Sådan kan man udskifte et dørhåndtag

De fleste dørhåndtag går i stykker på et tidspunkt, og du skal udskifte dem med det samme. En af de vigtigste ting at huske på er, at du skal købe et lignende.
Sådan kan man udskifte et dørhåndtag

Sidste ændring: 11 august, 2022

Dørhåndtag kan gradvist forringes på grund af konstant brug eller manglende vedligeholdelse. Det strammer eller falder af, og der er tidspunkter, hvor du ikke har andet valg end at skifte det ud. Dagens artikel vil fortælle dig, hvordan du kan udskifte et dørhåndtag.

Som du allerede ved, bør dørhåndtag altid være i god stand, da de handler om sikkerhed. Så du skal udskifte dem, så snart du opdager et defekt system, for at undgå skader. Det gode er, at du kan gøre det selv, hvis du vil spare på arbejdskraft.

Hvad skal der til for at udskifte et dørhåndtag?

For det første skal du bruge nogle værktøjer til at tage dørhåndtaget af. Du skal bruge en skruetrækker, der passer til skruernes størrelse og typen af skruer.

Du skal også bruge et smøremiddel til at løsne det. Derudover har du muligvis brug for et nyt håndtag til at udskifte det gamle.

Trin for trin, hvordan du kan udskifte et dørhåndtag

Det er let at udskifte et dørhåndtag, så længe du ved, hvad du laver. Du kan gøre det, bare følg disse trin-for-trin instruktionerne.

En person, der rengør et dørhåndtag

1. Løsn skruerne

Det første trin er at løsne alle skruerne, der holder dørhåndtaget på plads. Du skal fjerne både dem indvendig og udvendig for at kunne trække det ud.

Formålet med denne første fase er at fjerne dækpladen, der skjuler mekanismen, for at frigøre den.

Det er vigtigt at se på placeringen af hver skrue for at huske, hvor de skal sidde, når det nye dørhåndtag sættes på.

2. Påfør et smøremiddel, hvis du vil udskifte et dørhåndtag

Sprøjt alle de resterende dele af håndtaget for at smøre dem. Dette er for at slippe af med snavs.

Det er også for at fjerne alt overskydende snavs og give plads til det nye håndtag.

3. Fjern kuglen og grebet, der udgør dørhåndtaget

Når du har fjernet pladen, skal du kunne se, at håndtaget har en knap. Dette element forbinder bolden og håndtaget, så de sidder fast på hinanden.

Du skal trykke på knappen for at frigøre de to dele og derefter fjerne dem. Hold således låsen nede hele tiden, og træk begge dele af knappen ud ved hjælp af en skruetrækker.

Derefter drejes skruen, så den begynder at komme ud og hele håndtaget kommer af. Gør det samme på begge sider af døren.

4. Installation af det nye dørhåndtag

Først og fremmest skal det nye håndtag ligne det forrige, så det passer.

Derefter installerer du låsen. Du skal skrue den ordentligt i, da det er basen, der giver håndtaget stabilitet.

Sæt derefter håndtaget på plads. Pladen skal skrues rundt om håndtaget, og drejeknappen skal indsættes gennem disse to åbninger for at gøre det. Derudover skal du fastgøre håndtaget med låsen, så den ikke falder af.

Som et sidste trin skal du fastgøre håndtaget på den anden side af døren. Installer den anden plade, monter det andet håndtag, og fastgør derefter den tilsvarende knap.

En skjorte hænger på dørhåndtag

Hvordan forlænges levetiden for et dørhåndtag?

Døre udsættes konstant for vejr og snavs. Derfor er det vigtigt at vedligeholde dem mindst en gang om måneden. Påfør et smøremiddel, så mekanismen kan bevæge sig frit.

Det er vigtigt at være god ved dine døre, når du åbner og lukker dem, da det sikkert vil skade dem at smække med dem. Derudover rengøres håndtagene mindst en gang om ugen med eddike eller en blanding af ammoniak og vand for at holde dem skinnende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Campbell D. Arreglos para el hogar [Internet]. Buenos Aires: Editorial Albatros; 2006. [citado 01 de junio de 2021]
  • Heras E. Cerrajería práctica [Internet]. Barcelona: Manuales Soler; (S.F). [citado 01 de junio de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.