Sådan reagerer en manipulator, når han/hun ikke får sin vilje

Denne artikel forklarer, hvordan en manipulator opfører sig, og hvordan du kan undgå at blive offer for en manipulator.
Sådan reagerer en manipulator, når han/hun ikke får sin vilje

Sidste ændring: 07 februar, 2024

En manipulators karakteristika er forskellige, og det samme er deres handlinger. De er ikke alle ens, og det er situationerne heller ikke. Nogle gange er der dog nogle fælles tendenser i deres adfærd. Nedenstående fortæller vi dig alt om, hvordan en manipulator handler og reagerer, når han/hun ikke får sin vilje.

Kendetegnene ved en manipulator

På et eller andet tidspunkt i vores liv har vi måske været offer for en manipulator. Nogle af os indser det måske hurtigt. Men andre forbliver ofte fortryllet af disse mennesker. De ved nemlig, hvordan de skal bruge deres karisma og evner til deres egen fordel. For ikke at nævne, at nogle mennesker også har en tendens til at lade sig manipulere.

Selvom der kan være forskelle fra individ til individ i den måde, de er eller opfører sig på, viser manipulerende mennesker nogle eller flere af de følgende karakteristika:

  • De er skruppelløse. De er som regel kyniske og lægger ikke stor vægt på etiske principper, idet de mener, at målet altid helliger midlet, som Machiavelli ville sige.
  • Derfor har de ikke noget imod at lyve, så længe de opnår de mål, de har sat for sig selv.
  • Deres interesse er at drage fordel, ikke kun af situationer, men også af andre.
  • De udviser kun lidt empati i forhold til andre menneskers følelser, og når de gør det, lader de kun som om af interesse.
  • De oplever normalt ikke samvittighedskvaler eller anger for deres handlinger.
  • De er gode med ord og kan endda virke intelligente, metodiske og refleksive.
  • De har evnen til at opdage svagheder hos andre.
  • De er ofte drevet af narcissisme og egoisme, så det er ikke usædvanligt, at de kan lide at skille sig ud eller blive valgt som ledere.

Det er en god idé at præcisere, at denne type person ikke altid ønsker at få succes eller nå høje stillinger, men de har indset, at de kan løse problemer ved hjælp af andre. Nogle gange kender de ikke andre måder.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan man afslutte et giftigt venskab

Hvordan reagerer en manipulator, når han/hun er blevet opdaget?

Heldigvis opnår denne type mennesker ikke altid deres mål. Så kan de miste deres maske som venlige mennesker og opføre sig anderledes. Lad os se, hvordan en afsløret manipulator reagerer i et forsøg på at genvinde kontrollen.

1. De spiller offer

Når de opdager, at det ikke lykkes dem at påvirke personen, fordi denne indser den sande hensigt, kanmanipulatorenændre sin adfærd og påtage sig rollen som offer og spille hjælpeløs for at forsøge at spille på den andens følelser.

2. De foregiver, at det hele var en misforståelse

En anden holdning, der kan vise, at man har opdaget en manipulator, er at forsøge at aflede opmærksomheden og få den anden til at tro, at alt har været en misforståelse, måske et produkt af den andens fantasi. Det gøres ved at bruge velkendte sætninger som f.eks: “Jeg er ikke i stand til at udnytte nogen”.

3. De bagatelliserer sagens alvor

Måske, når der ikke er noget andet valg, vil han/hun indrømme, at noget, han/hun gør, ikke er rigtigt, men forsøge at minimere virkningen. “Det er ikke så alvorligt, det er der trods alt mange, der gør” og andre sætninger, der er lavet til lejligheden, og som de vil forsøge at retfærdiggøre deres opførsel med.

4. De tyer til følelsesmæssig afpresning

I andre tilfælde vil de ikke give op og vil forsøge at fortsætte deres bestræbelser, men med andre midler. For at gøre dette kan de forsøge at få den manipulerede person til at føle skyld, som om han/hun selv havde forårsaget det hele.

På den måde formår de også at se godt ud over for en tredjepart, i hvert fald måske et fremtidigt offer.

5. De eksploderer

En manipulator kan eksplodere af vrede eller foregive at gøre det. Derefter forsøger de at skræmme, endda ved at true. På denne måde forsøger de at vinde tid og plads. De prøver at komme ud af situationen eller at reducere nogle af deres ofre, ikke længere med bedrag, men med vold.

6. De truer med at skade sig selv eller endda begå selvmord

Hvis de føler sig meget trængt op i en krog, kan manipulatoren ty til den sidste udvej: at true med at begå selvmord. Nogle prøver endda på det. Dette er en fortsættelse af forsøget på følelsesmæssig afpresning og rollen som offer, men med mere kraft.

7. Sådan handler en manipulator: De angriber andres selvværd

Selv om deres følelsesmæssige manipulationsstrategi dagligt angriber offerets moral, vil de, når de bliver opdaget, ofte angribe endnu hårdere i et forsøg på at ødelægge offerets selvværd. I disse tilfælde kan de ty til strategier som at nedgøre, fornærme, krænke eller ydmyge, selv offentligt.

8. De reagerer slet ikke

Det kan være, at manipulatoren er passiv og ikke reagerer. Mange af dem har lært at kontrollere deres krop og verbale sprog for ikke at vise vrede. Denne holdning kan således bidrage til den førnævnte idé om at få folk til at tro, at der er sket en fejl. Og så vil de fortsætte deres bestræbelser og tage alle overtalelsens våben i brug.

Sådan undgår du at blive offer for manipulation

At forholde sig til en person, der opfører sig på den beskrevne måde, er kompliceret – og endda ikke tilrådeligt. Men da du ved, hvordan en afsløret manipulator reagerer, må du handle for at undgå at blive eller blive ved med at være et offer. Hvordan kan du gøre det? Du kan prøve følgende forslag:

Hold afstand til en manipulator

Den bedste måde at undgå at blive manipuleret på er ikke at have et forhold til manipulatorer. Så enkelt er det. Det er dog muligt, at denne person er en del af familien eller arbejdsmiljøet. I dette tilfælde er anbefalingen at reducere kontakten til det mindst mulige. Og det inkluderer sociale netværk.

Sæt grænser og vær diskret

På samme måde skal du sætte grænser, selv med mennesker, der er tæt på dig. Hvis man f.eks. ikke vil manipuleres med situationer, der kan gøre en forlegen eller stille en i et dårligt lys, er det bedst at undgå at afsløre oplysninger om sig selv eller udtale sig om andre.

Vær fast og beslutsom

Når man først har sat grænser og sagt nej til noget, er det værste, man kan gøre bagefter, at give efter. En manipulator vil vide, hvordan man genkender det svage punkt, hvad det var, der gjorde ham/hende svag, for at kunne bruge det i det følgende. Og de vil bruge det til at overtale personen. Så hvis manipulatoren bliver insisterende, er det bedre at gå lige til sagen.

Vid, hvem du er, og hvad du kan

Hvis du ved, hvem du virkelig er, hvad du er i stand til, og hvad du kan og ikke kan, lader du dig ikke manipulere, hvis du får noget at vide, som ikke er sandt.

For eksempel kan en manipulator fortælle en gift mand, at hvis han ikke går ud og drikker om aftenen, beviser han, at hans kone styrer hans liv. Men hvis manden ved, at han har et godt forhold til sin kone, der værdsætter ham, bør han ikke falde for den slags bedrag.

Arbejd med dine følelser, hvis du skal håndtere en manipulator

Alle er sårbare på et eller andet tidspunkt. Hvis du nogensinde er blevet manipuleret med på grund af frygt eller skyldfølelse, er du nødt til at genkende den følelse. Du skal derefter arbejde med den og lære at håndtere den, så det ikke sker igen. Så kan ingen manipulator kontrollere dig.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kommer du ud af et giftigt forhold

Hvornår skal man søge professionel hjælp til at håndtere en manipulator?

Du har lige set nogle holdninger, der demonstrerer, hvordan en afsløret manipulator reagerer. Men hvis du har lagt mærke til dem, og det stadig er svært for dig at komme ud af situationen, uanset om det er på grund af kærlighed eller følelsesmæssig tilknytning til personen, så er det måske på tide at søge professionel hjælp.

Når en manipulator ikke får sin vilje, er det muligt, at deres adfærd bliver værre. Offeret ender måske med at blive påvirket. Det er ikke kun offerets selvværd, men også følelsesmæssige, mentale og endda fysiske helbred. Hvis du ikke har redskaberne til at håndtere situationen, kan en psykolog hjælpe dig med at få dem gennem terapi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.