Saflorolie: Anvendelse, fordele og egenskaber

Saflorolie anvendes bl.a. til at kontrollere blodsukkeret, sænke LDL-kolesterol og fremme hudens sundhed. Lær mere om denne fantastiske olie i denne artikel!
Saflorolie: Anvendelse, fordele og egenskaber

Sidste ændring: 09 oktober, 2021

Saflor er en olieholdig plante, hvilket betyder, at den har frø, som du kan udvinde olie af. Denne olie kan bruges til kulinariske eller industrielle formål. I dagens artikel vil vi tale om brugen, fordelene og egenskaberne ved saflorolie.

Selv om den oprindeligt blev dyrket til brug som farvestof, krydderi eller anilinerstatning, begyndte man i 1950’erne at dyrke saflor for den olie, der kommer fra frøene.

Faktisk har både dens spiselige olier og æteriske olier interessante fordele. For eksempel er dens spiselige olier en kilde til umættede fedtsyrer, mens æteriske olier kan hjælpe med at behandle hudlidelser som akne og eksem.

Saflorolies ernæringsmæssige egenskaber

Der findes to typer af saflorolie: Enkeltumættet og flerumættet. Hver af dem indeholder aktive forbindelser, der har specifikke ernæringsmæssige egenskaber. Lad os se nærmere på dem.

Enkeltumættet saflorolie

Denne olie er rig på oliesyre, en enkeltumættet omega-9 fedtsyre, der kan tåle høje temperaturer uden at miste sine næringsstoffer.

Desuden adskiller den enkeltumættede saflorolies røgpunkt sig fra andre mere populære olier som f.eks. majs-, oliven- eller rapsolie. Derfor er det en sund erstatning.

Faktisk mener nogle mennesker, at den er bedre til madlavning, fordi dens smag, farve og lugt er neutral.

Flerumættet saflorolie

Denne olie er rig på linolsyre, en essentiel omega-6 fedtsyre, der er mere følsom end den foregående. Derfor bør du ikke udsætte den for høje temperaturer.

For at undgå oxidation bør du i stedet opbevare den på kolde steder som f.eks. i køleskabet og undgå at udsætte den for lys for at undgå oxidation. Flerumættet saflorolie sælges generelt som et kosttilskud. Det skyldes, at den indeholder så høje niveauer af linolsyre.

Du skal også huske på, at selv om omega-6 er vigtigt for kroppens funktion, skal du sikre dig, at du får det gennem fødevarer. Vores kroppe er ikke i stand til at producere det.

Anvendelse af saflorolie

Du kan bruge saflorolie til at lave oliemaling i hvide og andre lyse nuancer. Der er dog mange flere anvendelsesmuligheder, og nogle af dem er endda knyttet til medicin. Læs videre for at finde ud af mere om dette stof.

Anvendelse af saflorolie på huden

Da denne olie har potentielle sundhedsfordele for din hud, er saflorolie ofte på ingredienslisterne i en række kosmetiske produkter. Hvis du ønsker at bruge disse produkter, skal du blot sørge for at følge instruktionerne.

Desuden kan du anvende den direkte på din hud i sin rene, spiselige form. Men hvis det er en æterisk olie, skal du fortynde den, før du bruger den. Hvordan gør du det? Du skal blot tilføje et par dråber af andre olier til den. Vi anbefaler jojoba og vindruekerne, fordi de kan hjælpe på fedtet hud.

Som det sidste kan du bruge den dagligt, da den betragtes som en sikker olie. Husk også, at æteriske olier er mere kraftfulde, så du bør kun bruge den kortvarigt.

Safloroliens anvendelsesmuligheder i køkkenet

Du har allerede set nogle få af safloroliens fordele. Her er de beviste fordele, ifølge videnskaben.

1. Det er en kilde til fedtsyrer

Saflorolie er en kilde til fedtsyrer (enkelt- og flerumættede), der spiller en grundlæggende rolle i kroppens funktion.

Disse typer af gode fedtstoffer er involveret i hormonregulering, hukommelsesprocesser og optagelsen af vitamin A, D, E og K. Desuden kan de hjælpe dig med at føle dig mæt i længere tid.

Desuden indeholder saflorolie mættede fedtstoffer, der normalt betragtes som usunde eller dårlige. Den indeholder dog langt færre mættede fedtstoffer end andre populære olier som f.eks. olivenolie, avocado og solsikkeolie.

Du bør være opmærksom på, at en kost med et højt indhold af gode fedtstoffer og et lavt indhold af dårlige fedtstoffer er nøglen til mange sundhedsmæssige fordele, som f.eks. reduceret inflammation og forbedret hjertesundhed.

2. Stabiliserer blodsukkeret

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet PLosS Medicine viste, at en kost rig på monoumættede fedtsyrer hjælper med at holde dit blodsukkerniveau under kontrol.

Ifølge undersøgelsen forbedrer udskiftning af mættede fedtstoffer med umættede (især flerumættede fedtsyrer) blodsukkerniveauet, frigivelsen af insulin og insulinresistensen betydeligt.

På samme måde viste en undersøgelse offentliggjort i Clinical Nutrition, at indtagelse af 8 gram saflorolie dagligt i 4 måneder kan mindske inflammation. Desuden bidrog det til at forbedre glukoseniveauerne hos patienter med type 2-diabetes.

På grund af dette konkluderede forskerne, at en kombination af en kost med et højt indhold af gode fedtstoffer med diabetesbehandlinger er effektiv til at reducere komplikationerne ved denne sygdom.

3. Sænker kolesterolniveauet og forbedrer hjertesundheden

Den samme undersøgelse, der blev offentliggjort i Clinical Nutrition, viste, at det var muligt at sænke kolesterolniveauet ved at anvende saflorolie i 4 måneder. Dette viser, at umættede fedtstoffer kan sænke LDL eller det dårlige kolesterol .

Det er dog ikke den eneste måde, hvorpå dette stof kan støtte hjertesundheden. Derudover kan de umættede fedtsyrer i saflorolie forhindre blodplader i at klumpe sammen, hvilket forhindrer blodpropper. Dette mindsker risikoen for hjerteanfald eller slagtilfælde.

4. Det er et naturligt antiinflammatorisk middel

Kronisk inflammation kan forårsage hjertesygdomme, autoimmune sygdomme og endda kræft. Heldigvis er der videnskabeligt bevis for, at saflorolier har antiinflammatoriske egenskaber. Disse egenskaber reducerer vigtige markører, der er forbundet med hyperaktive cellereaktioner.

5. Forbedrer hudens sundhed

Da den kan fugte og lindre kløe samt andre symptomer på tør hud, er den en populær ingrediens i hudplejeprodukter.

Den har antiinflammatoriske egenskaber og indeholder E-vitamin. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Indian Dermatology Online Journal kan dette næringsstof hjælpe med at behandle hudtilstande som akne, psoriasis og eksem samt forbedre sårheling.

Bivirkninger ved saflorolie

Saflorolie er sikkert, så længe du ikke overskrider den anbefalede dosis. Hos voksne er det disse doser:

  • Kvinder mellem 19 og 30 år: 6 teskefulde
  • Kvinder over 30 år: 5 teskefulde
  • Mænd mellem 19 og 30 år: 7 teskefulde
  • Mænd over 30 år: 6 teskefulde

Desuden bør personer med blødningsforstyrrelser og personer, der skal til at gennemgå en operation, undgå at indtage denne olie. Det skyldes, at den kan påvirke koagulationen og øge risikoen for blødning.

Når det kommer til lokal brug, anbefaler vi at starte med en lille test for at se, om din hud er følsom over for den. For at gøre dette skal du placere en lille mængde på din underarm og vente 24-48 timer. Hvis du derefter ikke udvikler nogen form for udslæt eller irritation, kan du fortsætte med at bruge olien.

Saflorolie: En vigtig kilde til umættede fedtsyrer

Oprindeligt dyrkede man denne plante, så man kunne bruge den som farvestof. I dag er folk dog mere fokuseret på frøene, som er der, hvor den meget eftertragtede olie kommer fra.

Det skyldes, at de er rige på umættede fedtsyrer og kan findes i to former: Enkeltumættede (som kan modstå høje temperaturer uden at miste deres næringsstoffer) og flerumættede (som er den største kilde til linolsyre på markedet).

Disse umættede fedtstoffer er sammen med andre forbindelser ansvarlige for at kontrollere blodsukkeret, sænke LDL-kolesterol og forbedre hudens sundhed.

Hvad angår kontraindikationer, er saflorolie sikkert, så længe du indtager de anbefalede mængder, og du udfører en test, før du bruger det topisk. Desuden bør personer med blødningsproblemer eller personer, der planlægger at gennemgå en operation, undgå det.

Det kan interessere dig ...
Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?

Æteriske olier har egenskaber, der kan være nyttige til behandling af neuropatiske smerter. Men er de effektive? Find ud af det her!



  • Imamura, F., Micha, R., Wu, J. H., de Oliveira Otto, M. C., Otite, F. O., Abioye, A. I., & Mozaffarian, D. (2016). Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. PLoS medicine, 13(7), e1002087. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1002087
  • Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., Hsu, J. C., & Belury, M. A. (2011). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: a randomized, double-masked, crossover study. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 30(4), 443–449. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2011.01.001
  • Keen, M. A., & Hassan, I. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian dermatology online journal, 7(4), 311–315. https://doi.org/10.4103/2229-5178.185494