Sarkomer: Karaktertræk og årsager

Sarkomer er en type kræft. Mere specifikt, rammer disse typer af kræft bindevævene i kroppen og kan være meget aggressive. I denne artikel, vil vi fortælle dig, hvor de stammer fra og hvad de tilgængelige behandlinger er.
Sarkomer: Karaktertræk og årsager

Sidste ændring: 09 september, 2020

Sarkomer er en type af kræft, som er resultatet af abnormal ondartet vækst i nogle af cellerne i kropsvæv, efter de begynder at formere sig ud af kontrol. Sarkomer stammer typisk fra bløde kropsvæv, såsom lipider, muskler, brusk, blodårer og også i knoglevæv.

Sarkomer er dermed en type kræft i bindevævene. Dette omfattende væv er også refereret til som “støttende væv”. Dets primære karaktertræk er en stor mængde af ekstracellulær matrix mellem dets celler.

Selvom sarkomer kan dukke op hvor som helst på kroppen, er de mere gængse på ben og arme. De kan også manifestere sig i hulrummene i maven og endda i hovedet.

Sarkomer er ikke gængse. Faktisk er mindre end 1% af de typer kræft, der rammer menensker, sarkomer. Ligeledes, er kun 2% af dødsfaldene forårsaget af kræft på grund af dem.

Det forekommer som regel i alderen mellem 40 og 70 år. Der er nogle, som er karakteristiske for barndommen. Generelt, finder de oftere sted hos mænd end kvinder.

Årsagerne til sarkomer

Som med mange typer kræft, er der ikke en enkelt specifik årsag til sarkomer. Læger formoder, at adskillige faktorer skal finde sted samtidig, for at en tumor udvikler sig, og for at cellerne kommer ud af kontrol og formerer sig hurtigere end normalt.

Når det kommer til sarkomer, har videnskabmænd endnu ikke været i stand til at etablere de klare risikofaktorer for alle dets variationer. Forebyggelse af det er derfor svært. Studierne fortsætter dog i hele verden, hvor videnskabmænd leder efter konklusioner om disse tumorer i de bløde væv.

Efter flere års forskning og eksperimentering, har de dog etableret nogle få risikofaktorer:

 • Genetiske sygdomme: Dette er tilstande, såsom neurofibromatose, hvilket er medfødt, og sarkomer er et af dets symptomer.
 • Strålebehandling: Udviklingen af tumorer i bløde væv kan være en bivirkning af strålebehandling, uanset om det er for problemer med skjoldbruskkirtlen eller neoplasmer.
 • Vira: Nogle infektioner øger sandsynligheden for at få sarkomer. Kaposis sarkom, for eksempel, er forbundet med en variation af herpes.
 • Lymfødem: Dette er en ophobning af kropsvæske i de bløde dele af kroppen. Når denne situation varer ved i længere tid og bliver kronisk, kan der være en spredning af vævene i form af neoplasi.
Person med blåt mærke

Symptomer

Sarkomer er som regel ikke smertefulde, med mindre de er så udviklede, at de lægger tryk på nogle kropsdele. Det er derfor svært at diagnosticere dem, fordi symptomerne er et stykke tid om at dukke op.

Et andet karaktertræk, der afgør mangel på symptomer, er, at sarkomer kan være placeret dybt inde i kroppen. De er dermed ofte ikke synlige til at starte med. Når det er sagt, er det mest gængse symptom udviklingen af en knude. 

Bemærk, at en mærkbar knude ikke altid er på grund af sarkomer, men det kan lige så godt være omgivende betændelse på grund af væksten af en tumor.

Vi anbefaler, at du læser: WHOs konklusioner om kød og kræft

Diagnose og behandling af sarkomer

Når en læge mistænker sarkomer, vil de bede om nogle tests for at begynde processen med at stille en diagnose. De kan bede om ultralyd, MR-scanning eller CT-scanning.

Når billederne tyder på tilstedeværelsen af en neoplastisk proces, så er det næste trin en biopsi. Med den, bør de kunne drage en definitiv konklusion, som kan bekræfte eller afvise tilstedeværelsen af en sarkom.

Læge tjekker patient med sarkomer

Behandlingsmulighederne for en bekræftet diagnose er:

 • Operation: Mange sarkomer kan blive kirurgisk frysetørret, og dette løser problemet på én gang.
 • Strålebehandling: Dette er typisk et bidrag til en operation, når frysetørring ikke fjerner sarkomer.
 • Kemobehandling: Det er ikke altid nødvendigt for sarkomer. Læger anvender det dog ved voldsomme tumorer eller dem, der er placeret steder, der er svære at nå.
 • Immunterapi: Det er en relativt ny behandling, men anvendelsen af biologiske lægemidler mod kræft er ret lovende. Immunterapi søger at bremse den proces, som tumoren blokerer kroppens immunforsvar med. Disse lægemidler er dog dyre og ikke tilgængelige i hele verden.

Konklusion

Som det sidste, er det vigtigt at huske på, at udviklingen af en knude et hvilket som helst sted på kroppen er grund til at gå til en læge. Du skal derfor tale med en læge, så de kan udføre de nødvendige tests.

Vær ikke for bekymret, hvis du finder en tumor under din hud, men gå til en læge. En forsinket diagnose vil sænke behandlingen, som denne form for kræft har brug for.

Det kan interessere dig ...
5 sjældne typer kræft du bør kende til
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 sjældne typer kræft du bør kende til

Ud af alle de 71 typer kræft, der findes, er det kun 11 af dem, der er almindeligt kendt blandt befolkningen. Læs her 5 sjældne typer kræft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Von Mehren, Margaret, et al. “Soft tissue sarcoma, version 2.2018, NCCN clinical practice guidelines in oncology.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 16.5 (2018): 536-563.
 • Ratan, Ravin, and Shreyaskumar R. Patel. “Chemotherapy for soft tissue sarcoma.” Cancer 122.19 (2016): 2952-2960.
 • Heslin, Martin J., et al. “Core needle biopsy for diagnosis of extremity soft tissue sarcoma.” Annals of surgical oncology 4.5 (1997): 425-431.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.