Sådan gør du, når du har fået et fiskeben galt i halsen

Det kan føre til store problemer, hvis man har fået et fiskeben galt i halsen. Vil du vide, hvordan man fjerner det? Så læs med her!
Sådan gør du, når du har fået et fiskeben galt i halsen
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 19 oktober, 2022

Det kan være farligt at spise fisk, da risikoen for at få et fiskeben galt i halsen altid er til stede.

Fiskeben er skarpe og kan gøre skade. Derfor gør kokke altid sit bedste for at fjerne alle ben, når de tilbereder fiskeretter. Nogle af benene kan dog være så små, at de nemt er til at overse.

At få et fiskeben ned i spiserøret er et almindeligt uheld, specielt hos børn og voksne med bestemte lidelser. Undersøgelser viser også, at benene kan gå gennem væv og komme til at sidde fast i visse organer, såsom skjoldbruskkirtlen.

I denne artikel kan du lære alt om, hvad du skal gøre, hvis du får et fiskeben galt i halsen.

Hvordan føles det at få et fiskeben galt i halsen?

En person, der får et hvilket som helst fremmedlegeme galt i halsen, vil med det samme opleve symptomer, så patienterne mærker som regel ubehag med det samme.

Faktisk kan ubehaget vokse, hvis objektet er af en vis størrelse.

Nogle af de almindelige symptomer er:

 • Dysfagi og odynofagi, smerte og problemer med at synke.
 • Følelsen af et fremmedlegeme i halsen.
 • Voldsom hoste.
 • Kilden eller kløe i halsen.
 • Skarpe smerter i nakken, hvis fiskebenet prikker i væv.
 • Øget produktion af mundvand.
 • Blodstyrtning eller blodig hoste.

Mulige konsekvenser af at have fået et fiskeben galt i halsen

Benet kan til enhver tid gå glat gennem spiserøret uden at sætte sig fast. Det kan dog stadig forårsage skade på vej ned på grund af de skarpe ender. En af de mest almindelige komplikationer er et snit eller ridser i halsen eller spiserøret.

Personer med denne type skade kan vurdere, at de har noget til at sidde fast i halsen, da der er smerter ved synkning. I de værste tilfælde kan der komme blødninger og ubehag ved vejrtrækning, og så skal der handles hurtigt.

Andre almindelige komplikationer hos personer med et fremmedlegeme i halsen er:

 • Voldsom blødning.
 • Betændelse eller hæmatomer.
 • Manglende evne til at synke.
 • Betændelse eller bylder i spiserøret.
Pige holder sig for halsen og er ved at blive kvalt

Tre måder at fjerne fiskeben i halsen

Fiskeben er som regel så små, at kroppen kan skubbe dem ned uden problemer. Derefter opløser mavesyren dem og gør dem klar til at blive fordøjet, inden kroppen udskiller dem. Det store problem sker, når benene er større.

Gå altid til lægen, hvis du har slugt et fremmedlegeme. I mellemtiden er der visse teknikker, du kan bruge for at fjerne et fiskeben, der sidder fast i halsen, hvis ikke der er en ekspert i området.

1. Hoste

Dette er en af kroppens naturlige forsvarsmekanismer, der bruges til at fjerne fremmedlegemer fra luft- og spiserøret.

Der sker et pludseligt tryk hos en person, der hoster for at fjerne et objekt fra halsen.

Hvis en person kommer til at sluge et fiskeben, eller ethvert andet objekt, er første instinkt at hoste. Her skal du forsøge at gøre det med endnu større kraft end normalt for at frigøre objektet.

Du skal dog straks søge læge, hvis der kommer blod eller brystsmerter undervejs.

2. Drik vand eller olivenolie

Fiskeben sidder ofte fast i mandlerne og ved roden af tungen, viser flere undersøgelser. Disse områder er let tilgængelige, og mad kommer under et vist tryk, når det går herigennem.

Eksperter anbefaler at drikke et glas vand eller to spiseskeer olivenolie for at frigøre benet. Vandet lægger et jævnt tryk nedad, hvilket kan skubbe benet ned i maven.

Ligeledes er olie en smørende substans og kan få fremmedlegemet til at glide, hvilket gør det lettere at hoste op.

3. Spis tyktflydende mad

Mad med en tyktflydende konsistens kan være din bedste ven, hvis du har fået et fiskeben galt i halsen. Det bliver til en flydende masse, når det sluges, som kan tage fiskebenet med ned i maven.

Madvarer med denne kvalitet kan være:

 • Skumfiduser.
 • Bananer.
 • Brød med peanutbutter.
 • Vådt brød.

Hvornår skal du gå til læge?

Som vi tidligere har nævnt, skal du gå til lægen, hvis du tror, du har slugt et fiskeben. Det er den eneste måde at være sikker på, om der er sket skader på spiserøret. Benet kan mange gange komme ned uden problemer, men det kan gøre stor skade på vejen. Det kan give infektioner og bylder.

Du skal også gå til lægen med det samme, hvis benet bliver siddende i flere minutter. Det kan medføre alvorlige komplikationer, selvom det sjældent er livstruende.

Vær også opmærksom på følgende symptomer:

 • Stakåndethed.
 • Bryst- eller nakkesmerter.
 • Hoste eller opkast af blod.
 • Manglende evne til at sluge væsker eller mad.
 • Hævelse i halsen.

Lægelige muligheder for fjernelse af fiskeben

Dette kan være eneste mulighed, hvis fiskebenet ikke kommer ud af sig selv. En specialist kan fjerne fremmedlegemet med en pincet, hvis det sidder i et tilgængeligt område i halsen. Det kræver dog, at fiskebenet er synligt, når munden åbnes.

Hvis det derimod allerede er kommet ned i spiserøret, bliver lægen nødt til at fjerne det med endoskopi. Det er en procedure, hvor de indfører en slange i en kropsåbning for at observere.

En af fordelene er den minimale indtrængen, og helbredelsen sker med det samme. Det kan også behandle eksisterende komplikationer, som sår eller blødninger.

Patient får ført slange ned i halsen

Forhindring af kvælning, når man har fået et fiskeben galt i halsen

En af de mest præventive metoder er helt at fjerne fiskeben under tilberedningen, specielt hvis det er laks, sild eller ørred. Derudover bør du tygge fisken langsomt og flere gange for at mærke, om der er ben i, før du synker massen.

Denne type uheld sker ofte hos personer med tandprotese, da de ikke kan mærke benene, når de tygger. Vær også ekstra opmærksom med børn og ældre.

Det første, du skal gøre, hvis du får et fiskeben galt i halsen, er at bevare roen og følge nogle af de anbefalinger, vi har givet længere oppe. Det er vigtigt at tilse en læge, hvis fiskebenet ikke fjerner sig, eller hvis der sker komplikationer, da de er de eneste, der kan løse problemet.

Det kan interessere dig ...
Kvælning hos børn: Dette skal du gøre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kvælning hos børn: Dette skal du gøre

Kvælning hos børn er en gængs ulykke, som kan føre til døden. Den bedste løsning er at undgå det, primært ved at holde øje med børn, når de spiser ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pulido J, Sánchez A, Moreno A. Una espina en un pajar: espina de pescado alojada en la tiroides. Rev Colomb Cir. 2020; 35 (3): 491-7.
 • Remes-Troche J, Salazar L, Peña E. Extracción endoscópica de espina de pescado en el esófago cervical. Revista de Gastroenterología de México. 2010: 75 (3); 326-327.
 • Wu E, Huang L, Zhou Y, Zhu X. Migratory Fish Bone in the Thyroid Gland: Case Report and Literature Review. Case Rep Med. 2018 Feb 22;2018:7345723.
 • Men S, Ecevit MC, Topçu I, Kabakçi N, Erdağ TK, Sütay S. Diagnostic contribution of virtual endoscopy in diseases of the upper airways. J Digit Imaging. 2007 Mar;20(1):67-71.
 • McCabe A, Patton A, Salter N. It’s a cod! Finding Nemo (impacted fishbone) in the emergency department. BMJ Case Rep. 2017 Jun 15;2017:bcr2017220869.
 • Jeon SH, Han DC, Lee SG, Park HM, Shin DJ, Lee YB. Eikenella corrodens cervical spinal epidural abscess induced by a fish bone. J Korean Med Sci. 2007 Apr;22(2):380-2.
 • Vasquez J, Montesinos E, Castillo L, Rojas L, Peralta J. Perforación Esofágica y Mediastinitis causada por Espina de Pescado: Reporte de 3 casos. Rev. gastroenterol. Perú. 2006;  26( 4 ): 400-403.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.