Typer af hårbørster: Hvilken skal du vælge?

Hvis du bruger den forkerte børste til din hårtype, kan du skade dine hårstrå og hovedbund. Find ud af, hvilken børste du skal bruge her.
Typer af hårbørster: Hvilken skal du vælge?

Sidste ændring: 26 april, 2023

Der er en videnskab i at vælge en hårbørste, og den går ud på at tage hensyn til både hårtypen og den anledning, du styler dit hår til, når du skal vælge mellem forskellige typer af hårbørster. Generelt er det vigtigt, at instrumentet opfylder hårets særlige behov og bidrager til hovedbundens sundhed.

Men hvordan spiller det en rolle i hårplejen? Ud over hårstråene berører og masserer børsterne huden, der dækker hovedet. Gnidningen af børsterne udvider blodkarrene lidt, hvilket fremmer blodcirkulationen, og samtidig får man en plejende vane.

Kvaliteten af børsten og dens form har indflydelse på, hvor meget skade håret kan lide, eller tværtimod bidrager den til at opnå silkeagtig glans, forebygger hårtab og fremmer væksten. Hvis du ikke kender det udvalg, der findes på markedet, er du kommet til det rette sted for at finde ud af det.

Hvordan vælger man den rigtige hårbørste?

Hårets egenskaber er afgørende for valget af den rigtige børste. Ud fra dette synspunkt gør fint hår sig godt med ekstra blød børstning. På den anden side er det bedst at rede tykt hår med blandede børster (stærke og bløde).

Krøllet hår behandles bedst med bredtandede kamme, men hvis du har hår med bløde bølger, bør du børste det med korte syntetiske fibre. I alle tilfælde er formålet at hjælpe med at fordele de naturlige olier, som hovedbunden producerer, massere huden, øge den naturlige glans og se godt ud.

Ved ikke at følge de relevante oplysninger risikerer du at beskadige håret. Derfor understreger American Academy of Dermatology vigtigheden af at style håret uden at beskadige det for at undgå tilstande, der fører til hårtab.

Mayo Clinic er på sin side enig i forsigtighed under kæmning, f.eks. ved at bruge bredtandede redskaber, når hårstråene er våde.

En børste adskiller sig fra en kam, da tænderne på førstnævnte er fleksible, mens tænderne på sidstnævnte er hårdere.

Hår tørres med en hårbørste og hårtørrer

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: 11 typer hårtilbehør, der vil få dig til at se fantastisk ud

Typer af hårbørster

Børster klassificeres efter fibrenes materiale, form og anvendelighed. Dem med plastikbørster kan bruges til alle typer hår, og dem med naturbørster anbefales til skadet eller sart hår.

Der findes også dem med metalbørster, der er velegnede til tykt hår, dog med stor forsigtighed, så de ikke river i håret. Afslutningsvis er der inden for fiberkategoriseringen blandede børster, der er lavet med naturlige og syntetiske børster.

Med hensyn til form og anvendelse er her de forskellige typer af hårbørster og fordelene ved hver enkelt.

Runde børster

De bruges til tørring af håret. De findes i forskellige tykkelser. Mens den tyndere eller tæt buede børste er nyttig til kort hår, giver den mellemste børste fylde fra pandehår til spidserne, og den tykkere børste giver volumen.

Termiske børster

Det er dem, du normalt ser hos frisører, og som er nyttige til føntørring. De har blandede børstehår og et hult håndtag med minimale huller for at øge luftcirkulationen.

Deres design fremskynder stylingen ved at holde varmen inde i tønden, der ofte er lavet af keramik, titanium eller turmalin. Termiske børster anbefales, hvis du ønsker at give dit hår bevægelse, har ekstra langt, stift hår eller ønsker at “tæmme” dit pandehår.

Skelet- eller ventilationsbørster

På grund af skeletbørsternes struktur giver de et ideelt ventilationssystem til hurtig tørring. De tillader luft at passere igennem, mens du kæmmer.

De har fjerne, tynde børster af plastik, hvilket gør det let at løsne krøllet hår uden at knække det. De bidrager til volumen, så de bruges ofte i slutningen.

Polstrede børster

Måske den mest populære børste på markedet, og derfor den mest brugte i hjemmet. Den tilpasser sig til alle teksturer og længder, og dens ergonomi gør den nem at håndtere. Desuden er dens polstrede bund og plasttænder med gummispidser fremragende til at beskytte hovedbunden.

Træbørster

Dette er en børste med trætænder, men det påvirker ikke den blødhed, den giver under stylingen, da den er blød, så den nærmest er masserende. Tænderne er brede og adskilte, hvilket er gavnligt for hovedbund med høj følsomhed.

Med hensyn til emnet oplyser Farmacia Profesional, at håret kræver daglig børstning, der masserer med ikke-aggressive ressourcer for kapillærfibrene. Træ opfylder dette krav. Det er biologisk nedbrydelige børster, der er gavnlige til at pleje fra rødder til spidser og til at slippe af med krus.

Hårbørster til extensions

De består af børster med eksklusive sløjfer til at rede extensions ud, fordi disse låse, der er indsat i det naturlige hår, kræver en nænsom behandling.

Udglattende typer af hårbørster

Hvis du har tendens til at få knuder i håret, så er dette den rigtige børste for dig. Fordelingen af dens syntetiske og fleksible børstehår hjælper med at løsne håret uden at hive i nogen form for hår. Den er brugbar til vådt og tørt hår, ved hjælp af følgende tips:

  • Påfør en udglatningsspray.
  • Start med spidserne og arbejd dig langsomt opad.
  • Træk ikke, når knuden er stram, og brug om nødvendigt dine fingre til forsigtigt at løsne den.

Paddelbørster

Dette er en fladtrykt børste med tætte tænder og en lille kugle i spidsen til at massere og rede knuder ud. Tænderne er naturlige, nylon eller ioniske og anbefales, hvis du ønsker at tilføje volumen eller forme visse frisurer.

Der findes en polstret variant til glat hår, men de konventionelle modeller bruges normalt til kruset og langt hår.

Typer af hårbørster: Afsluttende hårbørster

Med naturlige eller syntetiske børster eller en kombination af dem fuldender disse børster frisurer eller giver håret en bestemt form.

Kvinde, der børster sit hår, viser en af de forskellige typer af hårbørster

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Naturlige hårkure til kedeligt hår

Anbefalinger til at udnytte de forskellige typer af hårbørster bedst muligt

Hårbørstens funktionalitet når sit maksimum, hvis du supplerer den med sprays eller stylingserum eller -cremer, da de gør børstningen lettere og tilfører næringsstoffer til hårstråene.

Husk som det sidste at behandle håret skånsomt. Kæm, når håret er tørt, eller brug en børste med ret brede børster for at mindske risikoen for brud, hvis håret stadig er vådt. Ved du, hvilken en du skal vælge?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.