Sådan kan du vaske en paryk af naturhår

Det er nødvendigt at vide, hvordan man kan vaske en paryk af naturhår, for at forlænge dens levetid. Få alle de bedste tips i denne artikel.
Sådan kan du vaske en paryk af naturhår

Sidste ændring: 06 juli, 2023

Det er en vigtig del af hygiejnen at vaske en paryk af naturhår. Disse genstande giver dig mulighed for at ændre dit udseende bare ved at prøve forskellige stilarter og uden at ty til farvestoffer, glatning eller klipning. Hårpynt og hårproteser rækker langt ud over æstetiske formål, da de også er ideelle til at overvinde sygdomme eller tilstande, der påvirker håret.

Ifølge en artikel i Journal of the Faculty of Medicine of the Autonomous University of Mexico opfylder parykker fysiske, æstetiske og sociale behov. Vi må forstå, at hår er en del af kroppen, og at det afspejler personens tilstand. Lad os se, hvordan man holder parykker under optimale forhold.

Typer af parykker

Årsagen til at bære paryk er vigtig, når man skal beslutte, hvilken type man vil bære. Der er nogle mennesker, der simpelthen leder efter en frisure, der ikke kræver så mange ændringer, eller som reducerer deres besøg hos frisøren. Der er også mennesker, der ikke ønsker at udsætte deres hår for glattejern, hårtørrer eller krøllejern.

På den anden side bruger nogle mennesker dette tilbehør til at skjule alopecia eller hårtab forårsaget af kemoterapi eller strålebehandling. I disse tilfælde giver institutioner som American Association Against Cancer vejledning i processen med at erhverve den passende paryk.

Generelt er der følgende typer:

  • Syntetiske parykker: Disse er lavet med fiberhår. Du kan ikke føntørre eller glatte dem.
  • Håndlavede parykker: Håret indsættes manuelt i en tyl til disse parykker. Der bruges naturlige eller syntetiske hår.
  • Maskinfremstillede parykker: I dette tilfælde bliver håret syet på maskine på et net. De ser ofte urealistiske ud på grund af volumen.
  • Kombinerede parykker: Disse kombinerer naturlige og syntetiske hår. Den øverste del er normalt håndlavet, og den nederste del er typisk maskinfremstillet.
  • Naturlige parykker: Disse bruger menneskehår. De holder meget længere, da de er af højere kvalitet. Du kan tørre, glatte og krølle dem og vedligeholde dem med den guide, vi deler nedenstående.
Kvinde står med to parykker
Parykker af naturhår kræver særlig pleje for at holde dem i perfekt stand.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Typer af hårbørster: Hvilken skal du vælge?

En guide til at vaske en paryk af naturhår

Parykker kræver omhyggelig pleje for ikke at beskadige dem, da en vigtig faktor, der påvirker købet af dem, er prisen. Nogle parykker er meget dyre.

Rengøring af sådanne parykker kræver specielle produkter, såsom klaringsmidler til parykker af naturhår. Et andet alternativ er milde shampooer til farvet hår. Når du vil vaske en paryk af naturhår, skal du følge nedenstående vejledning.

Red parykken først, når du vil vaske en paryk af naturhår

Måden at forberede en paryk af naturhår på, før den nedsænkes i vand, er at rede den med en bredtandet kam. Red sektionerne fra spidserne til rødderne. Det bedste resultat opnås ved at løsne genstridige knuder med fingrene.

Læg parykken i blød

Hæld koldt vand i en skål, og tilsæt en smule shampoo. Læg parykken i skålen i 5 minutter uden at skrubbe.

Skyl parykken

Fjern skummet ved at lade det kolde vand løbe fra bunden til spidserne. Når der ikke er flere spor af shampoo, tager du et håndklæde og tørrer forsigtigt. Det er vigtigt at holde parykken fugtig, men ikke gennemblødt.

Balsam

Den valgte balsam skal også være beregnet til parykker. Fordel lidt af produktet fra spidserne, indtil det dækker parykken uden at røre ved bunden. Brug fingrene til at rede hårstråene igennem. Vent 5 minutter eller den tid, der er angivet af producenten. Fugt og skyl igen med koldt vand, indtil der ikke er mere balsam i parykken.

Fugt den

Påfør et par dråber fugtgivende olie, som om det var ægte hår. Det kan være arganolie, kokosolie eller bomuldsolie.

Tør parykken som afslutningen på at vaske en paryk af naturhår

Afslut vasken med at tørre parykken først med et håndklæde og derefter lufte den lidt. Til sidst kan du style den med en hårtørrer, hvis du ønsker det. For at holde den i god stand er det vigtigt ikke at børste eller bruge føntørreren, hvis den ikke har været udsat for naturlig luft endnu.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: Sådan kan du vælge den ideelle hårfarve til din hudtone

Anbefalinger til at forlænge levetiden på en paryk af naturhår

Selvom det at vaske en paryk af naturhår vil forkorte dens levetid, er den sædvanlige anbefaling at vaske den hver anden uge. Nogle gør det dog op til en gang om ugen, eller når de bemærker, at parykken er for tør eller klistret. Brug en parykhætte indenunder, og tag den af, inden du går i seng. Undgå derudover at gøre den våd ofte.

Husk, at når det gælder parykker af naturhår, er balsam og fugtgivende olie vigtigt. Husk, at disse flossede tråde, der er forarbejdet og implanteret i et net, ikke næres af hovedbundens egen olie.

Andre måder at få dem til at holde længere på er følgende:

  • Opbevar parykken på et parykstativ.
  • Gør ikke naturlige parykker våde med varmt vand, swimmingpoolvand eller saltvand.
  • Undgå hårspray og gelé.
  • Hvis du tørrer parykken med hårtørrer, så glem ikke at bruge et varmebeskyttende produkt.
  • Hvis du vil farve parykken, skal du få det gjort hos en specialist.
Paryk og hårbørste
For at holde din paryk skinnende og pæn er det nødvendigt at rede, rense og fugte den godt.

Forebyg dermatologiske komplikationer ved brug af parykker

Af hensyn til dit helbred må du ikke klæbe en paryk til dit hoved med tape, lim eller andre stoffer, da du risikerer at lide af forandringer som lichen planus. Denne tilstand kan udløse ardannende alopeci, forklarer en artikel i tidsskriftet Actas Dermo-Sifilográficas.

Giv din hovedbund en pause ved ikke at gå med paryk så ofte eller skifte med behagelige hatte, tørklæder og kasketter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.