Sådan kan man hjælpe børn med autisme under lockdown

21. maj 2020
Det er en unik situation at pleje børn med autisme under lockdown. Det bør fokusere på at skabe et fredeligt miljø med specifikke rutiner og klare informationer om, hvad der foregår. Plejere bør også beskytte sig selv for at kunne udfylde deres rolle ordentligt.

Siden 2007, har medlemslandene af de Forenede Nationer anerkendt 2. april som verdens autismedagMed det i baghovedet, udgav flere organisationer dedikerede til behandlingen af autisme spektrum forstyrrelse, sidste måned, en række anbefalinger om, hvordan man kan hjælpe børn med autisme under lockdown.

Som et resultat af den nuværende COVID-19-pandemi, lever det meste af verden under lockdown. Dette er en svær situation for enhver familie. Når det kommer til hjem, hvor et medlem af familien har autisme, kan det dog være meget sværere, på grund af karaktertrækkene for denne lidelse.

Autisme spektrum forstyrrelse

Trist pige sidder på gulv

Før vi dykker ned i anbefalingerne til at hjælpe børn med autisme under lockdown, bør vi først definere autisme spektrum forstyrrelse (ASF). ASF er en neruo-biologisk udviklingsforstyrrelse. Det påvirker hjernens evne til at udvikle sig og opretholde sociale evner og kommunikation.

ASF bliver normalt synligt i løbet af de første år af livet. Generelt er det før, et barn når tre-års alderen. Effekterne på sociale evner og kommunikationsevnerne fremgår indenfor rammerne for en adfærdslidelse og problemer med at relatere til sit miljø.

Kort sagt, har folk med ASF tendens til at besidde færre sociale, følelsesmæssige og kommunikationsevner. Af den årsag, er det livsnødvendigt, når man står overfor den nuværende obligatoriske lockdown, at personer med autisme får særlig opmærksomhed.

Karaktertrækkene ved denne lidelse gør personer med autisme mere sårbare. De afhænger derfor permanent af indgriben fra særlige hjælpere, som måske ikke er tilgængelige lige nu. Lad os se på, hvad vi kan gøre for at hjælpe børn med autisme under lockdown.

Autisme under lockdown

For personer med ASF er rutiner grundlæggende. Lukning af skoler, arbejdspladser, sundhedsklinikker osv. har derfor påvirket dem særligt meget. Rutiner er det, som hjælper personer med ASF med at organisere deres dagligdag og give dem den sikkerhed, de har brug for.

Det kan være særligt svært at håndtere lockdown i tilfælde af børn med autisme. Lidelsen er meget heterogen til at begynde med. Under perioden med lockdown vil nogle personer derfor være i stand til at tolerere situationen uden større forandringer. Andre kan dog blive meget overvældede, irriterede eller deprimerede.

Når man står over for denne realitet, kan det være en god idé at komme ud på nogle korte udflugter som en del af plejen af disse personer. Det kan være nødvendigt med en tilladelse, hvis man vil udføre aktiviteter, som ellers ikke er tilladt under lockdown, eller man ikke holder den anbefalede afstand under hele aktiviteten.

Du vil måske også synes om at læse: Opretholdelse af sunde vaner under lockdown

Børn med autisme under lockdown og coronavirus-pandemien

Dreng, der leger, symboliserer børn med autisme under lockdown

Skoler har lukket deres døre. Centre for medicin og terapi opererer med et minimalt antal personale og fokuserer på akutte situationer. Det er næsten umuligt at tage til offentlige steder eller tage på ture. Som et resultat, spørger familier sig selv, hvordan de kan hjælpe deres børn med autisme under lockdown.

Mange organisationer har givet svar på det spørgsmål. En af anbefalingerne, som de alle er enige i, er at skabe rutiner, som hjælper børn med at organisere deres dagligdag. 

De understreger vigtigheden af at etablere rutiner, eftersom personer med autisme har brug for forudsigelighed, klarhed og forventninger om kommende hændelser. Alt dette vil hjælpe med at sænke angstniveauer.

En anden anbefaling er, at familier skal tale med deres børn om, hvad der sker. Det er betryggende for dem at kunne forstå, hvad denne lockdown handler om og hvor længe det vil vare.

Det er også vigtigt at forklare børn, hvordan de bør passe på sig selv og hvorfor det er vigtigt (at holde afstand, vaske hænder, osv.). Når det kommer til børn med autisme, er det bedst at anvende audiovisuelle hjælpemidler, bøger og kortfattede forklaringer. Du kan finde mange af disse materialer online.

Gå ikke glip af: Afslapningsteknikker under lockdown

Flere anbefalinger med hensyn til børn med autisme under lockdown

Udover at hjælpe børn med at forstå, hvad der sker, er det også vigtigt at videregive fred og ro. Beskeden, du giver dem, bør være klar og simpel. Giv dem ikke for meget information og vær sikker på at basere dine forklaringer på troværdige kilder. Det er vigtigt at bevare et roligt miljø for at kunne undgå angst og stress.

Som det sidste, er det vigtigt for plejere af personer med autisme at passe på sig selv også. Selvpleje er nøglen, når det kommer til at være i stand til at skabe rutiner, give information på en rolig måde og give børnene den opmærksomhed, de har brug for.

  • Mulas, F., Ros-Cervera, G., Millá, M. G., Etchepareborda, M. C., Abad, L., & Téllez de Meneses, M. (2010). Modelos de intervención en niños con autismo. Rev Neurol, 50(3), 77-84.
  • Martínez Martín, M., & Bilbao León, M. C. (2008). Acercamiento a la realidad de las familias de personas con autismo. Psychosocial Intervention, 17(2), 215-230.
  • Montañés, M. (2013). “Su hijo es autista”: un análisis crítico desde la realidad familiar.