/ijd.IJD_295_18. PMID: 32029932; PMCID: PMC6986132.
 • Schulman JM, Fisher DE. Indoor ultraviolet tanning and skin cancer: health risks and opportunities. Curr Opin Oncol. 2009;21(2):144-149. doi:10.1097/CCO.0b013e3283252fc5

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.