Shinrin Yoku eller skovbadning: Hvad er fordelene?

At komme tæt på naturen er godt for krop og sind. Lær alle fordelene ved skovbadning i denne artikel!
Shinrin Yoku eller skovbadning: Hvad er fordelene?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 01 november, 2022

Naturen har medicinske virkninger for den fysiske og mentale energi. En af behandlingsmetoderne er den genforbindelse, der kaldes “Shinrin Yoku”, en terapi, der er forbundet med reduktion af angst og stress. Dens hovedformål er at fremme velvære gennem kontakt med naturen.

Det er en oplevelse, der indgår i skovmedicin, en disciplin, der foreslår skoven som en kilde til sundhed. At gå en tur i skoven, nyde lyden af grene, betragte himlen og indånde frisk luft har betydelige fordele for kroppen. Hvilke? Find ud af det her!

Hvad er “Shinrin Yoku”?

På japansk betyder “Shinrin” “skov”, mens “Yoku” betyder “at bade”. Kombinationen af de to ord kan oversættes til “skovbadning” og henviser til at tilbringe tid i skoven i jagten på lykke og bedre helbred.

Terapien stammer tilbage fra 1980’erne, hvor japanerne søgte en sund livsstil, hvor de løsrev sig fra byerne og tog afstand til teknologien, der blev overvældende for mange mennesker.

Baseret på en åndelig kur består “badning” i skoven i at nyde omgivelserne, mens man går rundt uden planer. Målet er at suge miljøet til sig. På denne måde menes denne form for miljøterapi at styrke immunsystemet.

Selv om der er behov for mere forskning, rapporterer International Journal of Mental Health and Addiction om resultater om effektiviteten af Shinrin Yoku med hensyn til at reducere symptomer på angst.

Kvinde rører træ og anvender Shinrin Yoku

Dette er fordelene ved “Shinrin Yoku”

Forbedring af livskvaliteten og at undgå psykiske og fysiske sygdomme er de vigtigste fordele forbundet med “skovbadning”. International Forest Medicine hævder, at  fremtiden vil være at ordinere terapierne som en forebyggende behandling.

Ved at forbinde sig med det naturlige miljø er sanserne opmærksomme på at opfatte lugte, teksturer, billeder, lyde og endda smage. Man får også motion ved at gå, hvilket giver ekstra fordele.

Forbedrer humøret

En undersøgelse foretaget af International Journal of Environmental Research and Public Health viste, at gåture i skovområder mindsker negative følelsesmæssige tilstande, specielt med henvisning til følgende:

 • Vrede og fjendtlighed.
 • Træthed og forvirring.
 • Spændinger og angst.
 • Depression og modløshed.

I stedet viste forskningen, at skovvandring øgede deltagernes positive humør og livskraft.

I metoden skal du gå mindst 40 minutter i en skov.

Styrker immunforsvaret

Det Mesoamerikanske Center for udveksling af viden og skovbrugserfaringer påpeger, at  terapier i naturen øger de fysiologiske virkninger af afslapning.

Desuden påvirker de æteriske olier, der frigives af planter og træer, kroppens forsvar og støtter kroppens modstandskraft mod sygdomme. På dette punkt taler flere undersøgelser om den forebyggende virkning af miljøterapi på immunforsvaret. Virkningerne afspejler sig i følgende fordele:

 • Beskytte hjertet: Den spanske hjertefond understreger, at langvarige aktiviteter i naturen har en god indflydelse på hjerte-kar-sundheden.
 • Lindre kroniske smerter: Den afslapningstilstand, som en tur i skoven medfører, har en tendens til at lindre smerter hos patienter med stærke smerter, fibromyalgi og træthed.
 • Regulere blodtrykket: “Skovbaderen” måler blodtrykket før og efter gåturen. Teoretisk set får aktivitet i naturen blodtrykket til at falde og bidrager til en bedre blodcirkulation.

Mindsker søvnforstyrrelser

“Skovbadet”, der praktiseres om aftenen, er en fordel for nattesøvnen med hensyn til tid, dybde og kvalitet. Ved at slappe af har folk færre problemer med at sove.

Sænker stressniveauet

Kortisol er stresshormonet, der er forbundet med hovedpine, hudlidelser, forhøjet blodtryk og andre sygdomme. Hvordan kontrollerer et skovbad udskillelsen af dette hormon?

Ifølge Association of Nature and Forest Therapies reducerer oplevelsen kortisolniveauet ved at stimulere hvile og bevare energien.

Forbedrer kreativiteten

At fordybe sig i skoven er en fordel for det kreative instinkt. I et interview med National Geographic gennemgås en undersøgelse, som University of Kansas har foretaget med en gruppe rygsækrejsende, der rejste i tre dage og ved deres hjemkomst viste øget kognitiv evne og kreativitet.

Tid mellem træer giver også en pause fra teknologi og information, hvilket åbner vejen for nye inspirationskilder.

I den forbindelse bemærker American Heart Association, at et sceneskift er et glimrende alternativ til at genoplive den kreative ånd, da man i naturen finder stimuli, som skærme ikke giver.

De bidrager til lungeaktivitet

I bogen Principles of Internal Medicine forklares det, at åndedrætssystemet ilter blodet og fjerner kuldioxid, hvilket kræver en virtuel kontakt mellem frisk luft og blod.

Verdenssundhedsorganisationen fremhæver, at 99 % af verdens befolkning indånder luft, der overskrider kvalitetsgrænserne. Selv om tusindvis af byer overvåger luften, lever folk med usunde niveauer af kvælstofdioxid og partikler.

“Skovbadene” hjælper med at rense lungerne for ophobning af gasser og andre former for byforurening, der giver problemer i deres aktivitet.

Overvejelser om udøvelse af “Shinrin Yoku”

Gåturene kræver tid og nul hastværk. Man skal også være opmærksom på de budskaber, som naturen sender, for at styrke forholdet. For at foretage udforskningen har du brug for følgende redskaber:

 • Kort med den komplette rute.
 • Vand for at opretholde væskeindtagelsen undervejs.
 • Rygsæk med nogle ejendele.
 • Behageligt tøj, herunder sportssko eller vandrestøvler.

Sådan udføres “Shinrin Yoku”

Selv om terapien kan udføres alene eller i en gruppe, er det i hvert fald første gang praktisk at have støtte fra en guide, der er certificeret af foreningerne for skovmedicin. Til turen skal du udføre følgende trin:

 1. Valg af skov: Udflugter til “badning” i skovområder bør ikke improviseres. Processen begynder med at vælge en skov – helst uden skrænter – men med en række forskellige stier, vådområder, klipper, lysninger og arter.
 2. Oplev fornemmelser: Gå i et roligt tempo og i fuldstændig stilhed for at lade intuitionen lede. Hvis du har lyst, kan du omfavne et træ, smage på en frugt eller røre ved en sten. Lyt til naturens lyde og duft til omgivelserne. Lad dine fødder at træde på jorden et øjeblik.
 3. Manifestation af erfaring: Der vil være et øjeblik til at holde en pause på turen, danne en cirkel og dele oplevelsen. For at gøre dette tager deltagerne et naturelement i hånden som et tegn på, at de vil have ordet. Når de har udtrykt deres følelser, giver de genstanden videre til en anden.
 4. Teceremoni: Turene varer normalt fra 40 minutter til 3 timer. Når de slutter, tilbyder guiden en te, der er tilberedt med planter, der er indsamlet undervejs. Denne handling symboliserer integrationen mellem skoven og personen.
Kvinde mediterer i skov og anvender Shinrin Yoku

Desuden har det positive virkninger på hjerte-kar-sundheden.

Hvem kan tage et “skovbad”?

Vi er alle kandidater til “skovbade”, især når vi gennemgår episoder med stress. Ligeledes føler de, der er nødt til at motionere på grund af medicinske anbefalinger, at disse gåture er en sjov og sund mulighed.

Hvis fysiske hindringer gør det vanskeligt at gå i skoven, er det muligt at praktisere Shinrin Yoku i virtuelle miljøer. Forskning har fundet ligheder mellem det virkelige skovmiljø og de psykologiske virkninger og miljømæssige egenskaber ved digital miljøterapi. Vil du prøve det?

Det kan interessere dig ...
En japansk teknik til at eliminere stress
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En japansk teknik til at eliminere stress

Stress er overalt i vores liv. Den gode nyhed er, at du kan eliminere stress på få minutter. I dagens artikel deler vi teknikken med dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.